Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

PAPA test – rano otkrivanje karcinoma grlića materice

Papa test

PAPA test – rano otkrivanje karcinoma grlića materice

Papa test predstavlja proceduru za testiranje na rak grlića materice kod žena.

Papa test uključuje prikupljanje ćelija iz vašeg grlića materice – donjeg, uskog kraja materice koji se nalazi na vrhu vaše vagine.

Rano otkrivanje raka grlića materice pomoću Papa testa daje vam veće šanse za izlečenje. Papa test takođe može otkriti promene u ćelijama grlića materice koje ukazuju na to da bi se rak mogao razviti u budućnosti. Rano otkrivanje ovih abnormalnih ćelija pomoću Papa testa je vaš prvi korak u zaustavljanju mogućeg razvoja raka grlića materice.

 

Zašto vam je potreban Papa test?

Papa test se koristi za skrining raka grlića materice.

Papa bris se obično radi zajedno sa pregledom karlice. Kod žena starijih od 30 godina, Papa test se može kombinovati sa testom na humani papiloma virus (HPV) — uobičajenu seksualno prenosivu infekciju koja može izazvati rak grlića materice. U nekim slučajevima, HPV test se može uraditi umesto Papa testa.

Generalno, lekari preporučuju početak Papa testa sa 21 godinom.

 

Koliko često treba ponavljati Papa bris?

Lekari generalno preporučuju ponavljanje Papa testa svake godine za žene starosti od 21 do 65 godina.

Ako imate određene faktore rizika, vaš lekar može preporučiti češće Papa testove, bez obzira na vaše godine. Ovi faktori rizika uključuju:

 • Dijagnoza raka grlića materice ili Papa test koji je pokazao prekancerozne ćelije
 • Izlaganje dietilstilbestrolu (DES) pre rođenja
 • HIV infekcija
 • Oslabljen imuni sistem zbog transplantacije organa, hemoterapije ili hronične upotrebe kortikosteroida
 • Istorija pušenja

Vi i vaš lekar možete razgovarati o prednostima i rizicima Papa testa i odlučiti šta je najbolje za vas na osnovu vaših faktora rizika.

 

Kada vam nije potreban Papa test?

U određenim situacijama žena i njen lekar mogu odlučiti da prekinu Papa testiranje, kao što su:

 • Posle totalne histerektomije. Posle potpune histerektomije – hirurškog uklanjanja materice uključujući grlić materice – pitajte svog lekara da li treba da nastavite sa Papa testovima.
 • Ako je vaša histerektomija urađena zbog nekanceroznog stanja, kao što su fibroidi materice, možda ćete moći da prekinete rutinske Papa testove. Ali ako je vaša histerektomija bila zbog prekanceroznog ili kanceroznog stanja grlića materice, vaš lekar može preporučiti nastavak rutinskog Papa testa.
 • U odnosu na godine. Doktori se generalno slažu da žene mogu razmotriti prekid rutinskog Papa testa sa 65 godina ako su njihovi prethodni testovi na rak grlića materice bili negativni.

 

Rezultati

Papa bris može upozoriti vašeg doktora na prisustvo sumnjivih ćelija kojima je potrebno dalje testiranje.

Normalni rezultati

Ako su tokom vašeg Papanikolau testa otkrivene samo normalne ćelije grlića materice, kaže se da imate negativan rezultat. Neće vam trebati nikakav dalji tretman ili testiranje sve dok ne stignete za sledeći Papa bris i pregled karlice.

Abnormalni rezultati

Ako su tokom vašeg Papa testa otkrivene abnormalne ili neobične ćelije, kaže se da imate pozitivan rezultat. Pozitivan rezultat ne znači da imate rak grlića materice. Šta znači pozitivan rezultat zavisi od vrste ćelija otkrivenih u vašem testu.

Evo nekih termina koje bi vaš lekar mogao da koristi i koji bi mogao biti vaš sledeći tok akcije:

 1. Atipične skvamozne ćelije neutvrđenog značaja (ASCUS). Skvamozne ćelije su tanke i ravne i rastu na površini zdravog grlića materice. U slučaju ASCUS-a, Papa test otkriva neznatno abnormalne skvamozne ćelije, ali promene ne ukazuju jasno da su prisutne prekancerozne ćelije. Sa testom na bazi tečnosti, vaš lekar može ponovo da analizira uzorak kako bi proverio prisustvo virusa za koje se zna da podstiču razvoj raka, kao što su neki tipovi humanog papiloma virusa (HPV). Ako nema visokorizičnih virusa, abnormalne ćelije pronađene kao rezultat testa ne predstavljaju veliku zabrinutost. Ako su prisutni zabrinjavajući virusi, biće vam potrebno dodatno testiranje.
 2. Skvamozna intraepitelna lezija. Ovaj termin se koristi da označi da ćelije prikupljene iz Papa testa mogu biti prekancerozne. Ako su promene niskog stepena, to znači da veličina, oblik i druge karakteristike ćelija sugerišu da ako je prisutna prekancerozna lezija, verovatno će proći godine od prerastanja u rak. Ako su promene visokog stepena, postoji veća šansa da se lezija mnogo ranije razvije u rak. Dodatna dijagnostička ispitivanja su neophodna.
 3. Atipične žlezdane ćelije. Ćelije žlezde proizvode sluz i rastu u otvoru vašeg grlića materice i unutar vaše materice. Atipične ćelije žlezda mogu izgledati kao da su malo abnormalne, ali nije jasno da li su kancerozne. Potrebno je dalje testiranje da bi se utvrdio izvor abnormalnih ćelija i njihov značaj.
 4. Rak skvamoznih ćelija ili ćelije adenokarcinoma. Ovaj rezultat znači da ćelije prikupljene za Papa bris izgledaju toliko abnormalno da je patolog skoro siguran da je rak prisutan. Rak skvamoznih ćelija se odnosi na karcinome koji nastaju u ravnim površinskim ćelijama vagine ili grlića materice. Adenokarcinom se odnosi na karcinome koji nastaju u ćelijama žlezda. Ako se pronađu takve ćelije, vaš lekar će preporučiti brzu procenu.

Ako je vaš Papa bris nenormalan, vaš lekar može da izvrši proceduru koja se zove kolposkopija pomoću specijalnog instrumenta za uvećanje (kolposkopa) za pregled tkiva grlića materice, vagine i vulve.

Vaš lekar takođe može uzeti uzorak tkiva (biopsiju) iz bilo koje oblasti koja izgleda nenormalno. Uzorak tkiva se zatim šalje u laboratoriju na analizu i konačnu dijagnozu.