Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Operacija nosa

Operacija nosa

Operacija Nosa

Operacija nosa

Operacija nosa je estetska procedura ispravljanja devijacija,zakrivljenosti ili grbe stečene na rodjenju.

Prvi utisak kada upoznamo neku osobu ostavlja lice a na njemu ćemo najpre primetiti nos. Nos zauzima centralnu poziciju na licu i daje mu karakterističan izraz, ulepšava ga ili naružuje.

 

Šta je rinoplastika

Korekcija nosa, tj. rinoplastika je operacija iz domena estetske i plastične hirurgije i ona predstavlja jednu od najčešćih, ali i najsloženijih procedura kojoj je estetika u prvom planu. Ona zahteva preciznost i vrhunsku stručnost, a Prof. dr Milan Jovanović iz IPS-a u Beogradu je svetski priznati stručnjak i jedan od vodećih autoriteta za ovu operaciju u Srbiji.

 

Kandidati za operaciju nosa

Plastični hirurzi preporučuju da se korektivan operacija nosa ne radi pre 18. godine života kako bi se prvo završio rast kosti i hrskavice. Preporučljivo je da se uradi od 18. do 25. godine života.

Muškarci – obično se svodi na korekciju grbe.
Žene – u periodu od godinu dana posle rinoplastike ne treba planirati trudnoću
Deca – deca ne bi trebala da operišu nos pre 17. godine osim u slučajevima teških devijacija koje ometaju disanje

Zbog čega Vam je potrebna rinoplastika:

  • veliki nos u odnosu na lice
  • grba na nosu
  • predugačak ili kriv nos
  • širok ili sedlast nos
  • širok vrh nosa – široka alarna baza (široke nozdrve)
  • spušten ili podignut vrh nosa (prćast nos)
  • nosna asimetrija

Često rinoplastika ne predstavlja pitanje estetike već rešava ozbiljne funkcionalne probleme. Plastična operacija nosa koristi se za korekciju defekata nastalih na rođenju i nakon povreda kosti ili hrskavice (rekonstrukcija nosa) ili smetnji u  funkcionisanju ovog organa, odnosno otežanog disanja zbog poremećaja građe nosne pregrade (devijacija nosa).

 

Koje probleme rešava rinoplastika?

Operacijom nosa mogu se promeniti njegova veličina i oblik, širina  nozdrva, položaj vrha nosa (promena ugla između nosa i gornje usne).

Kako smanjiti nos?

Korektivna operacija smanjenja nosa obuhvata smanjivanje izraženog grebena, promenu veličine, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina na nosu. Dobra hirurška tehnika i iskustvo rinoplastičara su ključ uspeha metode koja obezbeđuje bolji izgled lica.

Operacija devijacije nosne pregrade (septum nosa)

Septoplastika je hirurška korekcija zakrivljenosti (devijacije) nosne pregrade. Hirurg je vrlo često radi zajedno sa estetskom korekcijom nosa (rinoseptoplastika). Indikacije za septoplastiku su devijacija septuma i otežano disanje.

Ispravljanje nosa

Ispravljanje krivog nosa, osnosno operacija slomljenog nosa, se radi isključivo hirurški i vrlo često u kombinaciji sa ispravljanjem nosne pregrade.

Operacija vrha nosa

Korekcija vrha nosa može da se radi zajedno sa kompletnom korekcijom, a ponekad i kao zasebna procedura. Podizanje vrha nosa omogućava vam da po ceni malih korekcija postignete veliko poboljšanje izgleda lica.

Rekonstrukcija nosa

Kod pacijenata kod kojih nedostaje ceo nos (usled saobraćajnih trauma lica ili otklanjanja tumora na nosu) rekonstrukcija nosa je metoda izbora.

Operativna procedura

Priprema za operaciju

Tokom prvog pregleda hirurg će uzeti anamnezu o prethodnim intervencijama,eventualnim povredama nosa,alergijama ili hroničnim oboljenjima. Nakon razgovora hirurg će obaviti fizikalni pregled unutrašnjih i spoljašnjih nosnih struktura.

Oko dve nedelje pre same operacije pacijent će se suzdržavati od nekih lekova kao što su aspirin, vitamini E i C,hormoni… Operacija nosa se uskladjuje i sa menstrualnim ciklusom.

Osam sati pre intervencije pacijent se suzdržava od unosa hrane i pića

Operativna tehnika rinoplastike

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji sa intravenoznom analgosedacijom. Trajanje same operacija zavisi od zahvata koji se radi a obično operacija traje dva do tri sata.

Ova operacija može biti otvorenog ili zatvorenog tipa. Prilikom operacije nosa može doći do pojačanog krvarenja nosa, ovo se izbegava ukoliko se radi laserska operacija. Laserska operacija omogućava rad u beskrvnom prostoru i mnogo umanjuje posledice intervencije.

Nakon operacije

Posle plastične operacije nosa hirurg će postaviti splint kako bi imobilisao tkivo. Nakon jednog dana pacijent se otpušta na kućno lečenje.

Operacija nosa – oporavak

Posledice ove intervencije su modrice oko obraza i očiju kao i otok lica koji su najintezivniji u prvih pet dana. Otok posle operacije može da potraje i nekoliko nedelja. Ukoliko se koristi splint oporavak je znatno kraći i ove nuspojave mogu nestati tokom 3 do 7 dana nakon operacije. Konci se skidaju za dve nedelje.

Ukoliko je radjena operacija septuma nosa u nos se stavljaju tamponi koji se nose od 3 do 10 dana.

Komplikacije

Iskustva govore da su ozbiljnije komplikacije nakon operacije nosa retke.  Međutim, kao i svaka operacija i rinoplastika može da nosi određen rizik.

Potencijalni rizici i komplikacije obuhvataju hematome (podlive), infekciju, reakcije na anesteziju, privremenu utrnulost kože.

Za brži oporavak savetujemo da pacijent izbegava napinjanje, savijanje, podizanje tereta. Ukoliko je intervencija obuhvatala i nosne kosti treba izbegavati nošenje teških naočara tri nedelje. Takodje se izbegava duvanje sadržaja iz nosa, energično pranje zuba, preterano žvakanje i trčanje.

 

Efekti rinoplastike

Prvi rezultati se vide već nakon nekoliko nedelja. U većini slučajeva rezultati rinoplastike su trajni, izuzev promena koje su udružene sa normalnim procesom starenja.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Operacija nosa – cena

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Prof Dr Milan Jovanović

Plastični hirurg

Urolog Dr Goran Savić

msbeograd