Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Operacija nosa

Operacija nosa

Kada ugledamo neku osobu, prvo što na njoj uočavamo jeste lice, a na licu ćemo najpre, svesno ili nesvesno, zapaziti nos. Nos zauzima centralnu poziciju na licu i daje mu karakterističan izraz, ulepšava ga ili naružuje. Kakvo rešenje nudi estetska hirurgija kada nos ne izgleda zadovoljavajuće i kakve rezultate može dati operacija nosa, odnosno koja je cena lepog izgleda?

ŠTA JE RINOPLASTIKA?

Korekcija nosa, tj. rinoplastika je operacija iz domena estetske i plastične hirurgije i ona predstavlja jednu od najčešćih, ali i najsloženijih procedura kojoj je estetika u prvom planu. Ona zahteva preciznost i vrhunsku stručnost, a Prof. dr Milan Jovanović iz IPS-a u Beogradu je svetski priznati stručnjak i jedan od vodećih autoriteta za ovu operaciju u Srbiji.

KANDIDATI ZA OPERACIJU NOSA

Plastična operacija nosa se često izvodi kod osoba od 18. do 25. godine životaPlastični hirurzi cene da korekciju ne treba preduzimati pre 18. godine,  kako bi se neometano završio rast kosti i hrskavice (estetika u ovom slučaju nema prednost nad zdravljem).

Muškarci – operacija nosa kod muškaraca obično se svodi korekciju grbe.
Žene – trudnoću ne treba planirati u periodu do godinu dana posle rinoplastike.
Deca – operacija nosa kod dece (maloletnika) se ne planira pre 17. godine, osim u slučaju teških devijacija septuma koje ometaju disanje.

Neke od indikacija koje mogu da ukažu da ste kandidat za rinoplastiku su:

  • veliki nos u odnosu na lice
  • grba na nosu
  • predugačak ili kriv nos
  • širok ili sedlast nos
  • širok vrh nosa – široka alarna baza (široke nozdrve)
  • spušten ili podignut vrh nosa (prćast nos)
  • nosna asimetrija

Veoma često rinoplastika (latinski: rhinoplastica) ne predstavlja samo pitanje estetske korekcije, već se koristi i za rešavanje funkcionalnih problema. Plastična operacija nosa koristi se za korekciju defekata nastalih na rođenju i nakon povreda kosti ili hrskavice (rekonstrukcija nosa) ili smetnji u  funkcionisanju ovog organa, odnosno otežanog disanja zbog poremećaja građe nosne pregrade (devijacija nosa).

KOJE PROBLEME REŠAVA RINOPLASTIKA?

Vrlo je važno da imate jasnu ideju kakav izgled nosa biste želeli nakon korekcije kako bi vam hirurg u isto vreme objasnio kakva mogu biti ograničenja ove procedure. Verovatno će vas zanimati i najbolji način na koji se pomenuti problemi rešavaju i zašto se operacijama vezanim za nos treba da bavi samo najbolji plastični hirurg.

Plastičnom operacijom mogu se promeniti njegova veličina i oblik, širina  nozdrva, položaj vrha nosa (promena ugla između nosa i gornje usne). Evo nekoliko najčešćih problema koji se rešavaju operacijom.

Kako smanjiti nos?

Korektivna operacija smanjenja nosa obuhvata smanjivanje izraženog grebena, promenu veličine, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina na nosu. Dobra hirurška tehnika i iskustvo rinoplastičara su ključ uspeha metode koja obezbeđuje bolji izgled lica.

Operacija devijacije nosne pregrade (septum nosa)

Septoplastika je hirurška korekcija zakrivljenosti (devijacije) nosne pregrade. Hirurg je vrlo često radi zajedno sa estetskom korekcijom nosa (rinoseptoplastika). Indikacije za septoplastiku su devijacija septuma i otežano disanje.

Ispravljanje nosa

Ispravljanje krivog nosa, osnosno operacija slomljenog nosa, se radi isključivo hirurški i vrlo često u kombinaciji sa ispravljanjem nosne pregrade.

Operacija vrha nosa

Korekcija vrha nosa može da se radi zajedno sa kompletnom korekcijom, a ponekad i kao zasebna procedura. Podizanje vrha nosa omogućava vam da po ceni malih korekcija postignete veliko poboljšanje izgleda lica.

Rekonstrukcija nosa

Kod pacijenata kod kojih nedostaje ceo nos (usled saobraćajnih trauma lica ili otklanjanja tumora na nosu) rekonstrukcija nosa je metoda izbora.

OPERATIVNA PROCEDURA

Kao jedna od najsloženijih intervencija estetske hirurgije, operacija nosa zahteva dobro planiranje, pažljivu pripremu i vrhunsku hiruršku tehniku, a iznad svega dobru komunikaciju na relaciji hirurg-pacijent.

Preoperativna procena i priprema

Priprema pacijenta za operaciju nosa počinje već na prvom pregledu.

Tokom pregleda potrebno je da hirurg uzme anamnestičke podatke o bolestima ili operacijama koje ste imali, povredama nosa, alergijama i hroničnim oboljenjima. Sledi fizikalni pregled unutrašnjih nosnih struktura, pregled i procena kvaliteta kože nosa, njegove veličine i oblika, kao i odnos nosa sa drugim strukturama lica.

Dve nedelje pre operacije pacijent ne treba da koristi lekove i suplemente kao što su aspirin, vitamini E i C, estrogeni hormoni. Potrebno je da se operacija nosa uskladi i sa menstrualnim ciklusom (menstruacija odlaže zahvat). Osam sati pre operacije ne treba ništa jesti ni piti.

Operativna tehnika rinoplastike

Plastična operacija nosa izvodi se u opštoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji i intravenoznoj analgosedaciji.

Koliko traje operacija nosa?

Trajanje operacije zavisi od opsežnosti zahvata, a najbolji hirurg obično je završava za dva do tri sata.

Operativna procedura može biti otvorena i zatvorena rinoplastika.

Operacija nosa laserom – prilikom korekcije nosa može doći do pojačanog krvarenja iz nosa. Laserom se ova komplikacija izbegava. Laserska operacija nosa omogućava hirurgu komforniji rad u beskrvnom prostoru i umanjuje posledice intervencije.

Posle operacije

Nakon plastične operacije nosa hirurg postavlja splint na greben nosa kako bi se imobilisalo tkivo. Postoperativno praćenje ne traje dugo, i ako bolnica nije ambijent koji vam prija, ne brinite: već nakon jedne noći možete da odete kući na dalji oporavak.

OPORAVAK (POSTOPERATIVNI PERIOD)

Modrice oko obraza i očiju i otok lica najuočljiviji su tokom prvih pet dana u postoperativnom periodu posle operacije nosa (u periodu oporavka možete da koristite šminku da biste sakrili hematome). Otok posle operacije nosa može da potraje i do nekoliko nedelja, odnosno šest meseci.

Ukoliko hirurg koristi imobilizaciju (splint za nos) oporavak je kraći i ove nuspojave mogu nestati tokom 3 do 7 dana nakon operacije (osteotomija). Konci se skidaju za 7 do 14 dana nakon operacije.

Oporavak posle operacije septuma nosa – nakon operacije septuma u nos se stavljaju tamponi koji mogu da se nose od tri do 10 dana u zavisnosti od složenosti i procene hirurga o toku oporavka.

Više na temu oporavka možete pročitati ovde: Oporavak nakon operacije nosa »

Komplikacije

Iskustva govore da su ozbiljnije komplikacije nakon operacije nosa retke.  Međutim, kao i svaka operacija i rinoplastika može da nosi određen rizik.

Potencijalni rizici i komplikacije obuhvataju hematome (podlive), infekciju, reakcije na anesteziju, privremenu utrnulost kože.

Saveti za brži oporavak – u početnom toku oporavka posle operacije rinoplastike potrebno je da pacijent izbegava napinjanje, savijanje, podizanje tereta (savetuje se i zaštitna maska). Uobičajenim aktivnostima se možete vratiti u toku 7 do 10 dana nakon operacije. Ukoliko su intervencijom obuhvaćene i nosne kosti treba izbegavati nošenje teških naočara prve tri nedelje. Isto važi za duvanje sadržaja iz nosa, energično pranje zuba, preterano žvakanje i trčanje.

EFEKTI RINOPLASTIKE

Prvi rezultati se vide već nakon nekoliko nedelja. U većini slučajeva rezultati rinoplastike su trajni, izuzev promena koje su udružene sa normalnim procesom starenja.

Iskustva i preporuke pacijenata

O konkretnim efektima i benefitima nakon estetske operacije nosa najbolje svedoče iskustva onih koji su kroz nju prošli. Naši pacijenti rado govore o svom novom izgledu, zadovoljstvu i samopouzdanju posle korekcije, a osmeh zadovoljnog pacijenta je ono čemu se i najbolji plastični hirurg iskreno raduje. U našoj klinici u Beogradu takvih primera imamo na pretek.

msbeograd