Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Amniocenteza

Amniocenteza

Amniocenteza

Amniocenteza – kako izgleda procedura

Amniocenteza je invazivna dijagnostička procedura koja se radi izmedju 16. i 20. nedelje trudnoće. Lekar će Vas uputiti na amniocentezu ukoliko su prethodni neinvazivni testovi dali nepovoljne rezultate (ekspertski ultrazvuk, dabl test, tripl test…).

Amniocenteza je analiziranje plodove vodice u cilju dijagnostikovanja hromozomskih poremećaja ploda. Procedura počinje tako što lekar očisti trbuh antiseptikom i zatim uz pomoć ultrazvuka odredjuje poziciju bebe i najbolje mesto za uvodjenje igle.

Zatim tankom, šupljom iglom prolazi kroz trbuh i matericu do kese sa plodovom vodom, odakle uzima malu količinu tečnosti. Tečnost se šalje na analize a rezultat se čeka u proseku oko dve nedelje.

Genetičar predlaže amniocentezu takođe u sledećim slučajevima:

  • Ukoliko je trudnica starija od 35 godina
  • Ako su se prethodne trudnoće završile spontanim pobačajima
  • Prethodne trudnoće su rezultirale radjanjem deteta sa genetskim anomalijama
  • Ukoliko u porodičnoj istoriji roditelja postoje urodjene anomalije

Priprema za pregled

Na postupak bi trebalo da dodjete sa punom bešikom. Postupak se radi bez anestezije ali uvek možete tražiti lokalni anestetik da se izbegne neprijatnost. Tokom procedure možete osetiti blage grčeve ili pritisak.

Oporavak nakon postupka

Posle procedure potrebno je mirovanje, izbegavanje fizičkih aktivnosti,treninga ili polnih odnosa. Preporučuje sa da na proceduru dodjete sa pratnjom.
Ukoliko primetite oticanje, groznicu, jake materične grčeve ili vaginalno krvarenje potrebno je da se odmah javite lekaru.

Rizici procedure

Amniocenteza je vrlo pouzdana metoda (95%) ali je invazivna i nosi odredjene rizike. Manje od 0,1% slučajeva moguće su infekcije ili povreda bebe tokom procedure, a oko 0,4% slučajeva vodi ka riziku od spontanog pobačaja. Savetujemo Vam da se pre procedure posavetujete sa genetičarem koji će Vam objasniti neophodnost procedure i njene rizike.

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Amniocenteza – cena usluge

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Ass Dr Rastko Maglić

Specijalista ginekologije

Dr Rastko Maglic Ginekolog opsta bolnica MSB

Prim. Dr Lazar Nejković

Specijalista ginekologije

Dr Lazar Nejkovic MSB Bolnica

Dr Petar Radlović

Specijalista ginekologije

Urolog Prof Zoran Džamić

Prim dr Dragan Jeremić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanic

Prof Vladimir Pažin

Specijalista ginekologije

msbeograd