Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Ekspertski 4D Ultrazvuk

Ekspertski 4D Ultrazvuk

4D Ultrazvuk

Šta je Ekspertski 4D ultrazvuk?

Ekspertski 4D ultrazvuk je pregled na ultrazvučnom aparatu nove generacije, koji omogućava da uz pomoć ultrazvučnih talasa visokih frekvencija dobijemo realističan prikaz pokreta ploda u realnom vremenu.

Osim pokreta ploda, 4D prikazom možemo da uočimo vrlo precizno sve funkcionalne smetnje na organima ploda, protok krvi kroz tkiva i organe, kao i da otkrijemo poremećaje u rizičnim trudnoćama.

4D ultrazvuk sa velikom sigurnošću može da potvrdi uredan tok trudnoće i odsustvo komplikacija.

 

Kada se izvodi ekspertski 4D ultrazvuk u trudnoći?

Najčešće oko 32 nedelje se može prvi put primeniti 4D ultrazvučna opcija. Tom prilikom se procenjuje građa organa ploda, trenutna težina ploda i očekivana težina na porođaju, karakteristike i funkcije posteljice, količina plodove vode i orjentacija ploda u materici.

Takođe, primenjuje se i kolor dopler opcija, koja precizno meri protok krvi kroz aortu, srednju moždanu arteriju i pupčanu arteriju ploda. Ta vrsta podataka mogu da ukažu na potrebu prevremenog porođaja ukoliko je plod ugrožen.

Ukoliko postoji potreba za invanzivnim testovima, kao što su biopsija horionskih čupica, amniocinteza i kordocenteza, njihovo izvođenje je daleko bezbednije ukoliko se obavlja pod kontrolom 4D ultrazvuka. 4D ultrazvuk, u odnosu na 2D tehnologiju, omogućava da se vidi daleko veći broj detalja organa ploda, što znatno poboljšava prenatalnu dijagnostiku.

Kod sumnje u probleme sa razvojem srca ploda i postojanje srčane mane, može da se obavi i subspecijalistički pregled fetalna ehokardiografija.

 

Procedura pregleda sa 4D ultrazukom

4D ultrazvuk se izvodi uz pomoć abdominalne sonde na koju je nanet gel koji omogućava odlično prijanjanje na kožu. Tokom pregleda se koriste 2D, 3D i 4D opcije, kao i kolor dopler kojim se meri protok krvi kroz krvne sudove ploda i majke. Sam pregled traje između petnaest minuta i pola sata.

Pre ultrazvučnog pregleda nije potrebno obavljati posebnu pripremu, sem što treba imati na umu da bešika treba da bude prazna. Ultrazvuk je u potpunosti bezbolan i neškodljiv po majku i plod.

Mnogi budući roditelji sa nestrpljenjem očekuju 4D ultrazvučni pregled u trudnoći jer znaju da će se po prvi put susresti sa svojim detetom, sa njegovim sasvim vernim prikazom i fascinantnim pokretima koje pravi.

 

Precizna dijagnostika promena tkiva

Izuzev u trudnoći, 4D ultrazvuk može da se primenjuje i kod specijalističkih ginekoloških pregleda kod kojih se procenjuje vrsta promena na tkivu materice, jajovoda i jajnika.

Kolor dopler opcija je od velike pomoći za precizniju dijagnostiku tumora jer podatak o stepenu prokrvljenosti promene ukazuje na eventualno prisustvo maligniteta.

4D ultrazvuk nam daje pouzdane podatke o obliku, veličini, strukturi i pokretljivosti organa u maloj karlici.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Ginekološki ultrazvuk – cena usluge

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Ass Dr Rastko Maglić

Specijalista ginekologije

Dr Rastko Maglic Ginekolog opsta bolnica MSB

Prim. Dr Lazar Nejković

Specijalista ginekologije

Dr Lazar Nejkovic MSB Bolnica

Dr Petar Radlović

Specijalista ginekologije

Urolog Prof Zoran Džamić

Prim dr Dragan Jeremić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanic

Prof Vladimir Pažin

Specijalista ginekologije

msbeograd