Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Operacija uretre – bešike

Operacija uretre – bešike

Operacija uretre - bešike

OPERACIJA URETRE – BUŽIRANJE

Operacija uretre ili takozvano bužiranje (dilatacija) uretre je urološka metoda koja podrazumeva postupno uvođenje čvrstog i savitljivog instrumenta u obliku štapića (bužije), u mokraćnu cev radi dijagnostike i proširenja njenog lumena.  Ovaj postupak se izvodi kao ambulantna procedura u lokalnoj anesteziji i traje veoma kratko.

 

ZAŠTO SE IZVODI OPERACIJA URETRE BUŽIRANJE?

Bužiranje uretre uglavnom se sprovodi zbog strikture ili stenoze uretre. Striktura ili stenoza uretre podrazumeva sužen lumen uretre, zbog čega je otežano ili potpuno onemogućeno pražnjenje bešike. Ovaj problem je veoma čest kod muškaraca.

Bužiranje uretre predstavlja važnu metodu u rešavanju problema stenoze uretre. Pacijentima, koji imaju duže, čvrste i neelastične strikture, koje se uglavnom brzo vraćaju nakon tretmana, ne preporučuje se bužiranje uretre, već operacija.

 

KAKO SE IZVODI OPERACIJA URETRE – BUŽIRANJE?

Bužiranje uretre uglavnom se izvodi ambulantno u sterilnim uslovima uz lokalnu anesteziju. Nakon dezinfekcije spoljašnjosti uretre, u uretru se ubacuje sterilni gel, zajedno sa lokalnom anestezijom. Zatim, u uretru se uvodi bužija, koja je odgovarajućih dimenzija.

Ova metoda podrazumeva postavljanje katetera, koji omogućava odvajanje mokraće od zida uretre. To znači da kateter omogućava mokraćnom kanalu da zadrži istu širinu tokom narednih dana, kako bi se se izbegla iritacija, a uretra zacelila. Nakon postupka, pacijent se može vratiti kući istog dana.

 

KOMPLIKACIJE NAKON BUŽIRANJA URETRE

Nakon bužiranja, krvarenje, infekcija i kreiranje slepog kanala, odnosno, pogrešnog puta najčešće su komplikacije koje pacijenti mogu osetiti.

Ponavljanje bužiranja uglavnom ne može dovesti do izlečenja, već može rezultovati pogoršanim rezultatima, kao što su ozbiljnija spongiofibroza, teža i duža striktura i drugo.

Kontraindikacije mogu nastati i usled postojanja gnojnih procesa na području, koje se nalazi blizu uretre i drugo.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

 

Naš tim lekara

Dr Nikola Stanojević

Specijalista urogenitalne hirurgije

Dr Nikola Stanojevic Urolog i Genitalni Hirurg

Prof Dr Miodrag Aćimović

Specijalista urologije

msbeograd