Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Litoklast – razbijanje kamena u ureteru

Litoklast – razbijanje kamena u ureteru

Razbijanje Kamena u Ureteru

Razbijanje kamena u ureteru – Litoklast

Razbijanje kamena u ureteru i litoklast podrazumevaju prolazak malog teleskopa, nazvanog ureteroskop, u unutrašnjost urinarnog trakta preko uretre i bešike, i zahtevaće opštu anesteziju. Opseg se prenosi kroz ureter da bi se utvrdilo gde se kamen nalazi.

U zavisnosti od veličine kamena, ako je dovoljno mali, može se ukloniti ceo pomoću uređaja za razbijanje. Ako je kamen prevelik, možda će biti potreban laserski tretman da bi se fragmentirao na manje komade. Ova procedura se zove pijeloskopija i lasertripsija.

 

Priprema za intervenciju

Važno je kada imate opštu anesteziju da postite šest sati pre operacije—tj. da ne jedete i ne pijete. Ovo uključuje pastile, lizalice i žvake.
Uverite se da pre posta konzumirate hranu i vodu kako biste izbegli dehidraciju.
Nemojte pušiti cigarete ili duvanske proizvode ujutru pre procedure.
Tuširajte se kod kuće i nemojte nanositi puder, dezodorans, kreme ili masti.

 

Razbijanje kamena u ureteru – oporavak

Možda će vam trebati prijem preko noći nakon procedure za posmatranje.
Možete se probuditi sa kateterom koji vam drenira bešiku. Ako se probudite sa kateterom, on će biti uklonjen pre pražnjenja.
Može se desiti da ćete imati privremenu cev u ureteru (ureterični stent) koja omogućava da urin prolazi od bubrega do bešike bez blokade. Ovo može biti pričvršćeno za kateter i uklonjeno pre pražnjenja, međutim, ako stent nije pričvršćen za kateter, od vas će biti zatraženo da se vratite radi uklanjanja stenta za 2-4 nedelje.
Možda ćete imati bol, malo krvi u urinu, kao i hitnost i učestalost mokrenja. Ovi simptomi bi trebalo da se povuku u roku od nekoliko dana nakon operacije. (Simptomi mogu trajati duže ako ste otpušteni sa stentom).

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Razbijanje kamena u ureteru (litoklast) – cena

Pogledajte naš CENOVNIK

Naš tim lekara

Dr Nikola Stanojević

Specijalista urogenitalne hirurgije

Dr Nikola Stanojevic Urolog i Genitalni Hirurg

Prof Dr Miodrag Aćimović

Specijalista urologije

msbeograd