Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

TUR prostate

TUR prostate

TUR Prostate

Šta je TUR prostate (transuretralna resekcija)?

Transuretralna resekcija prostate (TUR prostate) je minimalno invazivna hirurška intervencija kojom se rešavaju problemi sa mokrenjem koji nastaju usled uvećanja prostate. Predstavlja terapijsku opciju za muškarce koji imaju srednje do teške probleme sa mokrenjem, a kod kojih lekovi nisu dovoljno efikasni. TUR prostate je procedura traje 60 do 90 minuta.

 

Zašto se radi TUR prostate?

Ova procedura ima značajnu ulogu u rešavanju problema koji nastaju kao posledica benignog uvećanja (hiperplazije) prostate koji mogu biti: učestali pozivi na mokrenje; otežano započinjanje mokrenja, usporeno (produženo trajanje) mokrenje, učestalo mokrenje noću, stalno započinjanje i prekidanje mokrenja, osećaj da ne možete potpuno da ispraznite mokraćnu bešiku, infekcija urinarnog tratka.

Ova intervencija se radi i u cilju sprečavanja komplikacija koje nastaju kao posledica blokiranja protoka mokraće. Komplikacije koje mogu nastati su učestale infekcije, oštećenje bubrega ili mokraćne bešike, nemogućnost kontrole mokrenja ili nemogućnost mokrenja, prisustvo kamena u mokraćnoj bešici, prisustvo krvi u mokraći.

 

Kako si izvodi operacija?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji ili spinalnoj anesteziji. Možete dobiti antibiotik u cilju sprečavanja infekcije.
Resektoskop je specijalan hirurški instrument koji se uvodi kroz vrh penisa i uretre do dela uretre gde je prostata. Resektoskopom se skidaju slojevi prostate, koji se nakon toga uz pomoć tečnosti se spiraju i uklanjaju na kraju operacije.

 

Mogući rizici

Nakon operacije privremeno će Vam biti otežano mokrenje. Dok ne budete mogli samostalno da mokrite nosićete urinarni kateter; Produženo nošenje urinarnog katetera nosi povećan rizik od nastanka infekcije urinarnog trakta, koja se često može javiti nakon TUR prostate.

Retrogradna ejakulacija je pojava u kojoj semena tečnost tokom ejakulacije ide u mokraćnu bešiku (unazad-retrogradno), umesto u spoljašnju sredinu i može nastati nakon TUR prostate. Ova pojava ne utiče na osećaj zadovoljstva tokom seksualnog odnosa, ali može uticati  na plodnost. Postoji veoma mali rizik od nastanka erektilne disfunkcije nakon TURP operacije.

Veoma retko može doći do nastanka ozbiljnog krvarenja ili potpunog gubitka kontrole mokrenja (nevoljnog mokrenja-inkontinencije). Retko može postojati potreba za ponovnom intervencijom.

 

Priprema za operaciju

Nakon konsultacije sa lekarom može postojati potreba da privremeno prekinete sa uzimanje lekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix, Farin, Sincum, Sintrom, Xarelto, Eliquis, Pradaxa), kao i  lekovima portiv bolova (Aspirin, Brufen, Diklofen, Movalis).

Nakon operacije nećete moći samostalno da upravljate motornim vozilom, zato što ćete imati urinarni kateter. Nemojte se izlagati napornoj fizičkoj aktivnosti 6 nedelja nakon operacije.

 

Oporavak nakon transuretralne resekcije prostate

Biće potrebno da provedete 1 do 2 dana u bolnici. Potrebno je da nakon operacije nosite urinarni kateter. Urinarni kateter se najčešće nosi 24 do 48 sata (po potrebi i duže), dok se otok ne povuče i dok se mogućnost samostalnog mokrenja ne vrati u normalu.

Nakon operacije očekivano je da primetite krv u mokraći (obavestite svog lekara ukoliko je reč o obilnom krvarenju ili prisustvu krvnih ugrušaka u mokraći); možete osećati bol tokom mokrenja ili možete imati česte pozive na mokrenje ili neizdrživu potrebu za mokrenjem (očekuje se da će se ova smetnja poboljšati nakon 6 do 8 nedelja).

Preporučuju se da pijete dosta tečnosti kako biste propirali mokraćnu bešiku; da jedete hranu bogatu vlaknima, kako biste izbegli nastanak opstipacije (zatvora) i naprezanja. Izbegavajte napornu fizičku aktivnost sledećih 4  do 6 nedelja. Izbegavajte vožnju motornog vozila dok nosite urinarin kateter.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Cena TUR prostate

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Dr Nikola Stanojević

Specijalista urogenitalne hirurgije

Dr Nikola Stanojevic Urolog i Genitalni Hirurg

Prof Dr Miodrag Aćimović

Specijalista urologije

msbeograd