Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Vođenje trudnoće

Vođenje trudnoće

Vodjenje Trudnoće

Vođenje trudnoće – kada se javiti ginekologu?

Vođenje trudnoće kod izabranom lekaru ginekologije zahteva da se javite par meseci pre trudnoće, da bi Vas i Vašeg partnera pripremio na trudnoću, navike, uvodjenje vitamina itd.

Kako žene uglavnom idu kod lekara kad saznaju da su trudne najidealnije bi bilo da izaberete lekara koji će brinuti o trudnoći čim saznate da ste u drugom stanju. Vodjenje trudnoće predstavlja analize,testove i preglede koji se obavljaju na preporuku lekara. Tokom prvog pregleda se upoznajete sa lekarom koji uzima Vašu anamnezu i savetuje Vas o ishrani i fizičkim aktivnostima. U toku trudnoće možete računati da ćete imati oko petnaest pregleda.

Vođenje trudnoće lista pregleda po nedeljama

Prvi trimestar trudnoće:

U prva tri meseca trudnoće radi se pregled ginekologa koji uključuje ultrazvučni pregled kojim se odredjuje starost ploda, položaj ploda, odredjuje se približan termin porodjaja. Takodje potrebno9 je uraditi kolposkopiju, papa test (ukoliko nije radjen u poslednjih 6 meseci), cervikalni i vaginalni bris, laboratorijske analize.

12. nedelja trudnoće:

Radi se ginekološki ultrazvuk tokom kog će se proveriti stanje placente,položaj placente i srce bebe. Takodje se meri ukupna dužina samog fetusa, vratna brazda i nosna kost. Posle ultrazvuka radi se DOUBLE test, laboratorijski test koji se detektuje postojanje neke nasledne bolesti (90% uspešan).

16-18 nedelja:

Od 16. do 18. nedelje radi se ginekološki pregled sa ultrazvukom (sa cervikometrijom) i laboratorija

20-24 nedelja:

Od 20 do 24. nedelje radi se ginekološki pregled sa  ultrazvučnim pregledom (ekspertski ultrazvučni skrining drugog trimestra) i laboratorijske analize

28. nedelja:

U 28. nedelji radi se OGTT(test opterećenja glukozom) i ginekološki pregled sa ultrazvukom (sa cervikometrijom)

32. nedelja:

U 32. nedelji biće Vam potreban ultrazvuk sa ginekološkim pregledom

36. nedelja:

U 36. nedelji radi se ginekološki pregled sa ultrazvukom i procenom veličine ploda i odnosa prema porodjajnom putu, cervikalni i vaginalni brisevi i CTG test kojim se mere srčani otkucaji bebe kao i pripremne kontrakcije maternice.

Preporuke lekara

Trudnicama se preporučuje izbegavanje gvožđa a preporučuje  unos vitamina A uz ograničavanje unosa lekova tj preporučuje se unos istih samo kada je to neophodno.

Trudnicama se savetuje da kako brinu o bebi tako i o sebi te da redovno prate svoju težinu,krvnu sliku,pritisak i da se jave kod stomatologa.

Amniocenteza ( između 16-18 nedelje) i kordocenteza ( između 22-23 nedelje)  su nešto invazivnije metode, koje se preporučuju kao poslednja opcija za dijagnostikovanje hromozomskih aberacija i rade se isključivo ukoliko ginekolog proceni da ima potrebe za tim.

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Vođenje trudnoće – cena usluge

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Ass Dr Rastko Maglić

Specijalista ginekologije

Dr Rastko Maglic Ginekolog opsta bolnica MSB

Prim. Dr Lazar Nejković

Specijalista ginekologije

Dr Lazar Nejkovic MSB Bolnica

Dr Petar Radlović

Specijalista ginekologije

Urolog Prof Zoran Džamić

Prim dr Dragan Jeremić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanic

Prof Vladimir Pažin

Specijalista ginekologije

msbeograd