Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Biopsije Horiona

Biopsije Horiona

Biopsija Horionskih Čupica

Prenatalna dijagnostika – Biopsija horionskih čupica

U okviru rane dijagnostike naslednih poremećaja, uzimanje uzorka – biopsija horionskih čupica (chorionic villi sampling – CVS) dobija sve veći značaj, naročito nakon povećanog rizika koji se otkriva na skrining metodama poput double testa. Biopsija je uzimanje uzorka malog dela placente koji se zove horionske čupice. Karateristike hromozomske strukture horionskih čupica i bebinih gena su skoro iste.

Ovaj metod nam može dati informacije o poremećajima nasledne osnove u toku prvog tromesečja.

 

Kako se radi biopsija horiona?

Transabdominalni pristup predstavlja metod uzimanja horionskih čupica koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Pre intervencije je ultrazvučni pregled radi procene vitalnosti trudnoće i utvrđivanja gestacijske starosti.

Lekar će vam preporučiti biopsiju ukoliko imate preko 35 godina, testovi za hromozomopatiju su bi bili pozitivni ili grančnih vrednosti, predhodne trudnoće su bile zahvaćene hromozomopatijama, porodični genetski poremećaji.

 

Kada se biopsija horionskih čupica ne preporučuje?

Ne preporučuje se biopsija kada pacijentkinja ima vaginalne infekcije ili infekcije grlića materice, ako je trudnica imala krvarenja predhodne dve sedmice i ako pacijentkinja ima zavaljenu matericu. Biopsija može biti rizična za Rh negativne trudnice, a ukoliko beba ima pozitivan Rh faktor.

 

Priprema

Trudnica treba da miruje, bez dizanja tereta, da nema seksualne odnose i da ne putuje avionom nekoliko dana. Posle biopsije horiona može se javiti bol, kontrakcije i osećaj pritiska. Intervencija se izvodi ambulantno.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Biopsija horionskih čupica – cena usluge

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Ass Dr Rastko Maglić

Specijalista ginekologije

Dr Rastko Maglic Ginekolog opsta bolnica MSB

Prim. Dr Lazar Nejković

Specijalista ginekologije

Dr Lazar Nejkovic MSB Bolnica

Dr Petar Radlović

Specijalista ginekologije

Urolog Prof Zoran Džamić

Prim dr Dragan Jeremić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanić

Specijalista ginekologije

Dr Miodrag Stanic

Prof Vladimir Pažin

Specijalista ginekologije

msbeograd