Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Rekonstrukcije trbušnog zida

Rekonstrukcije trbušnog zida

Rekonstrukcije Trbušnog Zida

Rekonstrukcije trbušnog zida

Rekonstrukcije trbušnog zida su izazovne i složene operacije kojima se leče defekti trbušnog zida. Da bi se postigli dobri rezultati, moraju se definisati ciljevi i zadaci rekonstrukcije. Ova aktivnost razmatra preoperativnu optimizaciju, tehnike za popravku, upotrebu mrežice i komplikacije rekonstrukcije trbušnog zida i naglašava ulogu interprofesionalnog tima u zbrinjavanju pacijenata koji su prošli ili koji razmišljaju o rekonstrukciji trbušnog zida.

Trbušni zid se sastoji od različitih slojeva koji obuhvataju kožu, potkožno tkivo, fasciju, mišiće i peritoneum. Poznavanje relevantne anatomije, uključujući neurovaskularnu anatomiju, abdominalnog zida je najvažnije za uspešnu rekonstrukciju trbušnog zida.

 

Rekonstrukcije trbušnog zida – kada je potrebna rekonstrukcija?

Indikacije za rekonstrukciju trbušnog zida uključuju strukturne defekte ili simptome, sa ciljevima u rasponu od obezbeđivanja ublažavanja bola do prevencije davljenja ili zatvaranja. Međutim, važno je zapamtiti da iako veličina defekta trbušnog zida može biti povezana sa hernijacijom trbušnog sadržaja, veličina defekta je obrnuto proporcionalna riziku od zatvaranja (npr. – mali defekti možda nisu simptomatski, ali su u veći rizik od zatvaranja, dok su veliki nedostaci često primetni i uznemirujući, ali predstavljaju mnogo manji rizik od zatvaranja). Defekti trbušnog zida koji na kraju zahtevaju rekonstrukciju uključuju one koji su nastali uklanjanjem kancera, lečenjem teških infekcija i popravkom ranijih abdominalnih rana.

Apsolutne kontraindikacije za rekonstrukciju abdominalnog zida uključuju nemogućnost tolerisanja opšte anestezije. Kako rekonstrukcija trbušnog zida predstavlja veliku operaciju abdomena, postoji nekoliko razmatranja i relativnih kontraindikacija. Jedan od najčešćih rizika povezanih sa rekonstrukcijom trbušnog zida je infekcija hirurškog mesta. Infekcija hirurškog mesta, iako retka, značajno povećava rizik od ponovne kile. Ekstremna gojaznost i nekontrolisani dijabetes su takođe relativne kontraindikacije, a hirurzi bi trebalo da rade sa pacijentima kako bi postigli gubitak težine i kontrolu dijabetesa pre velike rekonstrukcije trbušnog zida.

 

Priprema

Pacijent treba da bude pripremljen kao i u bilo kojoj drugoj standardnoj abdominalnoj hirurgiji. Preoperativna optimizacija sa gubitkom težine i upravljanjem ishranom, upravljanjem komorbiditetom i prestankom pušenja. Pacijent se postavlja u ležeći položaj sa podignutim rukama i odgovarajućim podlogama kao kod bilo koje druge veće abdominalne operacije.

 

Komplikacije

Komplikacije rekonstrukcije trbušnog zida su slične bilo kojoj drugoj velikoj operaciji abdomena. Intraoperativno je često potrebna liza adhezije, a sa pacijentom treba razgovarati o riziku od perforacije creva, uključujući i veoma retku potrebu za stomom ako se creva ne mogu bezbedno zatvoriti prvenstveno. Pošto ova operacija često zahteva opsežnu disekciju i potkopavanje kože i mekog tkiva, komplikacije na ranama ostaju prava briga. One mogu da variraju od jednostavnih infekcija hirurškog mesta do infekcija dubokog inteziteta ili značajne nekroze kože/potkožnog dela/reže. Mrežne infekcije su zastrašujuća komplikacija rekonstrukcije trbušnog zida, ali se obično mogu minimizirati dobrom preoperativnom optimizacijom, hirurškom tehnikom i odgovarajućom upotrebom mrežaste protetike i perioperativnih antibiotika.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Rekonstrukcije trbušnog zida – cena operacije

Pogledajte naš CENOVNIK

msbeograd