Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Liposukcija

Liposukcija

Liposukcija Stomaka

Šta je liposukcija?

Liposukcija je tretman estetske hirurgije koji podrazumeva isisavanje masnog tkiva i naslaga sa odredjenih delova tela koji za cilj ima njegovo preoblikovanje. Mnogo pacijenata dijete i vežbanje jednostavno nisu dovoljni da dovedu telo do željenog oblika. Takvi pacijenti su kandidati za liposukciju. Ono što je važno napomenuti je da liposukcija nije tretman koji se koristi za korigovanje ukupnog viška telesne težine. Ovo je najpopularniji tretman u estetskoj hirurgiji koji može da se uradi na nekoliko regija tela i u kombinaciji sa drugim estetskim operacijama.

 

Kandidati za liposukciju

Liposukcija je najidealnije rešenje za pacijente koji imaju relativno normalnu telesnu težinu ali izraženu količini masnog tkiva u odredjenoj regiji tela zbog čega izgledaju neproporcionalno. Ova lokalizovana mast u nekim slučajevima može biti povezana sa genetikom i ne može se ukoliniti dijetama ili vežbanjem.

Prosečan idealan kandidat je osoba izmedju 30 do 45 godina starosti sa 5 do 10 kilograma viška i malim stepenom opuštenosti koža. Pacijenti kojima se ne preporučuje liposukcija su osobe iznad 35 godina sa 20 kilograma viška, ožiljcima,strijama i izraženo opuštenom kožom.

 

Fat transfer kao još jedan razlog za liposukciju

Fat transfer ili transplantacija masti je jako popularna metoda u poslednjih 20 godina, tako da se danas vrlo često radi transplantacija masnih ćelija u lice, zadnjicu (povećanje zadnjice) i grudi (povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom). Cena u Beogradu je jako popularna u odnosu na filere, a rezultat trajniji i iskustva pacijenta jako zadovoljavajuća.

Ukoliko pacijent želi da uradi transfer masti, obavezno se kao dodatna metoda radi liposukcija, najčešće stomaka i leđa kao njen dodatak.

 

Preoperativna priprema pacijenta

Liposukciju je moguće uraditi u boli kojim godinama ali najbolji rezultat se dobija ukoliko je koža dovoljno elastična da se dobije glatka kontura nakon uklanjanja masti. Ukoliko je koža neelastična ona može da se ne zategne na odgovarajući način i tada je dodatno potrebna procedura zatezanja stomaka ili butina. Kod muškaraca liposukcija se najčešće radi radi uklanjanja masnog tkiva oko struka.

Lokalizovani depoi masnog tkiva se najčešće nalaze na kukovima i butinama, abdomenu i struku, unutrašnjem i spoljašnjem delu nadkolenice, unutrašnjoj strani kolena, podkolenice, obrazu, vilici i vratu, gornjem delu ruke, u dojkama ili oblasti grudi i leđa.

 

Operativna tehnika

Intervencija se izvodi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju u zavisnosti od površine koja se tretira. Može da se uradi u bolničkim ili u ambulantnim uslovima. Pre intervencije pacijent će dobiti premedikaciju. Nekoliko sati posle intervencije pacijent se otpušta kući.

KLASIČNA ILI SUKCIONO-ASISTIRANA LIPOSUKCIJA (SUCTION-ASSISTED LIPOPLASTY)

Obavlja se pomoću kanila različitih dužina,oblika i obima. Kanilama se prvo razbija masno tkivo zatim se kroz otvore na vrhu kanile isisavaju masne ćelije uz pomoć vakuma

ULTRAZVUČNA ASISTIRANA LIPOSUKCIJA (ULTRASOUND-ASSISTED LIPOPLASTY)

Ultrazvučna liposukcija je proces kod kog se koristi posebna kanila koja veoma brzo vibrira i daje ultrazvučnu energiju. Ta energija rastvara masne ćelije koje se zatim izvlače.

LASERSKA LIPOSUKCIJA (SMARTLIPO LASER LIPOSUCTION)

SmartLipo laserska liposukcija radi na principu laserskog snopa koji se toplotna energija unosi direktno u masne ćelije usled čega se one tope. Toplina uništava strukturu masnih ćelija zbog čega se one smanjuju i potpuno rastope. Kada se rastope masti se uklanjaju blagim usisavanjem.

 

Tipovi liposukcije

Liposukcija može da se radi na različitim delovima tela, a najčešće se radi na stomaku, podbratku, bradi, licu, rukama, nogama itd.

LIPOSUKCIJA STOMAKA I LEĐA

Vrlo česta metoda je liposukcija stomaka, a rade je podjednako i žene i muškarci. Ovom metodom se podrazumeva uklanjanje masnog tkiva sa stomaka i bokova, a nekada mogu biti uključena i leđa. Operacija može se radi u opštoj, a nekada može i u lokalnoj anesteziji.

LIPOSUKCIJA PODBRATKA

Liposukcija podbratka se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja i anti aging-a. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom se vrlo često koristi za liposkulpturu lica kao dodatne procedure.

LIPOSUKCIJA BRADE

Liposukcija brade se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja i oblikovanja lica. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom se vrlo često koristi za preoblikovanje lica i korekcije nazolabijalne bore i podmlađivanje lica.

LIPOSUKCIJA LICA

Liposukcija lica se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja, anti aging metode i preoblikovanja lica najčešće kod punačkih osoba. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom koristi se za liposkulpturu lica i lipofiling kao dodatne procedure.

LIPOSUKCIJA NOGU

Liposukcija nogu podrazumeva parcijalno uklanjanje masnog tkiva sa predela butina ili listova. Radi se u opštoj, a ređe u lokalnoj anesteziji. Najčešće je rade žene ili mlađe devojke. Uspeh umnogome zavisi i od elasticiteta i turgora kože. Metodom liposukcije nogu najbolji rezultati se postižu kod osoba normalne telesne težine ili malo težih od toga, a koje imaju koncentrisane skupine masnog tkiva na određenim delovima nogu (jahaće pantalone, spoljni ili unutrašnji deo butine ili kolena).

LIPOSUKCIJA RUKU

Liposukcija ruku tj. nadlaktica se radi najčešće lokalnoj anesteziji. Radi se kod punačkih osoba ili kod osoba nakon gubitka viška kilograma. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom ruku može da se koristi za liposkulpturu šaka, lipofiling lica kao dodatne procedure.

 

Komplikacije liposukcije

Komplikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma (koji se povlači nakon nekoliko dana), infekcija, utrnulost kože (koja je privremena) i iregularnost konture u obliku neravnina. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija.

Oporavak nakon liposukcije

Oporavak nakon intervencije podrazumeva nošenje odgovarajućeg steznika koji utiče na pravilno prirastanje kože. Veš se oblači nakon intervencije i nosi se nekoliko nedelja. Prvog dana nakon intervencije pacijent treba da ustane da bi se poboljšala cirkulacija. Preporučljive su kratke i lakše aktivnosti u prvih nekoliko dana a lekovi poput aspirina su zabranjeni. Takodje prvih nekoliko dana ne treba da pušite. Na prvom previjajunje koje se zakazuje nakon dva do tri dana mogu biti uočene modrice i otoci. Otok se obično povlači u prvoj nedelji a modrice mogu da traju i do tri nedelje. U nekim regijama može se javiti utrnulost. Normalnim aktivnostima pacijent se obično vraća posle dve nedelje a potpuni oporavak zavisi od obima zahvata.

 

Rezultati liposukcije

Rezultati liposukcije će biti trajni ukoliko održite postoperativnu težinu. Ukoliko dobijete na težini masno tkivo se akumulira podjednako, a ne u regijama koje su bile problematične.

Nakon operacije morate se redovno javljati na kontrole koje će vam biti zakazane radi daljeg praćenja.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Liposukcija – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Prof Dr Milan Jovanović

Plastični hirurg

Urolog Dr Goran Savić

msbeograd