Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Liposukcija

Liposukcija

ŠTA JE LIPOSUKCIJA?

Liposukcija je jedan od najpoznatijih zahvata estetske hirurgije. Ovaj tretman podrazumeva sukciju, odnosno isisavanje masnog tkiva i naslaga sa određenih delova tela kako bi se ono preoblikovalo i dovelo do željenog oblika.

U savremenom društvu vitka linija postaje veoma popularna, ukoliko ne i opsesija. Mnogi su u mogućnosti da putem dijete i vežbanja steknu takvu liniju. Međutim ima mnogo pacijenata kod kojih to jednostavno nije dovoljno. Takvi pacijenti (i žene i muškarci) prestavljaju potencijalne kandidate za liposukcijuPo statistici mnogih udruženja za plastičnu i estetsku hirurgiju jedna od najpopularnijih estetskih operacija je liposukcija.

Važno je napomenuti da se liposukcija ne koristi za uklanjanje ukupnog viška telesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tela.

Liposukcija može da se uradi na nekoliko regija tela u isto vreme i može biti urađena u kombinaciji sa drugim estetskim operacijama.

KANDIDATI ZA LIPOSUKCIJU

Liposukcija je naročito dobra za pacijente koji imaju relativno normalnu težinu ali imaju izraženu količinu masnog tkiva u predelu stomaka, butina ili nekog drugog dela tela, tako da izgledaju disproporcijalno. Ovi lokalizovani depoziti masti ponekad mogu biti nasledna osobina i ne mogu se ukloniti dijetom ili vežbanjem. Liposukcija je često jedini način da se oni eliminišu.

Idealan kandidat za liposukciju je mlada, relativno vitka osoba sa lokalizovanim masnim naslagama i zategnutom kožom.

Prosečno idealan kandidat za liposukciju je osoba između 30 do 45 godina starosti, težinom 5 do 10 kilograma iznad idealne i izvesnim stepenom olabavljenosti kože.

Najmanje idealan kandidat je obično osoba preko 35 godina, koja ima preko 20 kilograma iznad idealne težine, sa ožiljcima, strijama, ptozom zadnjice i izraženom opuštenom kožom.

FAT TRANSFER KAO JOŠ JEDAN RAZLOG ZA LIPOSUKCIJU

Fat transfer ili transplantacija masti je jako popularna metoda u poslednjih 20 godina, tako da se danas vrlo često radi transplantacija masnih ćelija u lice, zadnjicu (povećanje zadnjice) i grudi (povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom). Cena u Beogradu je jako popularna u odnosu na filere, a rezultat trajniji i iskustva pacijenta jako zadovoljavajuća.

Ukoliko pacijent želi da uradi transfer masti, obavezno se kao dodatna metoda radi liposukcija, najčešće stomaka i leđa kao njen dodatak.

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Liposukciju je moguće uraditi u bilo kojim godinama života, međutim najbolji rezultat na koži će se dobiti ukoliko je ona dovoljno elastična da bi se dobila glatka kontura nakon njenog uklanjanja. Kada je koža neelastična, ponekad kao što je slučaj kod starijih pacijenata, ona ne može da se zategne dobro i tada je neophodna procedura zatezanja (zatezanje stomaka – dermolipektomija ili lifting butina). Liposukcija je popularna i kod muškaraca naročito za eliminaciju masnog tkiva oko struka. Ovom operacijom se oblikuje telo, pa je mnogi hirurzi nazivaju i liposkulpturiranje.

Lokalizovani depoi masnog tkiva se najčešće nalaze na kukovima i butinama, abdomenu i struku, unutrašnjem i spoljašnjem delu nadkolenice, unutrašnjoj strani kolena, podkolenice, obrazu, vilici i vratu, gornjem delu ruke, u dojkama ili oblasti grudi i leđa.

Ukoliko želite da uradite ovu vrstu operacije kada dođete u Beograd, na prvom konsultativnom pregledu treba da sa Prof. dr Milanom Jovanovićem prodiskutujete o vašim željama i očekivanjima, a on će proceniti da li su ona realna ili ne. Ukoliko se odlučite za operaciju morate naglasiti od kojih ste bolesti sve bolovali, da li ste ranije bili operisani ili da li ste alergični na neke lekove, kao i da li koristite neke lekove. Lekovi kao što su Aspirin, antikoagulanti, vitamin, estrogeni ne smeju da se koriste nedelju dana nakon operacije. Od informacija je potrebno i koliko ste teški i da li u budućnosti želite da vodite računa o svojoj dijeti i vašim navikama uzimanja hrane. Vrlo je značajno da se pruži kompletna informacija.

Prof. dr Milan Jovanović će takođe proceniti vašu elastičnost kože i količinu masnog tkiva koju treba ukloniti da bi se dobio optimalan rezultat.

OPERATIVNA TEHNIKA

Ova operacija se može izvesti u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju u zavisnosti od površine koja se tretira i komoditeta pacijenta.

Danas se koriste više procedura liposukcije kao što su tzv. sukciono-asistirana lipoplastika (suction-assisted lipoplasty), snažno-asistirana lipoplastika (power-assisted lipoplasty), ultrazvučna asistirana lipoplastika (ultrasound-assisted lipoplasty) i laserska liposukcija (SmartLipo laser liposuction).

Liposukcija može da se uradi u bolničkim ili u ambulantnim uslovima. Pre operacije se dobija premedikacija. Vi i vaš plastični hirurg ćete odlučiti o vrsti anestezije koja će biti korišćena. U toku operacije se kontroliše rad vašeg srca, krvni pritisak, puls i količina kiseonika u vašoj krvi. Nakon završetka operacije biće i dalje praćen vaš monitoring. Nakon nekoliko časova možete da idete kući ili (ukoliko proceni vaš hirurg) možete ostati da prenoćite na hirurškom odeljenju.

KLASIČNA ILI SUKCIONO-ASISTIRANA LIPOSUKCIJA (SUCTION-ASSISTED LIPOPLASTY)

Najčešće se koristi sukciono-asistirana lipoplastika koja se obavlja pomoću specijalnih aspiracionih kanila različitih dužina, oblika i obima. Kanilama se najpre fizički razbije masno tkivo koje se prethodno infiltruje posebno pripremljenim rastvorom. To je tzv. “tumescent” tehnika koja uvodi veću količinu tečnosti ili njenih varijacija. Ranije se koristila tzv. “dry” (suva) tehnika koja danas ima manju primenu. Zatim se kroz otvore koje se nalaze na vrhovima kanile usisavaju masne ćelije uz pomoć vakuma. Liposukcija se može izvoditi u dubokom ili površnom sloju masnog tkiva. Koja tehnika će se primeniti zavisi od ciljeva koji su postavljeni preoperativno.

ULTRAZVUČNA ASISTIRANA LIPOSUKCIJA (ULTRASOUND-ASSISTED LIPOPLASTY)

Ultrazvučna liposukcija, tj. liposukcija potpomognuta ultrazvukom koristi posebnu kanilu koja veoma brzo vibrira i daje energiju ultrazvukom. Dok kanila prolazi kroz masne ćelije, ta energija rastvara masne ćelije, koje se zatim izvlače. Ultrazvuk se može koristiti bilo iznad kože (posebnim emiterom) ili ispod površine kože (pomoću ultrazvučne kanile).

LASERSKA LIPOSUKCIJA (SMARTLIPO LASER LIPOSUCTION)

SmartLipo laserska liposukcija koristi laserski snop kojim se unosi toplotna energija direktno u masne ćelije, uzrokujući njihovo topljenje. Proces topline uništava integralnu strukturu masnih ćelija, omogućavajući im da se smanje i potpuno rastope. Jednom kada se rastope, masti se uklanjaju iz tela blagim usisavanjem posebnom kanilom. Tkivo oko ovog područja se steže koagulacijom, doprinoseći glatkom i boljem obliku nakon operacije.

Nakon napredovanja klasične liposukcije, nova SmartLipo tehnologija detaljno se proučava i istražuje kako bi dostigla svoj najbolji potencijal. Ova usluga se danas koristi u manjem obimu od klasične liposukcije iz razloga daljeg ispitivanja i dobijanja povratnih informacija o mogućim neželjenim dejstvima i komplikacijama.

TIPOVI LIPOSUKCIJE

Liposukcija može da se radi na različitim delovima tela, a najčešće se radi na stomaku, podbratku, bradi, licu, rukama, nogama itd.

LIPOSUKCIJA STOMAKA I LEĐA

Liposukcija stomaka je vrlo česta metoda, a rade je podjednako i žene i muškarci. Ovom metodom se podrazumeva uklanjanje masnog tkiva sa stomaka i bokova, a nekada mogu biti uključena i leđa. Operacija može se radi u opštoj, a nekada može i u lokalnoj anesteziji.

LIPOSUKCIJA PODBRATKA

Liposukcija podbratka se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja i anti aging-a. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom se vrlo često koristi za liposkulpturu lica kao dodatne procedure.

LIPOSUKCIJA BRADE

Liposukcija brade se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja i oblikovanja lica. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom se vrlo često koristi za preoblikovanje lica i korekcije nazolabijalne bore i podmlađivanje lica.

LIPOSUKCIJA LICA

Liposukcija lica se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće se radi u sklopu podmlađivanja, anti aging metode i preoblikovanja lica najčešće kod punačkih osoba. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom koristi se za liposkulpturu lica i lipofiling kao dodatne procedure.

LIPOSUKCIJA NOGU

Liposukcija nogu podrazumeva parcijalno uklanjanje masnog tkiva sa predela butina ili listova. Radi se u opštoj, a ređe u lokalnoj anesteziji. Najčešće je rade žene ili mlađe devojke. Uspeh umnogome zavisi i od elasticiteta i turgora kože. Metodom liposukcije nogu najbolji rezultati se postižu kod osoba normalne telesne težine ili malo težih od toga, a koje imaju koncentrisane skupine masnog tkiva na određenim delovima nogu (jahaće pantalone, spoljni ili unutrašnji deo butine ili kolena).

LIPOSUKCIJA RUKU

Liposukcija ruku tj. nadlaktica se radi najčešće lokalnoj anesteziji. Radi se kod punačkih osoba ili kod osoba nakon gubitka viška kilograma. Masno tkivo koje se dobije liposukcijom ruku može da se koristi za liposkulpturu šaka, lipofiling lica kao dodatne procedure.

KOMPLIKACIJE LIPOSUKCIJE

Komplikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma (koji se povlači nakon nekoliko dana), infekcija, utrnulost kože (koja je privremena) i iregularnost konture u obliku neravnina. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija.

OPORAVAK NAKON LIPOSUKCIJE

Nakon operacije potrebno je nositi odgovarajući steznik koji pomaže skupljanju i pravilnom prirastanju kože. Veš se oblači odmah nakon operacije i nosi se nekoliko nedelja.

Oporavak kod liposukcije varira od osobe do osobe. Prvog dana nakon operacije trebaćete da ustanete da bi se poboljšala cirkulacija. Treba da se ograničite na one kratke periode lakših aktivnosti u toku prvih nekoliko dana. Zapamtite da ne smete uzimati aspirine ili neke anti-inflamatorne lekove i ne treba da pušite u toku ovih nekoliko dana.

Prvo previjanje će biti nakon dva do tri dana. Mogu biti vidljive modrice i otoci. Otok obično počinje da se povlači u toku prvih nedelju dana dok modrice mogu da traju čak tri nedelje pa i duže. Takođe može da se javi utrnulost u nekim regijama koja traje i nekoliko nedelja pre nego što se ponovo vrati normalan osećaj. Ukoliko su korišćeni konci, oni se obično uklone desetog dana nakon operativnog zahvata.

U mnogim slučajevima se možete vratiti normalnim aktivnostima u toku jedne do dve nedelje (nekada i u toku nekoliko dana) i započeti sa nekim oblikom vežbanja neposredno nakon toga. Vreme za potpuni oporavak zavisi od obima operativnog zahvata.

Produženi otoci i retencija vode nekada mogu da kamufliraju dobijene rezultate. Tako da nekada može proći period od šest nedelja da bi dobili pravi rezultat i budete zadovoljni.

REZULTATI LIPOSUKCIJE

Rezultati liposukcije će biti trajni ukoliko održite postoperativnu težinu. Ukoliko dobijete na težini masno tkivo se akumulira podjednako, a ne u regijama koje su bile problematične.

Nakon operacije morate se redovno javljati na kontrole koje će vam biti zakazane radi daljeg praćenja.

msbeograd