Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Smanjenje muških grudi

Smanjenje muških grudi

Ginekomastija

Šta je ginekomastija?

Ginekomastija predstavlja stanje kod muškaraca kada su im uvećane dojke. Ovo stanje može da se javi kao posledica hormonskih promena, nasleđa, gojaznosti ili upotrebe nekih lekova. Karakterišu je višak lokalizovane masti, višak razvoja žlezdanog tkiva i višak kože dojke. Operacija ginekomastije smanjuje veličinu grudi kod muškaraca a stručno se naziva redukciona mamoplastika. Metode uključuju liposukciju, otklanjanje žlezdastog tkiva ili kombinaciju liposukcije i ekscizije.

 

Da li ste dobar kandidat za lečenje ginekomastije?

Ginekomastija najčešće ne predstavlja ozbiljan medicinski problem a njen uzrok se retko indetifikuje. S obzirom da ipak postoje neki medicinski razlozi koji je uzrokuju pre plastične operacije potrebno je da se javite lekaru opšte prakse da biste to isključili.

Ako ste dobrog opšteg zdravlja, imate pozitivan stav i realna očekivanja, verovatno ste dobar kandidat za ovu proceduru.

 

Ginekomastija – postupak lečenja

Cilj ove operacije je da se isprave deformiteti dojke, vrati normalna kontura muških grudi,bradavica i areola. Izbor hirurške metode će zavisiti od redudancije kože nakon operacije ali to će najčešće biti rez koji se proteže duž oboda donje polovine areole. Kod teškog oblika ginekomastije može biti potrebna resekcija kože tj hirurško uklanjanje.

Često povećane dojke mogu biti samo višak masnog tkiva pa se mogu rešiti samo dijetom i vežbanjem. Ovaj slučaj nazivamo pseudoginekomastija.

Ožiljci koji nastaju usled operacije zavise od količine tkiva i elastičnosti kože. Ukoliko su grudi male i samo masne ožiljak će biti veoma sitan. Ukoliko imate velike grudi ožiljak se može proširiti reko svake strane grudi ali će biti sakriven u prirodni nabor. Ožiljak ispod areole obično ide sa čvrstim tkivom dojke i na kraju ako su areole velike i treba ih smanjiti onda će ožiljak biti oko areole.

 

Početni sastanak za konsultacije

Na prvom pregledu hirurg će uzeti istoriju Vaših bolesti i pitaće Vas o rezultatima koje Vi očekujete. Hirurg Vas može i fotografisati za medicinski karton. Zatim će proceniti elastičnost Vaše kože i daće Vam preporuke o daljem kursu lečenja. Priprema za intervenciju će podrazumevati izbegavanje sunčanja dve nedelje pre intervencije, prestanak pušenja tri nedelje pre intervencije. Takodje prestaćete da uzimate lekove. Nakon operacije se nosi steznik u vremenu koje će odrediti Vaš hirurg.

Intervencija traje od 1 do 2 sata i izvodi se u opštoj anesteziji.

 

Postoperativni oporavak i kontrole

Nakon intervencije prva tri dana se preporučuje strogo mirovanje, pokreti struka i lakta su prihvatljivi ali treba maksimalno smanjiti pokret ramenima. Takodje pokretiku ruke su dozvoljeni ali nikako vertikalno. Može doći do pojave otoka i crvenila.

Na posao se pacijent vraća sedam do deset dana nakon operacije. Bol je individualan i varira ali za većinu je umeren. Preporučljivo je da se izbegava izlaganje suncu. Kod nekih pacijenata će se javiti fenomen spontanog skupljanja cele areole to znači da će se prečnik areole smanjiti za 10 do 50% od originalne veličine.

Koliko će trajati rezultati?

Ova intervencija daje rezultate koji su trajni ukoliko je Vaša telesna težina stabilna. Ukoliko je ginekomastija nastala usled upotrebe lekova ili steroida nastavak korišćenja ovih lekova će dovesti do recidiva

 

Komplikacije ginekomastije

Kao i sve hirurške intervencije tako i ova nosi odredjene rizike od komplikacija, kao što su: reakcija na anesteziju,hematom,infekcija,krvarenje,ožiljak,promene u osetljivosti kože…

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Smanjenje muških grudi – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Prof Dr Milan Jovanović

Plastični hirurg

Urolog Dr Goran Savić

msbeograd