Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Širenje zenica

Širenje zenica

Širenje zenica

Kada je neophodno širenje zenica?

Širenje zenica (cikloplegija) primenjuje se za odredjivanje dioptrije posebno kod dece i adolescenata, za pregled očnog sočiva, za bolji i detaljniji pregled očnog dna, za prevenciju upale dužice (iridociklitisa).

Nije štetno, ali ne treba to raditi bez opravdane indikacije. Ukoliko je potrebno, dobro je to uraditi jednom godišnje. Uobičajeno je da se kod dece određivanje dioptrije šire zenice jer na taj način imamo uvid u ukupnu dioptriju koju dete ima.

 

Kako izgleda pregled?

Same kapi se ukapavaju pola sata do 45 minuta u toku pregleda i ne treba da Vas brine ukoliko nakon pregleda imate mutan vid, naročito na blizinu i ukoliko vam smeta svetlost. Sve je to prolazno i efekat širokih zenica prolazi za nekoliko sati ukoliko su korišćene  kapi koje kratkotrajno deluju. U slučaju korišćenja Atropina ili Homatropina efekat je duži i traje od 2 do 7 dana.

Nakon puberteta i što ste stariji gubi se mogućnost velike akomodacije i tzv skrivanja ukupne dioptrije i tada nije potrebno širenje radi utvrđivanja Vaše dioptrije.
Pregled očnog dna ukoliko pacijent ima neko drugo oboljenje kao sto je povišen šećer u krvi, povišen krvni pritisak ili neko degenerativno očno oboljenje oka zahteva širenje zenica na svakom kontrolnom pregledu.

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Cena pregleda širenje zenica

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Dr Aleksandar Isaković

Specijalista oftalmologije

Dr Aleksandar Isakovic Specijalista Oftalmologije

Dr Slavica Vučetić

Specijalista oftalmologije

msbeograd