Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Pregled očnog dna

Pregled očnog dna

Pregled ocnog dna

Pregled očnog dna otkriva

Pregled očnog dna je bitan za utvrđivanje njegovog stanja, kao i stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnjače. Pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti i izuzetno je važno da se obavlja s vremena na vreme.

 

Kome je obavezan pregled?

Kod kratkovidih osoba obavezan je na svake dve godine. Redovni pregledi su neophodni kod bolesnika sa dijabetesom, degeneracijom makule, povećanim krvnim pritiskom i brojnim drugim bolestima oka.

Kod kratkovidosti su vrlo česte periferne degenerativne promene (istanjena mesta mrežnjače).
Na tim istanjenim mestima mogu nastati pukotine (rupture) mrežnjače, koje dovode do razvoja ablacije retine. Ako se degenerativne promene ili pukotina na vreme otkriju, mogu se laserom zavariti i na taj način sprečiti nastanak ablacije.

 

Kako izgleda pregled očnog dna?

Pregled je brz, jednostavan i bezbolan. Pregled uključuje pregled staklastog tela, papile (početak vidnog živca), krvnih sudova mrežnjače, makule (žute mrlje) i perifernih delova mrežnjače (retine).

Pregled  se može obaviti na uskoj zenici, ali je često za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. U tu svrhu se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Zenica se vraća na normalnu širinu za nekoliko sati. Dok kapi deluju, vid je zamagljen, tako da za to vreme pacijent ne sme da vozi auto (na pregled dolazi u pratnji).

Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se moraju koristiti specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Cena pregleda očnog dna

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Dr Aleksandar Isaković

Specijalista oftalmologije

Dr Aleksandar Isakovic Specijalista Oftalmologije

Dr Slavica Vučetić

Specijalista oftalmologije

msbeograd