Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Smanjenje grudi

Smanjenje grudi

SMANJENJE I PODIZANJE GRUDI

Pacijentkinje koje imaju velike, teške i opuštene ili samo opuštene dojke imaju veliko psihofizičko opterećenje. Ovaj problem se rešava hirurški redukcijom i suspenzijom dojki.

Podizanje grudi je zahvat estetske hirurgije uz pomoć kog se grudi pozicioniraju na određenu visinu koja predstavlja prirodno stanje dojki pre nego što su postale opuštene. Uglavnom se podizanje i smanjivanje grudi radi zajedno, pošto je veoma česta situacija da su prevelike grudi upravo i razlog njihovog opuštanja.

KANDIDATI ZA SMANJENJE  GRUDI

Kandidatkinje za smanjivanje i podizanje grudi pored jake želje, moraju da imaju i grudi koje su prevelike u odnosu na svoje telo, teške i viseće grudi koje izazivaju bol u predelu vrata i leđa, a zbog svoje težine izazivaju iritaciju kože ispod dojki. Bradavice moraju da budu ispod inframamarne brazde. Pacijentkinje koje imaju manje od 18 godina i koje planiraju da rađaju nisu dobri kandidati za operaciju grudi.

PREOPERATIVNA PROCENA

Priprema pacijentkinje za smanjenje ili podizanje grudi počinje obično na prvom pregleduSaglasnost pacijentkinje je prvi korak u pripremi pacijenta za operaciju. Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno operacijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda Prof. dr Milan Jovanović će najverovatnije od vas tražiti da gledate u ogledalo i pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašim grudima.

Na pregledu ćete dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Treba prestati da se puši pre operacije, kao i prestati sa uzimanjem Aspirina, vitamina C i drugih antiinflamatornih lekova. Moraju se dati podaci o eventualnim tumorima ili rađenim biopsijama na dojci, bilo kod vas ili bliže porodice. Ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza treba uraditi preoperativnu mamografiju dojki. Hirurgu treba dati i podatak i da li vaše grudi menjaju oblik kod smanjivanja ili povećanja vaše težine. Vrlo je važno da se da kompletna informacija.

Nakon toga se radi pregled, mereći veličinu i oblik dojki kao i položaj bradavice i areole.

OPERATIVNA TEHNIKA REDUKCIONE MAMOPLASTIKE

Postoji veliki broj operativnih tehnika, a primenjuju se u zavisnosti od veličine, oblika, želje pacijentkinje i iskustva samog hirurga. Tehnike se dele po različitim kriterijumima, a za pacijentkinju su najvažniji oblik grudi i ožiljci. Što se tiče ožiljaka oni mogu biti samo oko areole, mogu biti vertikalni i u obliku slova T.

Ukoliko ptoza nije mnogo izražena postoje i tehnike bez rezova kombinacijom liposukcije i suspenzijom specijalnim koncima ili APTOS nitima.

U zavisnosti od vrste tehnike, operacija smanjenja grudi traje od 2 do 3 sata i obavlja se u opštoj anesteziji.

OPORAVAK POSLE OPERACIJE SMANJENJA GRUDI

U bolnici se ostaje jednu noć. Dan nakon operacije bićete podstaknuti da ustajete iz kreveta u kratkim intervalima. Naprezanje, dizanje i savijanje moraju se izbegavati. Nakon operacije stavljaju se aspiracioni drenovi koji ostaju nekoliko dana. Nakon 10 do 14 dana skidaju se konci. Postoperativno treba nositi grudnjak, a ožiljke koji su u početku crveni tretirati još godinu dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE SMANJIVANJA DOJKI

Komplikacije podizanja i smanjenja grudi su dosta retke, a najčešće su hematom, prolazni poremećaj osetljivosti bradavice i kasnije komplikacije vidljivi ožiljci.

msbeograd