Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Uklanjanje ožiljaka

Uklanjanje ožiljaka

Uklanjanje Ožiljaka

Uklanjanje ožiljaka

Uklanjanje ožiljaka predstavlja proces kod koga se ožiljak uklanja kompletno ili se njegova vidljivost svodi na najmanju meru. Stvaranje ožiljaka odnosno cikatrizacija je normalno zarastanje kože kada se oštećeno tkivo menja novim vezivnim tkivom. Kod takvog zarastanja kože nastaje fin linearan ožiljak koji je teško uočljiv. Hirurški rez se planira tako da na kraju ožiljak bude u neposrednoj blizini relaksacionih kožnih tenzionih linija koje se poklapaju sa linijama bora. Ukoliko u toku zarastanja rane dodje do poremećaja u zarastanju nastaju abnormalni ožiljci koji se manifestuju kao:

Široki ožiljci – imaju isti raspored kolagenih vlakana kao i normalan ožilja,ravne je površine,širok i često ulegnut

Hipertrofični ožiljci – abnormalni rast ožiljka koji se ne širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom. Period zarastanja traje od 18 do 24 meseca.

Keloidni ožiljci – abnormalni rast ožiljka koji se širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom.

 

Lečenje i uklanjanje abnormalnih ožiljaka

Pre nego što se počne sa lečenjem potrebno je utvrditi lokalizaciju ožiljka,dužinu,širinu,pigmentaciju, nepravilnost konture i starost ožiljka. Mora se odrediti tip abnormalnog ožiljka i tada se počinje sa lečenjem. Lečenje abnormalnih ožiljaka može biti nehirurško,hirurško i kombinovano.

NEHIRURŠKO LEČENJE I SKIDANJE OŽILJAKA

Tretman abnormalnih ožiljka Contractubex-om: Ispoljava antiproliferativno, antiinflamatorno omekšavajuće dejstvo na proliferativno ožiljno tkivo. Primenjuje se tako što se nežno umasira u kožu nekoliko puta dnevno dok se sav gel ne absorbuje.

Kompresivni tretman: Započinje se rano u fazi maturacije kompresijom pomoću specijalnog elastičnog odela ili steznika. Komprsija mora da bude stalna u toku 24 časa narednih 6 do 12 meseci.

Silikonski materijali: Mogu biti u obliku pločice (Cica Care) ili u obliku gela (Dermatix) i daju pozitivne rezultate u lečenju hipertrofičnih ožiljaka uz tretman koji traje 24 časa u toku 6 do 12 meseci

Retinoična kiselina: Inhibira stvaranje kolagena i ako se lokalno primenjuje dva puta dnevno u trajanju od 1 godine postižu se dobri rezultati.

Ostali neoperativni tretmani: Intraožiljno ubrizgavanje kortikosteroida (Kenalog 10) ili interferona, terapija zračenjem, elektroforeza, hidroterapija itd. danas se ređe primenjuju.

 

HIRURŠKO ZBRINJAVANJE ABNORMALNIH OŽILJAKA

Pedantna hirurška tehnika je esencijalna za postizanje dobrog ožiljka. Potkožno tkivo se ušiva po slojevima pojedinačnim šavovima, dok se koža ušiva produžnim intradermalnim šavom koristeći fini monofilamentni konac sa atraumatskom iglom. Šavovi se na licu skidaju od 5 do 7 dana dok se na drugi delovima tela skidaju 12 do 14 dana.

Ekspanzija kože: Ekspanderi su oblika balona, a prave se od silikonskih elastomera u različitim oblicima i veličinama. Povezani su pomoću tankog creva sa konektorom u koga se ubrizgava fiziološki rastvor u određenim vremenskim periodima sve dok se ne postigne određena naduvenost, a sa tim i kontrolisano povećanje površine kože. Višak kože dobijen ekspanzijom koristi se za rekonstrukciju defekta koji nastaje sekundarno na mestu gde se ekscidira abnormalno ožiljačno tkivo.

Ekscizija abnormalnog ožiljka laserom: Ovoj metodi se ranije davao veliki publicitet, međutim današnji izveštaji govore o mešovitom uspehu, ne tako dobrom kao što se očekivalo.

Dermoabrazija: Ova metoda nema nikakvog efekta na široke ožiljke. Jedino se mikrodermoabrazijom može postići efekat kod neravnih i izdignutih ožiljaka, kao što su ožiljci od akni na licu.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Uklanjanje ožiljaka – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Prof Dr Milan Jovanović

Plastični hirurg

Urolog Dr Goran Savić

msbeograd