Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Korekcija ušiju

Korekcija ušiju

Korekcija Ušiju

Operacija ušiju

Operacija ušiju rešava problem klempave ili prominentne ušne školjke koje su kongenitalna malformacija koja se uočava odmah nakon rođenja.

 

Kandidati za operaciju ušiju

Ova operacija je zahvat estetske hirurgije i može da se radi posle 6.godine starosti.  Najčešće se pacijenti odlučuju za ovu operaciju izmedju 10. i 18. godine života. Deformacija ušiju kod osoba ženskog pola može da se sakrije kosom ali to nije trajno rešenje.

Klempave uši kod dece mogu da izazovu kompleks zbog ruganja vršnjaka zato se operacije korekcije izvodi pred polazak u školu.

 

Priprema za operaciju

Kod klempavosti možemo videti primer jednostrane ili obostrane klempavosti, zatim simetričnu ili asimetričnu klempavost. Kod takvih ušiju veoma često postoje i neki drugi deformiteti ušne školjke. Za uvo kažemo da je klempavo ukoliko je ugao izmedju zadnje strane uva i glave veći od 30 stepeni. Takodje klempavost može da zavisi i od veličine uva. Ukoliko je uvo malo ono može izgledati normalno čak i ako je ugao širok dok kod velikog uva klempavost više dolazi do izražaja.

Obično deca koja operišu uši nemaju jasno definisano kako žele da uši izgledaju dok stariji pacijenti imaju jasnu sliku kako žele da im uši izgledaju. Pri prvom pregledu hirurg će Vas pitati kako želite da Vam uši izgledaju što će mu pomoći za dalji tok intervencije.

 

Cilj operacije

Cilj operacije je da se koriguje klempavost, da se dobije prirodni oblik uva i otkloni psihološko opterećenje pacijenta. A to se postiže korekcijom gornjeg kraja uha, očuvanjem glatke i regularne linije heliksa, smanjenjem ugla postaurikularnog sulkusa itd. u zavisnosti od oblika uva. Odnosno, da se dobije potpuno prirodna komfiguracija uva.

 

Operativna tehnika

Ranije tehnike koje su se koristile za ovu operaciju bazirane su samo na ekciziji kože. Danas se radi modeliranje hrskavice uva. Postoje različite tehnike koje se koriste u modeliranju hrskavice u zavisnosti od težine deformiteta i želje pacijenta:

-Šivenje hrskavice i njeno savijanje

-Stanjivanje hrskavice

-Drobljenje,skarifikacija,brušenje hrskavice

Prof. dr Milan Jovanović je ranije koristio gore navedene tehnike, a pošto je uočio mnoge nedostatke ovih tehnika, više od deset godina koristi sopstvenu tehniku sa kojom postiže izvanredne rezultate. Nju je objavio i publikovao u više navrata. Ovu tehniku primenjuje u zavisnosti od oblika uva, a koji se preoperativno procenjuje uz pacijentovu konsultaciju i želju.

Rez se nalazi iza uva i postoperativno se ne vidi, jer je sakriven na zadnjoj strani ušne školjke.

Operacija ušiju traje jedan do dva sata. Vrši se kod male dece u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću analgosedaciju, dok se kod starije dece i odraslih operacija radi u lokalnoj anesteziji.

 

Postoperativne komplikacije

Komplikacije mogu biti akutne (javljaju se neposredno nakon operativnog zahvata) i hronične (javljaju se kasnije). Od akutnih komplikacija najčešće se javlja hematom (nakupljanje krvi između kože i hrskavice). Od hroničnih najčešće su hipertorofični ožiljak, retko keloid i utrnulost koja je prolazna. Ako se korektno uradi operacija uha, komplikacije su vrlo retke.

 

Oporavak

Pacijent se otpušta na kućno lečenje nakon nekoliko sati od intervencije. U zavisnosti od tehnike koja se koristi zavoj se nosi 3 do 7 dana a konci se skidaju nakon dve nedelje. Jedan do dva meseca nakon intervencije treba izbegavati napor i kontaktne sportove. Rezultati ove operacije su trajni

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Operacija ušiju – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Prof Dr Milan Jovanović

Plastični hirurg

Urolog Dr Goran Savić

msbeograd