Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Sentinel node biopsija

Sentinel node biopsija

Sentinel Node Biopsija

Sentinel node biopsija

Sentinel node biopsija je hirurška procedura koja se koristi da se utvrdi da li se rak proširio izvan primarnog tumora u vaš limfni sistem. Najčešće se koristi u proceni raka dojke i melanoma.

Ako su sentinel čvorovi bez raka, onda je malo verovatno da se rak proširio, a uklanjanje dodatnih limfnih čvorova nije potrebno.

Ako biopsija sentinel limfnog čvora otkrije rak, vaš lekar može preporučiti uklanjanje više limfnih čvorova.

 

Šta je sentinel node?

Sentinelni čvorovi su prvih nekoliko limfnih čvorova u koje se tumor sliva. Biopsija sentinel čvora uključuje ubrizgavanje materijala za praćenje koji pomaže hirurgu da locira sentinel čvorove tokom operacije. Sentinelni čvorovi se uklanjaju i analiziraju u laboratoriji.

 

Kako izgleda procedura?

Verovatno ćete biti pod opštom anestezijom tokom postupka. Hirurg počinje tako što pravi mali rez u predelu iznad limfnih čvorova. Ako ste dobili radioaktivni rastvor pre procedure, hirurg koristi mali instrument koji se zove gama detektor da odredi gde se radioaktivnost nakupila i identifikuje sentinel čvorove.

Ako se koristi plava boja, ona boji kontrolne čvorove u svetlo plavo, omogućavajući hirurgu da ih vidi. Hirurg zatim uklanja kontrolne čvorove. U većini slučajeva postoji jedan do pet sentinel čvorova i svi se uklanjaju. Sentinelni čvorovi se šalju patologu da ispita pod mikroskopom za znake raka.

U nekim slučajevima, biopsija sentinel čvora se radi istovremeno sa operacijom za uklanjanje raka. Ili, biopsija sentinel čvora se može uraditi pre ili posle operacije za uklanjanje raka.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Sentinel node biopsija – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

Naši lekari specijalisti

Dr Marko Buta

Specijalista onkološke endokrine hirurgije

Ass dr Marko Buta Specijalista onkoloske endokrine MSB bolnice hirurgije

Dr Miroslav Granić

Onkološki hirurg

Prof. dr Miroslav Granic onkoloski hirurg MSB bolnice

msbeograd