Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Operacija senilne katarakte

Operacija senilne katarakte

Operacija Katarakte

KATARAKTA – Zamućenje očnog sočiva

Kataraktom nazivamo svako zamućenje sočiva. Katarakta je strukturna, fizička, biohemijska i optička promena u očnom sočivu, koja menja transmisiju i refrakciju svetlosnih zraka narušavajući oštrinu i definisanost lika na retini. U narodu je poznata kao siva mrena i najčešći je uzrok slabog vida.

Učestalost

Najčešće se javlja kod starijih osoba, kod ljudi starijih od 65 godina 45,9%, a praktično sve osobe starije od 70 godina imaju određeni stepen zamućenja sočiva.

Uzrok nastanka

Uzroci katarakte su različiti: oboljenje majke ili ploda tokom trudnoće ( urođene katarakte), genetski poremećaji (juvenilna katarakta), hronična oboljenja organizma (dijabetes), dugotrajna upotreba nekih lekova kao što su kortikostereoidi, dejstvo jonizujućeg zračenja, usred očnih oboljenja kao što je glaukom, povrede oka ali je najčešći uzrok nastajanja katarakte proces starenja.

Simptomi

  • Zamućenost vida
  • Objekti imaju senke i dupliraju se
  • Boje su slabijeg intenziteta
  • Izvori svetla blješte

Posebno su otežani noćni vid i noćna vožnja zbog zablještenja.

Pacijenti menjaju naočare ali im ni jedne ne odgovaraju potpuno, jer sama katarakta promeni prelamanje sočiva pa se promeni i dioptrija

Klinička slika

Katarakte mogu biti morfološki veoma različite, počevši od sitnih tačkastih zamućenja pa sve do totalnog zamućenja sočiva. Mogu biti stacionarne – podrazumevaju ona zamućenja koja u toku života ne progediraju (u većini slučajeva to su urođene katarakte); i progredijentne – zamućenja sočiva koja tokom vremena progrediraju (najčešće staračka katarakta – cataracta senilis, kao i traumatska, usled zračenja, dijabetična, tetanična, komplikata, i dr). Simptomi uključuju: zamagljen vid, probleme projektovanja svetlosti, blede boje, lošiji vid noću, dvostruki ili višestruki vid, učestalu potreba za promenom naočara ili sočiva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze i pregleda oftalmoskopom.

Operacija katarakte

Jedini način lečenja katarakte je hirurškim putem. Metode hirurškog načina lečenja su intrakapsularna, ekstrakapsularna ekstrakcija (klasična operacija), fakoemulzifikacija ( operacija laserom). Danas se može smatrati savremenom i pouzdanom metodom je fakoemulzifikacija ultrazvukom,. Intervencija traje oko 10 minuta u lokalnoj anesteziji a pacijent je sposoban da napusti kliniku već posle 30 minuta. Uporedo sa trendom “laserske” operacije katarakte ide i trend ugradnje fleksibilnih mekih intraokularnih sočiva. Trenutni trendovi u svetu idu u pravcu tehnološkog usavršavanja sočiva.

Indikacije za operaciju katarakte je redukcija vidne oštrine na 0.7 koja značajno otežava čitanje i vožnju jer sa sobom nosi i pad kontrasnog vida i osećaja za boje. Takvi pacijenti imaju i teškoće pri kretanju, naročito niz stepenice što je čest uzrok teških povreda, pa ih treba na vreme poslati na operaciju.

 

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Operacija senilne katarakte – cena operacije

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

msbeograd