Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura

Zalivanje Fisura Zuba

Zalivanje fisura zuba

Zalivanje fisura predstavlja posebnu proceduru kojom se bavi preventivna stomatologija.

Lepi i zdravi zubi nisu samo genetski predodređeni. U velikoj meri zavise od nas samih, tj. od načina ishrane i održavanja higijene usta i zuba.

Pored dobrih navika, na koje sami utičemo, za zdravlje zuba bitne su i određene preventivne mere koje izvodi isključivo stomatolog. Jedna od njih je zalivanje fisura.

 

Zalivanje fisura sprečava pojavu karijesa

Fisure su linijska udubljenja na griznoj površini zuba. Karakteriše ih uzani prostor gde vlakna četkice teško dopiru. Pa se u tom predelu najčešće zadržavaju ostaci hrane i bakterije. Dok ih veoma niska mineralizacija dodatno čini osetljivim. Zbog toga se karijes u čak 70 odsto slučajeva razvija, upravo, u ovom predelu.

Srećom, grizna površina može da se “ojača” jednostavnim, neinvazivnim, bezbolnim postupkom zalivanja. Procedura se obično vrši na prvim kutnjacima, tzv. šesticama. Razlog za to leži u činjenici da su ovo prvi stalni zubi.

 

Kada je najbolje obaviti zalivanje fisura?

Tretman se može raditi i na stalnim i na mlečnim zubima.

Zapravo, stručnjaci preporučuju da se zalivanje fisura izvede što ranije, neposredno nakon izbijanja. Na taj način se štite mlečne petice koje se zamenjuju stalnim tek u 12. godini. Ujedno, pospešuje se celokupno oralno zdravlje dece.

Da bi se obavio postupak potrebno je da se ispune određeni uslovi. Pre svega, zub mora biti potpuno zdrav.

 

Zalivanje fisura je potpuno bezbolan tretman

Tretman ne zahteva anesteziju, niti bušenje zuba. Prvi korak je temeljno čišćenje površine zuba koji se zaliva. Posebna meka rotirajuća četkica prodire u svaki prostor, te uspešno otklanja ostatke hrane i naslage. Nakon pranja zub se tretira kiselinom. Pod dejstvom kiseline za samo pola minuta glatka površina se pretvara u hrapavu, pa je moguće da tečni zalivač prođe u sve jamice, žlebove i udubljenja.

Zatim, uz pomoć lampe za polimerizaciju zalivač prelazi u čvrsto stanje i fiksira se za površinu zuba.

Čitava procedura traje desetak minuta i odmah po završetku moguće je konzumirati hranu i piće. Vek trajanja fisura je oko 5 godina, ali je neophodna redovna kontrola njihovog stanja.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Cena zalivanja fisura

Pogledajte naš CENOVNIK

 

msbeograd