Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Produženje ekstremiteta

Produženje ekstremiteta

Produženje Ekstremiteta

Produženje ekstremiteta

Odstupanja u dužini udova, noga ili ruka koja je kraća od druge, mogu se pojaviti iz više razloga. Dete se može roditi sa stanjem koje uzrokuje da jedan ud raste sporije od drugog. Ruka ili noga mogu prestati da rastu nakon složenog preloma ili preloma koji nepravilno zarasta. Ili operacija uklanjanja koštane ciste može zaustaviti rast u tom ekstremitetu. U takvim slučajevima, operacija produženja udova može biti opcija.

 

Produženje ekstremiteta – operacija

Produženje udova stimuliše da kost u nozi ili ruci pacijenta raste. To radimo hirurškim sečenjem kosti i pričvršćivanjem uređaja koji polako razdvaja dva kraja kosti. Kako se otvara prostor između ova dva kraja, nova kost raste kako bi popunila prazninu. Često, pacijenti prolaze kroz nekoliko ciklusa produžavanja tokom nekoliko godina, u zavisnosti od starosti, faze rasta i količine potrebnog produženja.

Najčešće se produžavanje udova koristi za ispravljanje neslaganja dužine nogu. Naš cilj u produžavanju nogu je da postavimo telo u nivo kako bismo sprečili probleme sa leđima, kukovima i kolenima koji mogu nastati usled hodanja na nogama dve različite dužine. Većina razlika u dužini ruku nema ovakav uticaj. Tek kada kraća ruka ometa aktivnosti svakodnevnog života dolazi u obzir produženje.

 

Rizici operacije

Postoje neki ozbiljni rizici. Produženje udova dovodi pacijente u opasnost od oštećenja nerava, oštećenja mišića, kontrakture zglobova, dislokacija i artritisa. Uveravamo se da naši pacijenti to znaju dok vagaju svoje mogućnosti. Praćenjem procesa produžavanja i modulacijom prema potrebi možemo sprečiti ili barem značajno smanjiti komplikacije koje su inherentne operacijama produžavanja.
Druga opcija je upravljanje protezom. U nekim slučajevima, proteza se može prilagoditi deformisanom ekstremitetu kako bi se poboljšala pokretljivost pacijenta. Ponekad je potrebna amputacija kraćeg ekstremiteta. Iako ovo može izgledati ekstremno, za mnoge pacijente amputacija je najbolja opcija. Mnogi naši pacijenti koji su imali amputaciju sada trče, učestvuju u atletici ili samo rade stvari koje rade deca, sa protetskim udovima.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Produženje ekstremiteta – cena intervencije

Pogledajte naš CENOVNIK

Naši lekari specijalisti

Dr Branko Krajnović

Specijalista spinalne i ortopedske hirurgije

Dr Branko Krajinovic

Dr Milan Mirković

Specijalista spinalne i ortopedske hirurgije

Dr Milan Mirkovic spinalni hirurg

Prof Dr Čedomir Vučetić

Specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije

Prof. dr Cedomir Vucetic Ortoped MSB privatne klinike

Dr Boris Gluščević

Specijalista ortopedije sa traumatologijom

Dr Boris Gluščević Ortoped

Dr Danilo Jeremić

Specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije

Dr Danilo Jeremic Hirurg ortoped bolnice MSB

msbeograd