Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Dermatoskopija

Dermatoskopija

Dermatoskopija Beograd

Dermatoskopski pregled mladeža

Dermoskopija, dermatoskopija ili melanomoskopija kože predstavlja mikroskopiju površine kože, odnosno pregled površine kože posebnom mikroskopskom metodom. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička tehnika koja služi kao pomoć u dijagnostici nekih oblika melanoma i evaluaciji pigmentnih i nepigmentovanih kožnih lezija.

 

Zašto se obavlja dermatoskopski pregled?

Dermatoskopski pregled sa dermatološkim pregledom je prvi u nizu pregleda i može dati dalje informacije ka preciznom dijagnostikovanju problema na koži. Ukoliko postoji potreba dalje se radi biopsija kože.

Veliki broj pacijenata nam se javlja radi pregleda mladeža. Razlog za posetu dermatologu uglavnom budu povrede, promene na mladežima ili pojava novih.
Otkrivanje melanoma u ranoj fazi doslovno spašava život pacijenta, što nije bilo moguće pre upotrebe optičkog instrumenta – dermoskopa.

 

Kako se spremiti za dermatoskopski pregled?

Pregled mladeža i drugih kožnih promena dermatoskopom od pacijenata ne zahteva nikakvu pripremu, pa se može raditi uvek. Ovaj pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, pa se nakon pregleda možete vratiti svojim uobičajnim, svakodnevnim aktivnostima.

 

Kako izgleda pregled mladeža (dermatoskopski pregled)?

Pregled mladeža ili drugih pigmentnih promena na koži izvodi se dermoskopom, aparatom koji se sastoji od uveličavajućeg stakla (10-14 puta) i izvora svetlosti. Dermatoskopija je veoma jednostavna, brza i potpuno bezbolna metoda kojom postavljamo preciznu dijagnozu svih pigmentih promena. Ovo je veoma jednostavan, bezbolan i brz pregled koji traje svega nekoliko minuta i omogućava rano otkrivanje tumora kože i pokazuje razliku da li je reč o malignim ili benignim tumorima, ali i definiše druge promene na koži.

 

Kada je potrebno uraditi dermoskopiju?

Sve osobe koje imaju mladeže na telu, a naročito ukoliko imaju veći broj mladeža, kao što smo već pomenuli, dakle više od 50 mladeža, ukoliko se preterano izlažu sunčevom zračenju, ukoliko imaju atipične mladeže . Ukoliko ste primetili promene u mladežima, nagao rast, neravne ivice, različitu pigmentaciju. U svakom od ovih slučajeva neophodno je uraditi dermoskopiju.

Redovne kontrole su presudne u prevenciju raka kože i naročito su važne ako imate veliki broj mladeža.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Dermatoskopija cena pregleda

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Dr. Sladjana Ilić

Specijalista dermatologije

msbeograd