Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Kožne alergološke probe

Kožne alergološke probe

Alergija - Kozne alergoloske probe

Kožne alergološke probe na inhalacione i nutritivne alergene

Kožne alergološke probe su test na osnovu kojih dolazimo do informacija koje supstance iz okoline mogu dovesti do potencijalne alergološke reakcije kod pacijenta.

 

Kada je potrebno da uradite kožne alergološke probe?

Ovaj test predstavlja najprovereniju metodu za utvrđivanje i dokazivanje postojanja alergije na inhalacione ili nutritivne alergene. Inhalacioni alergeni predstavljaju alergene koji su prisutni u vazduhu kao što su na primer prašina, grinje, polen, buđ itd; a nutritivni alergeni predstavljaju alergene koji se nalaze u hrani kao što veoma često mleko, žumance, pšenično brašno, soja, riba itd.

Testo se izvodi kod pacijenta ukoliko ima simptome koje su česte za određene alergije, a one mogu biti u vidu curenje nosa, iritacija nosa, kijavica, suzenje očiju, osećaj grebanja u očima, osećaj svraba i grebanja u predelu grla, nadražajni kašalj, kožne promene po tipu koprivnjače ili slične smetnje.

Cilj testa je postavljanja dijagnoze različitih alergijskih oboljenja: alergijske kijavice (alergijskog rinitisa), alergijske astme, ekcema (dermatitisa), alergije na polen, alergije na određene prehrambene proizvode.

 

Da li je potrebna posebna priprema?

Obavezno je da dermatologu prijavite koje sve lekove/suplemente koristite, budući da njihovo korišćenje može uticati na tačnost rezultata ispitivanja.
Naš lekar će Vas posavetovati da pre testiranja ne uzimate navedene lekove minimum 5-7 dana: antihistaminike, odnosno lekove protiv alergije kao što su Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase, Pressing. Zatim, lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex), lekove koje smanjuju kiselost želuca -Cimetidin, Ranisan.
Potrebno da 24h pre testiranja ne koristite lekove iz grupe kortikosteroida: Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison.

 

Da li postoje rizici?

Nekoliko sati nakon testiranja se mogu razviti crvenilo, otok i svrab na mestu nanošenja alergena. Ova reakcija je prolaznog tipa i može da potraje nekoliko dana.
Nakon tesitranja možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez ikakvih problema.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Cenu kožne alergološke probe

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naš tim lekara

Dr. Sladjana Ilić

Specijalista dermatologije

msbeograd