Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Operacije abnormalnih i deformisanih genitalija

Operacije abnormalnih i deformisanih genitalija

Lečenje Deformisanih Genitalija

Deformisane genitalije kod muškaraca

Deformisane genitalije kod muškaraca mogu uključivati sledeća stanja:

Prijapizam

Najčešći oblik je ishemijski prijapizam, koji je uporna, potpuno rigidna i veoma bolna erekcija koja može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Erekcija prijapizma nije povezana sa seksualnom aktivnošću i ne ublažava se orgazmom. To se dešava kada krv teče u penis, ali se ne ispušta. Uobičajeni uzroci prijapizma uključuju:

Zloupotreba alkohola ili droga (naročito kokaina).
Određeni lekovi, uključujući neke antidepresive i lekove za krvni pritisak.
Problemi sa kičmenom moždinom.
Povreda genitalija.
Anestezija.
Terapija injekcijama penisa (lečenje erektilne disfunkcije).
Bolesti krvi, uključujući leukemiju i anemiju srpastih ćelija.

Ishemijski prijapizam je hitan slučaj. Važno je da dobijete hitan tretman kako biste izbegli oštećenje penisa. U većini slučajeva, lečenje može uključivati:

Dreniranje krvi pomoću igle postavljene sa strane penisa.
Upotreba lekova za smanjenje krvnih sudova, što smanjuje dotok krvi u penis.
Korišćenje operacije da bi se izbeglo trajno oštećenje penisa ako ove gore navedene mere ne uspeju.
Korišćenje transfuzije krvi u slučajevima kada pacijent ima stanje kao što je bolest srpastih ćelija.
Lečenje bilo kog osnovnog zdravstvenog stanja ili problema sa zloupotrebom supstanci je važno u prevenciji prijapizma.

 

Pejronijeva bolest

Ovo je stanje u kome se formira plak (ožiljak) u penisu. Plak se može razviti na gornjoj (češće) ili donjoj strani penisa, u elastičnim slojevima koji okružuju erektilno tkivo. Plak često počinje kao lokalizovano područje iritacije i otoka (upale) i može se razviti u otvrdnuti ožiljak. Ožiljci smanjuju elastičnost penisa u zahvaćenom području. Pejronijeva bolest nije bolest, već posledica povrede. Iako njegov uticaj na seksualno zdravlje muškarca može biti veliki, lečenje nije potrebno osim ako muškarac želi da ima penetrativni seks, a ne može zbog erektilnog deformiteta ili erektilne disfunkcije.

 

Fimoza i parafimoza

Fimoza je stanje u kojem je kožica penisa toliko zategnuta da se ne može povući (uvući) da bi se otkrila glava penisa. Parafimoza se javlja kada se kožica, jednom uvučena, ne može vratiti na prvobitnu lokaciju.

Fimoza, koja se najčešće javlja kod dece, može biti prisutna pri rođenju. Takođe može biti uzrokovano:

Infekcija.
Ožiljno tkivo koje je nastalo usled povrede ili hronične upale.
Posthitis (stanje koje dovodi do ožiljaka i zatezanja kožice).
Neophodna je hitna medicinska pomoć ako stanje otežava ili onemogućava mokrenje.

Lečenje fimoze može uključivati nežno, ručno istezanje kožice tokom određenog vremenskog perioda. Ponekad se kožica može olabaviti lekovima koji se nanose na penis. Obrezivanje, hirurško uklanjanje prepucija, često se koristi za lečenje fimoze. Druga hirurška procedura, nazvana preputioplastika, uključuje odvajanje kožice od glavića. Ovaj postupak čuva kožicu i manje je traumatičan od obrezivanja.

 

Deformisane genitalije kod žena

Postoji nekoliko poremećaja koji mogu uticati na vaginu. To može uključivati:

Poprečni vaginalni septum

Poprečni vaginalni septum je horizontalni „zid“ tkiva koji se formirao tokom embriološkog razvoja i u suštini stvara blokadu vagine. Ovaj zid može se pojaviti na mnogo različitih nivoa vagine. Veliki procenat žena sa poprečnim vaginalnim septumom ima malu rupu ili fenestraciju unutar poprečnog vaginalnog septuma, tako da mogu imati redovne menstruacije, iako menstruacije mogu trajati duže od normalnog ciklusa od 4-7 dana.

Poprečni vaginalni septum će najverovatnije zahtevati hiruršku proceduru za resekciju fibroznog septalnog tkiva. Ginekolog koji obavlja operaciju mora biti upoznat sa rizikom od komplikacija poprečnog vaginalnog septuma zbog činjenice da može doći do stenoze ili ožiljaka vagine u predelu poprečnog vaginalnog septuma koji može da stvori „peščani sat“ efekat na vaginu.

 

Vaginalna ageneza

Vaginalna ageneza, ili odsustvo vagine, je urođeni poremećaj ženskog reproduktivnog trakta. Pogađa otprilike 1 na svakih 5.000 ženskih novorođenčadi. Uzrok vaginalne ageneze je nepoznat. Žena sa potpunom vaginalnom agenezom može imati ovu abnormalnost na osnovu činjenice da vagina nije rasla tokom embriološkog razvoja i to se zove Maier-von Rokitanski-Kuster-Hauserov sindrom. Postoji mnogo varijacija ovog sindroma.

Žene sa vaginalnom agenezom će morati da naprave vaginu da bi imale normalnu seksualnu funkciju. Postoje brojne opcije za stvaranje vagine. Naša preporuka je da u početku počnemo sa upotrebom vaginalnih dilatatora za stvaranje funkcionalne vagine. Dilatator se gura na mesto gde treba da se nalazi vagina i uz stalni pritisak na dnevnom nivou, žena može da napravi funkcionalnu vaginu.Alternativno, vagina se može napraviti korišćenjem kožnog transplantata.

 

NAPOMENA: Opis pregleda ili procedure je informativnog karaktera i zavisi od opšteg stanja pacijenta i individualne istorije bolesti. Za detaljne informacije zakažite konsultacije sa lekarom.

 

Operacija abnormalnih genitalija – cena

Pogledajte naš CENOVNIK

msbeograd