Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Hemijski piling lica – prednosti i mane

Hemijski Piling

Hemijski piling lica – prednosti i mane

Hemijski piling lica je postupak u kome se hemijski rastvor nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi. Koža koja ponovo izraste je glađa. Kod laganog ili srednjeg pilinga, možda ćete morati da se podvrgnete proceduri više puta da biste dobili željene rezultate.

Hemijski piling lica se koristi za tretiranje bora, promenjene boje kože i ožiljaka. Mogu se raditi sami ili u kombinaciji sa drugim kozmetičkim procedurama. I mogu se raditi na različitim dubinama, od svetlih do dubokih. Dublji hemijski pilinzi nude bolje rezultate, ali im takođe treba više vremena za oporavak.

 

Koji hemijski piling lica treba da izaberete?

Hemijski piling je postupak obnavljanja kože. U zavisnosti od problema koje rešavate procedurom, izabraćete hemijski piling u jednoj od tri dubine:

 • Lagani hemijski piling. Lagani (površni) hemijski piling uklanja spoljašnji sloj kože (epidermis). Koristi se za lečenje finih bora, akni, neujednačenog tona kože i suvoće. Možda ćete imati lagani piling svake dve do pet nedelja.
 • Srednji hemijski piling. Srednji hemijski piling uklanja ćelije kože sa epidermisa i sa delova gornjeg dela vašeg srednjeg sloja kože (dermisa). Koristi se za lečenje bora, ožiljaka od akni i neujednačenog tona kože. Možda ćete morati da ponovite proceduru da biste postigli ili zadržali željeni rezultat.
 • Duboki hemijski piling. Duboki hemijski piling uklanja ćelije kože još dublje. Vaš lekar može preporučiti ovaj piling za dublje bore, ožiljke ili prekancerozne izrasline. Neće vam trebati ponavljanje procedura da biste postigli potpuni efekat.

Hemijski piling ne može ukloniti duboke ožiljke ili bore ili zategnuti opuštenu kožu.

 

Hemijski piling lica – rizici

Ovaj tretman može izazvati različite neželjene efekte, uključujući:

 • Crvenilo, kraste i otok. Normalno zarastanje od hemijskog pilinga podrazumeva crvenilo tretirane kože. Nakon srednjeg ili dubokog hemijskog pilinga, crvenilo može trajati nekoliko meseci.
 • Ožiljci. Retko, hemijski piling može izazvati ožiljke – obično na donjem delu lica. Antibiotici i steroidni lekovi se mogu koristiti za ublažavanje izgleda ovih ožiljaka.
 • Promene u boji kože. Hemijski piling može prouzrokovati da tretirana koža postane tamnija od normalne (hiperpigmentacija) ili svetlija od normalne (hipopigmentacija). Hiperpigmentacija je češća nakon površinskog pilinga, dok je hipopigmentacija češća nakon dubokog pilinga. Ovi problemi su češći kod ljudi sa smeđom ili crnom kožom i ponekad mogu biti trajni.
 • Infekcija. Hemijski piling može dovesti do bakterijske, gljivične ili virusne infekcije, kao što je izbijanje herpes virusa.
 • Oštećenje srca, bubrega ili jetre. Duboki hemijski piling koristi karbonsku kiselinu (fenol), koja može oštetiti srčani mišić i uzrokovati nepravilan rad srca. Fenol takođe može štetiti bubrezima i jetri. Da bi se ograničila izloženost fenolu, duboki hemijski piling se radi deo po deo, u intervalima od 10 do 20 minuta.

Hemijski piling nije za svakoga. Vaš lekar može upozoriti na hemijski piling ili određene vrste hemijskog pilinga:

 • ste uzimali oralni lek za akne izotretinoin (Miorisan, Claravis, drugi) u poslednjih šest meseci
 • ako imate ličnu ili porodičnu istoriju izbočina uzrokovanih preteranim rastom ožiljnog tkiva (keloidi)
 • ako ste trudne
 • ako imate česta izbijanja herpesa

 

Hemijski piling lica – šta da očekujete pre procedure?

 1. Vaš lekar može da prepiše antivirusne lekove pre i posle tretmana kako bi sprečio virusnu infekciju.
 2. Lekar može preporučiti upotrebu retinoidne kreme, kao što je tretinoin (Renova, Retin-A) nekoliko nedelja pre tretmana kako bi se pomoglo u lečenju.
 3. Dermatolog može preporučiti korišćenje sredstva za izbeljivanje (hidrokinon), retinoidne kreme ili oboje pre ili posle procedure kako bi se smanjio rizik od neželjenih efekata.
 4. Izbegavajte nezaštićeno izlaganje suncu. Previše izlaganja suncu pre procedure može izazvati trajnu nepravilnu pigmentaciju na tretiranim područjima. Razgovarajte sa svojim lekarom o zaštiti od sunca i prihvatljivom izlaganju suncu.
 5. Izbegavajte određene kozmetičke tretmane i određene vrste uklanjanja dlaka. Otprilike nedelju dana pre pilinga, prestanite da koristite tehnike uklanjanja dlaka kao što su elektroliza ili depilatori. Takođe, izbegavajte tretmane farbanja kose, tretmane trajnog talasanja ili ravnanja kose, maske za lice ili pilinge za lice u sedmici pre pilinga. Nemojte brijati područja koja će biti tretirana 24 sata pre vašeg pilinga.
 6. Dogovorite se za prevoz kući. Ako ćete biti pod sedativima tokom procedure, dogovorite se za vožnju kući.

 

Šta možete očekivati?

 

Pre postupka

Hemijski piling se obično radi u ordinaciji ili u ambulantnoj hirurškoj ustanovi. Pre procedure, lekar će vam očistiti lice, zaštititi kosu i pokriti oči mašću, gazom, trakom ili zaštitnim naočarima.

Ublažavanje bolova obično nije potrebno za lagani hemijski piling. Ako imate srednji piling, možda ćete dobiti sedativ i lek protiv bolova. Za duboki piling, možda ćete imati sedativ, nešto što će utrnuti područje tretmana.

 

Tokom postupka

Tokom laganog hemijskog pilinga:

Vaš lekar će koristiti četku, vatu, gazu ili sunđer da primeni hemijski rastvor koji obično sadrži glikolnu ili salicilnu kiselinu. Tretirana koža će početi da se beli.
Možda ćete osetiti blago peckanje dok vam je hemijski rastvor na koži.
Vaš lekar će primeniti neutralizujući rastvor ili pranje kako bi uklonio hemijski rastvor sa tretirane kože.

Tokom srednjeg hemijskog pilinga:

Vaš lekar će koristiti aplikator sa pamučnim vrhom ili gazu da primeni hemijski rastvor koji sadrži trihlorosirćetnu kiselinu, ponekad u kombinaciji sa glikolnom kiselinom. Tretirana koža će početi da se beli.
Nakon nekoliko minuta, lekar će primeniti hladne obloge da umiri tretiranu kožu. Možda ćete dobiti i ručni ventilator za hlađenje kože.
Možda ćete osećati peckanje do 20 minuta.

Tokom dubokog hemijskog pilinga:

Dobićete intravenske (IV) tečnosti, a vaš otkucaj srca će se pažljivo pratiti.
Vaš lekar će koristiti aplikator sa pamučnim vrhom da nanese karbonsku kiselinu (fenol) na vašu kožu. Tretirana koža će početi da postaje bela ili siva.
Da biste ograničili vašu izloženost fenolu, vaš lekar će uraditi proceduru u porcijama u intervalima od oko 15 minuta. Procedura celog lica može trajati oko 90 minuta.

 

Posle procedure

Nakon hemijskog pilinga bilo koje dubine, vaša koža će biti crvena, zategnuta, nadražena ili otečena. Pratite uputstva svog lekara za zaštitu od sunca, čišćenje, vlaženje i nanošenje zaštitnih masti na kožu. I izbegavajte brijanje, trljanje ili grebanje kože. Može proći nekoliko meseci pre nego što se vaša koža vrati u normalu i možete videti potpune rezultate pilinga.

Nakon laganog hemijskog pilinga, tretirana koža će biti crvena, suva i blago iritirana — iako ovi efekti mogu biti manje primetni sa svakim ponovljenim tretmanom. Vaš lekar može da primeni zaštitnu mast, kao što je vazelin, da umiri kožu. Obično se možete našminkati sledećeg dana ako želite.

Tretiranim područjima potrebno je oko jedan do sedam dana da zarastu nakon laganog hemijskog pilinga. Nova koža može privremeno biti svetlija ili tamnija od normalne.

Nakon srednjeg hemijskog pilinga, tretirana koža će biti crvena i otečena. Osetićete peckanje. Vaš lekar može da primeni zaštitnu mast, kao što je vazelin, da umiri područje i spreči suvoću. Posle pet do sedam dana možete koristiti kozmetiku da prekrijete svako crvenilo.

Koristite pakete leda za udobnost. Lekovi za ublažavanje bolova koji se prodaju bez recepta, kao što su ibuprofen (Advil, Motrin IB, drugi) i naproksen natrijum (Aleve, drugi), mogu pomoći u smanjenju bilo kakve nelagodnosti. Verovatno ćete zakazati pregled ubrzo nakon tretmana kako bi vaš lekar mogao da prati vaše zarastanje.

Kako se otok smanjuje, tretirana koža će početi da formira koru i može potamniti ili razviti smeđe mrlje. Tretiranim područjima potrebno je oko sedam do 14 dana da zarastu nakon srednjeg hemijskog pilinga, ali crvenilo može trajati mesecima.

Nakon dubokog hemijskog pilinga, osetićete jako crvenilo i otok. Takođe ćete osećati peckanje i pulsiranje.

Vaš lekar će naneti hirurški zavoj na tretiranu kožu. Lekar takođe može propisati lekove protiv bolova. Moraćete da natopite tretiranu kožu i nanosite mast nekoliko puta dnevno oko dve nedelje.

Tretirana područja će razviti novu kožu u roku od oko dve nedelje nakon dubokog hemijskog pilinga, iako crvenilo može trajati mesecima. Tretirana koža može postati tamnija ili svetlija od normalne ili izgubiti sposobnost da tamni.

Možda biste radije ostali kod kuće dok se lečite od hemijskog pilinga. Verovatno će vam trebati nekoliko naknadnih poseta ubrzo nakon tretmana kako bi vaš lekar mogao da prati vaše zarastanje.

Kada nova koža potpuno pokrije tretirano područje za oko dve nedelje, možete koristiti kozmetiku da prikrijete svako crvenilo. Koristite kremu za sunčanje svaki dan.

 

Hemijski piling lica – rezultati

Lagani hemijski piling poboljšava teksturu i ton kože i smanjuje pojavu finih bora. Rezultati su suptilni, ali se povećavaju sa ponovljenim tretmanima. Ako imate srednji hemijski piling, tretirana koža će biti primetno glatkija. Nakon dubokog hemijskog pilinga, videćete dramatično poboljšanje izgleda i osećaja tretiranih područja. Rezultati možda neće biti trajni. Vremenom, starost i nova oštećenja od sunca mogu dovesti do novih linija i promena boje kože.

Uz sve pilinge, nova koža je privremeno osetljivija na sunce. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko dugo treba da zaštitite kožu od sunca.