Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Diskus hernija – simptomi i lečenje

Diskus Hernija

Diskus hernija – simptomi i lečenje

Diskus hernija simptomi i lečenje.

Kosti (pršljenovi) koje formiraju kičmu u leđima su amortizovane diskovima. Ovi diskovi su okrugli, poput malih jastuka, sa čvrstim spoljnim slojem (anulusom) koji okružuje jezgro. Smešteni između svakog od pršljenova kičmenog stuba, diskovi deluju kao amortizeri za kičmene kosti.

Hernija diska (koja se naziva i izbočena, skliznuta ili ruptura) je fragment jezgra diska koji se izbacuje iz anulusa u kičmeni kanal kroz cepanje ili rupturu prstena. Diskovi koji postaju hernirani obično su u ranoj fazi degeneracije. Kičmeni kanal ima ograničen prostor, koji je neadekvatan za kičmeni nerv i pomereni fragment hernije diska. Zbog ovog pomeranja, disk pritiska kičmene nerve, često izazivajući bol, koji može biti jak.

Hernija diska može se pojaviti u bilo kom delu kičme. Diskovi hernije su češći u donjem delu leđa (lumbalna kičma), ali se javljaju i u vratu (cervikalna kičma). Područje u kome se oseća bol zavisi od toga koji deo kičme je zahvaćen.

 

Uzroci diskus hernije

Jedno preterano naprezanje ili povreda može izazvati herniju diska. Međutim, materijal diska se prirodno degeneriše kako stari, a ligamenti koji ga drže na mestu počinju da slabe. Kako ova degeneracija napreduje, relativno malo naprezanje ili uvrtanje može prouzrokovati pucanje diska.

Određene osobe mogu biti podložnije problemima sa diskovima i, kao rezultat toga, mogu imati diskus hernije na nekoliko mesta duž kičme. Istraživanja su pokazala da predispozicija za diskus herniju može postojati u porodicama sa nekoliko pogođenih članova.

 

Diskus hernija simptomi

Simptomi se veoma razlikuju, u zavisnosti od položaja hernije diska i veličine hernije. Ako hernija diska ne pritiska nerv, pacijent može osetiti bol u leđima ili ga uopšte nema. Ako pritiska nerv, može doći do bola, utrnulosti ili slabosti u predelu tela do kojeg nerv putuje. Tipično, herniji diska prethodi epizoda bola u donjem delu leđa ili duga istorija povremenih epizoda bola u donjem delu leđa.

Lumbalna kičma (donji deo leđa): Išijas/radikulopatija često nastaje usled hernije diska u donjem delu leđa. Pritisak na jedan ili više nerava koji doprinose išijadičnom nervu može izazvati bol, peckanje, peckanje i utrnulost koja zrači iz zadnjice u nogu, a ponekad i u stopalo. Obično je pogođena jedna strana (leva ili desna). Ovaj bol se često opisuje kao oštar i sličan električnom udaru. Može biti teže kada stojite, hodate ili sedite. Ispravljanje noge na zahvaćenoj strani često može pogoršati bol. Uz bol u nogama, može se javiti i bol u donjem delu leđa; međutim, kod akutnog išijasa bol u nozi je često gori od bola u donjem delu leđa.

Cervikalna kičma (vrat): Cervikalna radikulopatija je simptomi kompresije nerva u vratu, koji mogu uključivati tup ili oštar bol u vratu ili između lopatica, bol koji se širi niz ruku do šake ili prstiju ili utrnulost ili peckanje u rame ili ruku. Bol se može povećati sa određenim položajima ili pokretima vrata.

 

Kada i kako potražiti medicinsku pomoć?

Na sreću, većina herniranih diskova ne zahteva operaciju. Vremenom se simptomi išijasa/radikulopatije poboljšavaju kod otprilike 9 od 10 ljudi. Vreme za poboljšanje varira, u rasponu od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ograničite aktivnosti na 2 do 3 dana. Podstiče se hodanje, zajedno sa antiinflamatornim lekom, kao što je ibuprofen, ako nije kontraindikovano za pacijenta. Ležanje se ne preporučuje.
Procena primarne nege tokom ovog vremena može dovesti do razmatranja drugih nehirurških tretmana navedenih u nastavku, kao što je fizikalna terapija.

Takođe se preporučuje upućivanje specijalistu za kičmu, kao što je neurohirurg, ako simptomi traju duže od četiri nedelje.
Hitna evaluacija i snimanje se preporučuju ako postoje simptomi značajne slabosti nogu/ruka, gubitak osećaja u genitalnom/rektalnom regionu, nema kontrole urina ili stolice, istorija metastatskog karcinoma, značajne nedavne infekcije ili groznice, pada /povreda koja je izazvala bol.

 

Lečenje diskus hernije

Nehirurški tretmani

Početni tretman hernije diska je obično konzervativan i nehirurški. Lekar može savetovati pacijenta da održava nizak, bezbolan nivo aktivnosti od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Ovo pomaže da se smanji zapaljenje kičmenog nerva. Ležanje se ne preporučuje.

Hernija diska se često leči nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, ako je bol samo blag do umeren. Epiduralna injekcija steroida se može izvesti pomoću kičmene igle pod rendgenskim navođenjem kako bi se lek usmerio na tačan nivo hernije diska.

Lekar može preporučiti fizikalnu terapiju. Terapeut će izvršiti detaljnu procenu, koja, u kombinaciji sa dijagnozom lekara, diktira tretman posebno dizajniran za pacijente sa hernijom diska. Terapija može uključivati nežnu masažu, terapiju ledom i toplotom, ultrazvuk, električnu stimulaciju mišića i vežbe istezanja. Lekovi protiv bolova i relaksanti mišića takođe mogu biti korisni u kombinaciji sa fizikalnom terapijom.

Hirurgija

Lekar može preporučiti operaciju ako konzervativne opcije lečenja, kao što su fizikalna terapija i lekovi, ne smanje ili u potpunosti prekinu bol. Lekari razgovaraju o hirurškim opcijama sa pacijentima kako bi odredili odgovarajuću proceduru. Kao i kod svake operacije, uzimaju se u obzir starost pacijenta, opšte zdravlje i druga pitanja.

Prednosti operacije treba pažljivo odmeriti u odnosu na rizike. Iako veliki procenat pacijenata sa hernijom diska navodi značajno olakšanje bola nakon operacije, ne postoji garancija da će operacija pomoći.

Pacijent se može smatrati kandidatom za operaciju kičme ako:

  • Radikularni bol ograničava normalnu aktivnost ili narušava kvalitet života
  • Razvijaju se progresivni neurološki deficiti, kao što su slabost i/ili utrnulost nogu
  • Gubitak normalnih funkcija creva i bešike
  • Poteškoće u stajanju ili hodanju
  • Lekovi i fizikalna terapija su neefikasni
  • Pacijent je prilično dobrog zdravlja

Hirurgija lumbalne kičme

Lumbalna laminotomija je procedura koja se često koristi za ublažavanje bolova u nogama i išijasa uzrokovanih hernijom diska. Izvodi se kroz mali rez niz centar leđa preko područja hernije diska. Tokom ove procedure, deo lamine se može ukloniti. Kada se napravi rez kroz kožu, mišići se pomeraju u stranu tako da hirurg može da vidi zadnji deo pršljenova. Između dva pršljena se pravi mali otvor da bi se dobio pristup herniranom disku. Nakon što se disk ukloni diskektomijom, možda će biti potrebno stabilizovati kičmu. Spinalna fuzija se često izvodi u kombinaciji sa laminotomijom. U složenijim slučajevima može se izvršiti laminektomija.

Hirurgija vratne kičme

Na medicinsku odluku da se operacija izvrši sa prednje strane ili zadnjeg dela vrata (posteriorno) utiče tačna lokacija hernije diska, kao i iskustvo i preferencija hirurga. Deo lamine se može ukloniti laminotomijom, nakon čega sledi uklanjanje hernije diska za zadnji pristup. Pacijentima, koji su kandidati za zadnju hirurgiju, često nije potrebna hirurška fuzija. Za prednju operaciju, nakon uklanjanja diska, potrebno je stabilizovati kičmu. Ovo se postiže pomoću cervikalne ploče, međutelesnog uređaja i šrafova (instrumenata). U odabranoj grupi kandidata, veštački cervikalni disk je opcija u odnosu na fuziju.

Nakon intervencije

Lekar će dati konkretna uputstva nakon operacije i obično prepisuje lekove protiv bolova. Doktor će pomoći da se utvrdi kada pacijent može da nastavi sa normalnim aktivnostima, kao što su povratak na posao, vožnja i vežbanje. Neki pacijenti mogu imati koristi od rehabilitacije pod nadzorom ili fizikalne terapije nakon operacije. Nelagodnost se očekuje tokom postepenog vraćanja u normalnu aktivnost, ali bol je signal upozorenja da bi pacijent možda morao da uspori.