Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Bruksizam – da li je štitnik jedino rešenje?

Bruksizam

Bruksizam – da li je štitnik jedino rešenje?

Bruksizam je poremećaj koji se karakteriše stezanjem i stiskanjem zuba, najčešće tokom sna. Ova navika može uzrokovati povrede zuba i vilice, bolove u licu, glavobolje, te probleme sa žvakanjem i gutanjem.

 

Bruksizam – uzroci

Bruksizam može biti uzrokovan stresom, nezadovoljavajućim snom, hormonalnim promenama, pogrešnim držanjem vilice, kao i drugim zdravstvenim problemima, kao što su depresija, anksioznost ili upala sinusa. Ova navika može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući povrede zuba i vilice, bolove u licu, glavobolje, te probleme sa žvakanjem i gutanjem. 

 

Bruksizam – lečenje

Lečenje bruksizma može uključivati:

  • Noćne štitnike za zube: štitnici za zube se koriste za sprečavanje bruksizma. Oni se prave po meri pacijenta u stomatološkoj ordinaciji, uz pomoć alginata ili silicona. Kada se stvrdne, ovaj materijal se koristi kao negativ model zuba i koristi se kao šablon za izradu štitnika. Štitnici su obično napravljeni od akrilata ili plastike i umetnuti su u donji ili gornji zubni luk. Služe za zaštitu zuba i hrskavice od oštećenja uzrokovanog bruksizmom.
  • Terapija govora i lica: Terapija govora i lica se koristi kao dodatna terapija za lečenje bruksizma. Cilj ove terapije je poboljšati pravilne načine grickanja, gutanja i govora kako bi se smanjio pritisak na zube i smanjila kompenzacijska napetost u mišićima lica. To može uključivati rad sa logopedom za vežbe disanja, gutanja i govora, te rad sa fizioterapeutom za vežbe za jačanje mišića lica i glave. Ova terapija može pomoći pacijentima da održe stomatološke proteze i spreče ponovno pojavljivanje bruksizma.
  • Lekovi: lekovi se ne koriste kao glavno sredstvo za lečenje bruksizma, već se obično koriste kao dodatak drugim terapijama. Mogu uključivati: Analgetike (da se smanji bol i napetost mišića), muskarinergički blokatori (da se smanji kontrakcija mišića lica i smanji bruksizam), antidepresivi i antipsihotici (da se smanji stres i anksioznost, što može dovesti do bruksizma), relaksanti mišića (da se smanji napetost i bol mišića).
  • Konzultacije sa stomatologom ili psihijatrom: za individualni pristup i dijagnozu dodatnih problema sa zdravljem.

 

Prirodni lekovi

Postoje neki prirodni lekovi koji se koriste kao dodatak osnovnom lečenju bruksizma:

  • Aromaterapija: Koristi se eterično ulje lavande, metvice ili eukaliptusa za opuštanje mišića i smanjenje stresa.
  • Magnezijum: Pomaže u opuštanju mišića i smanjenju stresa.
  • Vitamin B-complex: Pomaže u jačanju nervnog sistema i smanjenju stresa.
  • Valerijana: Poznata po svojim relaksacijskim svojstvima, pomaže u smanjenju stresa i opuštanju mišića.
  • Kamilica: Koristi se kao čaj za smanjenje stresa i opuštanje mišića.

Napomena: Prirodni lekovi bi se trebali koristiti samo uz preporuku stručnjaka i pod njihovim nadzorom. Svi prirodni lekovi imaju moguće nuspojave i neke su kontraindicirane kod određenih stanja. Stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom pre uzimanja bilo kakvih prirodnih lekova.