Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Brahijalni pleksus: Ključna mreža nervnih puteva u telu

Brahijalni pleksus

Brahijalni pleksus: Ključna mreža nervnih puteva u telu

 

Brahijalni pleksus – složena mreža nervnih vlakana koja omogućava pokretljivost i osećajnost gornjeg dela tela. Ovaj sistem nervnih puteva formira se od grana spinalnih nerava i ima ključnu ulogu u povezivanju mozga sa ramenima, rukama i prsima. Oštećenje ili povreda ovog pleksusa može imati značajne posledice na funkcionalnost i senzaciju gornjeg ekstremiteta.

Nastanak i anatomija

Brahijalni pleksus čine spinalni nervi C5 do T1, koji se sastoje od živaca koji izlaze iz kičmene moždine u vratnom i gornjem delu grudnog koša. Ovi nervi se stapaju kako bi formirali mrežu nervnih puteva koja prolazi kroz vrat, ramena, i gornji deo grudnog koša, dajući osnovne impulse za kretanje i senzaciju.

Simptomi oštećenja brahijalnog pleksusa

Povrede brahijalnog pleksusa mogu nastati usled trauma, rastezanja, ili kompresije nervnih vlakana. Simptomi mogu varirati u zavisnosti od težine povrede, ali uključuju:

  1. Bol i Slabost: Osoba može osećati bolove u vratu, ramenu ili ruci. Slabost mišića gornjeg dela tela takođe je čest simptom.
  2. Gubitak Senzacije: Oštećenje pleksusa može dovesti do smanjenja ili potpunog gubitka senzacije u ruci ili delovima gornjeg dela tela.
  3. Paraliza: Teže povrede mogu rezultirati paralizom ili gubitkom pokretljivosti određenih mišića ili delova tela.
  4. Tetivni Refleksi: Promene u refleksima poput smanjenja ili gubitka tetivnih refleksa u ruci.

 

Oporavak i tretmani brahijalnog pleksusa


Oporavak od povrede brahijalnog pleksusa može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti oštećenja. Fizička terapija igra ključnu ulogu u rehabilitaciji, fokusirajući se na jačanje mišića, povećanje pokretljivosti i obnavljanje senzornih funkcija.

Hirurški zahvati su takođe opcija za ozbiljnija oštećenja, posebno u slučajevima potpune prekida nervnih vlakana. Ovi zahvati mogu obuhvatiti rekonstrukciju nervnih puteva ili transplataciju nerava kako bi se poboljšala funkcija i smanjili simptomi.

Zaključak

Brahijalni pleksus je vitalni deo nervnog sistema koji omogućava pokretljivost i osećajnost gornjeg dela tela. Povrede ovog pleksusa mogu imati značajan uticaj na svakodnevne aktivnosti i zahtevaju multidisciplinarni pristup u procesu oporavka. Rani tretman i rehabilitacija su ključni za povratak funkcionalnosti i poboljšanje kvaliteta života osoba koje su suočene sa ovim problemom.