Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

10 načina da sačuvate zdravlje kičme

10 Načina Da Sačuvate Zdravlje Kičme

10 načina da sačuvate zdravlje kičme

Bol u vratu ili ledjima može biti posledica propadanja kičme,pršljeniva ili hrskavica. Ljudska kičma je čudesan, elegantno izbalansiran sistem, temeljna podrška celog tela. Nežno zakrivljena u obliku slova S, kičma balansira vrat, grudni koš, donji deo leđa i karlicu kako bi glava, trup i noge bili u ravni.

Obezbeđuje zaštitni omotač za kičmenu moždinu — glavni provod nervnog sistema — kao i za neke unutrašnje organe. Pruža nam strukturu podrške za održavanje uspravnog držanja. I savija se kako bi omogućio slobodu kretanja; u stvari, svaki pokret koji napravimo angažuje kičmu.

 

Šta uzrokuje bol u leđima ili vratu?

Kičma ima 33 pršljena povezana i obložena hrskavicom i vezivnim tkivom. Ovi pršljenovi su povezani fasetnim zglobovima koji, kao i drugi zglobovi u telu, mogu doživeti upalu, degradaciju i bol. Bol u leđima ili vratu može se javiti kada pršljeni, fasetni zglobovi ili druge komponente kičme osete dugotrajan uticaj povrede, lošeg držanja, neaktivnosti, previše sedenja ili određenih bolesti.

Vremenom će skoro svi razviti problem sa kičmom. Do 25. godine, svaka četvrta osoba pokazuje određeni nivo degeneracije unutar diskova, jastučića hrskavice koji razdvajaju pršljenove i deluju kao amortizeri. Dve trećine odraslih od 40 godina pokazuju pogoršanje diska; do 60 godina, 90 procenata je pogođeno.

Ova progresija je normalna nuspojava starenja i gravitacije tokom godina. I, iako je većina odraslih pogođena, ne pokazuju svi simptomi ove degeneracije. Često postaje bolno tek kada dostigne tešku fazu.

U najtežim slučajevima, bol u kičmi može čak zahtevati posetu hitnoj pomoći. A dugotrajni bol takođe može da podstakne depresiju, malodušnost i druge oblike psihičkog stresa.

Najobičnije, bolovi u leđima i vratu nastaju zbog naprezanja mišića, slabosti i nedostatka tonusa i kondicioniranja zbog neaktivnosti, ili iz suprotnog ekstrema – prekomerne upotrebe ili prenaprezanja. Na sreću, kada je u pitanju rešavanje ovih češćih tegoba, pacijent često može da poboljša bol u leđima ili vratu prateći jednostavan program ciljane terapije.

 

Ciljana terapija

Iako fizička aktivnost i vežbanje generalno doprinose dobrom zdravlju, većina ovih aktivnosti ne radi posebno na jačanju i kondicioniranju leđa. Za pacijente koji su zadobili povredu vrata ili leđa, ili koji redovno osećaju određeni stepen bola i nelagodnosti nakon određenih aktivnosti, najbolji pristup poboljšanju zdravlja leđa je redovna fizikalna terapija.

Terapeut u početku radi sa pacijentom kako bi ojačao, istegnuo i opustio područje i što je pre moguće ublažio bilo kakvu nelagodnost od povrede ili prekomerne upotrebe. Zatim se pacijentu savetuje kako da nastavi sa režimom kod kuće kako bi leđa bila u dobrom stanju.

Preporučene vežbe i drugi fizički pokreti su jednostavni i konstruktivni, obično zahtevaju samo dobru prostirku za vežbanje i nekoliko traka otpora. Za redovne vežbače i ozbiljne sportiste možemo savetovati dodatni nivo ciljane vežbe, kako bi zaštitili i ojačali vrat i leđa za konkretnije aktivnosti.

 

10 saveta za održavanje zdrave kičme

1. Istegnite i ojačajte leđa

Motivisani pacijenti često održavaju stabilan režim ciljanog istezanja i jačanja, što je ključno za dugoročni uspeh u upravljanju i kontroli bolova u kičmi.

 

2. Održavajte zdravu težinu

Prekomerna težina može dovesti do nepotrebnog fizičkog stresa na kičmu. Takođe, višak kilograma često može dovesti do dodatnih bolesti ili fizičkih stanja koja mogu dodatno oštetiti kičmu ili intenzivirati postojeće probleme.

 

3. Ne pušite

Nikotin je vazokonstriktor — zateže krvne sudove, smanjuje protok krvi i ograničava kiseonik i ishranu kičmi. Vazokonstrikcija može ubrzati upalu i degradaciju unutar kičme i celog tela.

 

4. Smanjite ili eliminišite hranu koja izaziva zapaljenje

Izbegavajte ishranu koja sadrži mlečne proizvode koji izazivaju upale, crveno meso, rafinisani šećer i drugu prerađenu hranu. Umesto toga, odlučite se za zdravu antiinflamatornu hranu, kao što je hrana biljnog porekla koja je takođe prirodno niska u kalorijama.

 

5. Vodite računa o podizanju tereta

Čin savijanja radi podizanja teškog tereta dovodi do velikog opterećenja kičme. Koristite ispravnu tehniku prilikom podizanja: držite leđa ispravljena, savijte kolena i iskoristite snagu nogu da završite podizanje.

 

6. Ostanite u pokretu

Ostanak u jednom položaju duže vreme je težak za kičmu. Držite kičmu aktiviranom—na primer, ako morate da sedite duže vreme na poslu, pravite česte pauze. Krećite se, hodajte i povremeno vežbajte ili se istegnite da biste održali leđa fleksibilnim i gipkim.

 

7. Stojite kad god je to moguće

Konstantno sedenje čini gotovo nemogućim održavanje neutralnog poravnanja kičme – a to može doprineti stresu kičme. Stajanje je često bolja opcija. Mnogi moji pacijenti cene svoje stojeće stolove. Druga alternativa: sedenje na velikoj lopti za vežbanje umesto na kancelarijskoj stolici, da biste angažovali jezgro i podstakli leđa da ostanu uspravna.

 

8. Probajte jogu

Joga je veoma korisna aktivnost koja može ojačati i istegnuti mišiće. Početnici treba da počnu polako kako bi izbegli pogoršanje mogućih postojećih stanja sa leđima ili vratom. Instruktor joge može preporučiti sve neophodne modifikacije koje će zaštititi vašu kičmu, a istovremeno vam pomoći da izvučete maksimum iz svake poze.

 

9. Uđite u vodu

Terapija vodom može igrati veoma korisnu ulogu u ublažavanju problema sa leđima, posebno za starije pacijente ili one koji doživljavaju tešku nelagodnost sa pristupom na kopnu. Vežbanje u vodi može biti efikasan način za izgradnju snage i samopouzdanja.

 

10. Potražite savet lekara

Ima smisla potražiti medicinsku pomoć kada je bol u vratu ili leđima uporan – ako se redovno pojačava ili se nikada u potpunosti ne rasprši. Vaš lekar primarne zdravstvene zaštite će proveriti da li imate ukočenost, peckanje, išijas ili bilo koji drugi pokazatelj zahvaćenosti nerava.

Budite sigurni, u većini slučajeva, bol u leđima ili vratu neće zahtevati operaciju. Vaš lekar vas može uputiti ortopedskom hirurgu na dalji pregled ili fizijatru, lekaru specijalizovanom za lečenje bolova.