Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Proširene vene – uzroci i lečenje

Lečenje Proširenih Vena

Proširene vene – uzroci i lečenje

Lečenje proširenih vena može podrazumevati promenu načina života, lekove ili operacije. Proširene vene su uvijene, proširene vene. Svaka vena koja je blizu površine kože (površna) može postati proširena. Proširene vene najčešće pogađaju vene na nogama. To je zato što stajanje i hodanje povećavaju pritisak u venama donjeg dela tela.

Za mnoge ljude, proširene vene i paukove vene – uobičajena, blaga varijacija proširenih vena – su jednostavno kozmetički problem. Za druge ljude, proširene vene mogu izazvati bol i nelagodnost. Ponekad proširene vene dovode do ozbiljnijih problema.

Lečenje može uključivati mere samopomoći ili procedure koje sprovodi zdravstveni radnik za zatvaranje ili uklanjanje vena.

 

Simptomi proširenih vena

Proširene vene možda ne izazivaju bol. Znaci proširenih vena uključuju:

 • Vene koje su tamno ljubičaste ili plave
 • Vene koje izgledaju uvrnute i ispupčene, često se pojavljuju kao konopci na nogama

Kada se pojave bolni znaci i simptomi proširenih vena, oni mogu uključivati:

 • Bol ili težak osećaj u nogama
 • Pečenje, pulsiranje, grčevi u mišićima i otok u potkolenicama
 • Pogoršan bol nakon dugog sedenja ili stajanja
 • Svrab oko jedne ili više vena
 • Promene u boji kože oko proširenih vena

Paukove vene su slične proširenim venama, ali su manje. Paukove vene nalaze se bliže površini kože i često su crvene ili plave.

Paukove vene se javljaju na nogama, ali se mogu naći i na licu. Razlikuju se po veličini i često izgledaju kao paukova mreža.

 

Uzroci

Slabi ili oštećeni zalisci mogu dovesti do proširenih vena. Arterije prenose krv od srca do ostatka tela. Vene vraćaju krv iz ostatka tela u srce. Da bi se krv vratila u srce, vene na nogama moraju da rade protiv gravitacije.

Kontrakcije mišića u potkolenicama deluju kao pumpe, a elastični zidovi vena pomažu da se krv vrati u srce. Sićušni zalisci u venama se otvaraju dok krv teče ka srcu, a zatim se zatvaraju da bi sprečili da krv teče unazad. Ako su ovi zalisci slabi ili oštećeni, krv može teći unazad i nakupljati se u venama, uzrokujući istezanje ili uvijanje vena.

 

Faktori rizika

Sledeće može povećati rizik od razvoja proširenih vena:

 • Starost. Starenje uzrokuje habanje zalizaka u venama koji pomažu u kontroli protoka krvi. Na kraju, to habanje dovodi do toga da zalisci dozvoljavaju malo krvi da teče nazad u vene, gde se skuplja.
 • Pol. Veća je verovatnoća da će žene razviti ovo stanje. Hormonske promene pre menstruacije ili tokom trudnoće ili menopauze mogu biti faktor jer ženski hormoni imaju tendenciju da opuste zidove vena. Hormonski tretmani, kao što su pilule za kontrolu rađanja, mogu povećati rizik od proširenih vena.
 • Trudnoća. Tokom trudnoće, volumen krvi u telu se povećava. Ova promena podržava rastuću bebu, ali takođe može povećati vene na nogama.
 • Porodična istorija. Ako su drugi članovi porodice imali proširene vene, veća je šansa da ćete i vi.
 • Gojaznost. Prekomerna težina stvara dodatni pritisak na vene.
 • Stajanje ili sedenje duže vreme. Pokret pomaže protok krvi.

 

Komplikacije

Komplikacije proširenih vena, iako retke, mogu uključivati:

 • Čirevi. Bolni čirevi se mogu formirati na koži u blizini proširenih vena, posebno blizu članaka. Promenjena tačka na koži obično počinje pre nego što se formira čir. Odmah se obratite svom lekaru ako mislite da ste razvili čir na nozi.
 • Ugrušci krvi. Ponekad se vene duboko u nogama povećavaju i mogu izazvati bol i oticanje nogu. Potražite medicinsku pomoć za uporni bol u nogama ili otok jer to može biti znak krvnog ugruška.
 • Krvarenje. Povremeno, vene blizu kože pucaju. Iako ovo obično uzrokuje samo manje krvarenje, zahteva medicinsku pomoć.

 

Dijagnoza

Vaš zdravstveni radnik će obaviti fizički pregled, uključujući pogled u vaše noge dok stojite da proveri da li imate otok. Vaš lekar bi vas takođe mogao zamoliti da opišete bol i bol u nogama.

Testovi
Za dijagnozu proširenih vena, zdravstveni radnik može preporučiti test koji se zove venski dopler ultrazvuk nogu. Dopler ultrazvuk je neinvazivni test koji koristi zvučne talase za pregled protoka krvi kroz ventile u venama. Ultrazvuk nogu može pomoći u otkrivanju krvnog ugruška.

U ovom testu, zdravstveni radnik pomera mali ručni uređaj (transduktor), koji je veličine sapuna, na kožu preko područja tela koje se ispituje. Transduktor prenosi slike vena na nogama na monitor, koji prikazuje rezultate.

 

Lečenje proširenih vena

Lečenje proširenih vena može uključivati mere samopomoći, kompresijske čarape i operacije ili procedure. Procedure za lečenje proširenih vena se često rade kao ambulantna procedura, što znači da obično idete kući istog dana.

 

Briga o sebi

Nega o sebi – kao što je vežbanje, podizanje nogu kada sedite ili ležete, ili nošenje kompresionih čarapa – može pomoći u ublažavanju bolova proširenih vena i može sprečiti njihovo pogoršanje.

 

Kompresijske čarape

Nošenje kompresijskih čarapa po ceo dan je često prvi pristup koji treba isprobati. Čarape stežu noge, pomažući venama i mišićima nogu da efikasnije pomeraju krv. Količina kompresije varira u zavisnosti od tipa i marke.

Kompresijske čarape su dostupne u većini apoteka i prodavnica medicinskog materijala. Dostupne su i čarape koje se izdaju na recept i mogu biti pokrivene osiguranjem ako proširene vene izazivaju simptome.

 

Operacije ili druge procedure

Ako koraci samopomoći i kompresione čarape ne rade, ili su proširene vene teže, zdravstveni radnik može preporučiti operaciju ili druge procedure:

 • Skleroterapija. Zdravstveni radnik ubrizgava proširene vene rastvorom ili penom koja ostavlja ožiljke i zatvara te vene. Za nekoliko nedelja, tretirane proširene vene treba da izblede.

Ista vena će možda morati da se ubrizgava više puta. Skleroterapija ne zahteva anesteziju i može se obaviti u ordinaciji lekara.

 • Laserski tretman. Laserski tretman šalje jake navale svetlosti na venu, zbog čega vena polako bledi i nestaje. Ne koriste se rezovi ili igle.
 • Procedure zasnovane na kateteru koje koriste radiofrekvencijsku ili lasersku energiju. Ovaj postupak je poželjan tretman za veće proširene vene. Zdravstveni radnik ubacuje tanku cev (kateter) u proširenu venu i zagreva vrh katetera koristeći ili radiofrekvencijsku ili lasersku energiju. Kako se kateter uklanja, toplota uništava venu izazivajući njenu kolaps i zatvaranje.
 • Visoka ligacija i skidanje vena. Ova procedura uključuje vezivanje vene pre nego što se spoji sa dubokom venom i uklanjanje vene kroz male rezove. Ovo je ambulantna procedura za većinu ljudi. Uklanjanje vene neće sprečiti krv da teče u nozi, jer vene dublje u nozi brinu o većim količinama krvi.
 • Ambulantna flebektomija. Zdravstveni radnik uklanja manje proširene vene kroz niz sitnih uboda kože. U ovoj ambulantnoj proceduri utrnuli su samo delovi noge koji se bodu. Ožiljci su uglavnom minimalni.

 

Način života i kućni lekovi

Način života i kućni lekovi za proširene vene uključuju:

 • Vežbanje. Hodanje je odličan način za podsticanje protoka krvi u nogama. Vaš lekar može da vam preporuči odgovarajući nivo aktivnosti.
 • Upravljajte težinom. Skidanje viška kilograma uklanja nepotreban pritisak sa vena.
 • Izbegavajte so. Pratite dijetu sa malo soli da biste sprečili oticanje uzrokovano zadržavanjem vode.
 • Izaberite odgovarajuću obuću. Izbegavajte visoke potpetice. Cipele sa niskom potpeticom više rade na mišićima što je bolje za vaše vene.
 • Izbegavajte usku odeću. Ne nosite usku odeću oko struka, nogu ili prepona jer ova odeća može smanjiti protok krvi.
 • Podignite noge. Da biste poboljšali protok krvi u nogama, napravite nekoliko kratkih pauza dnevno da biste podigli noge iznad nivoa srca. Na primer, lezite sa nogama oslonjenim na tri ili četiri jastuka.
 • Izbegavajte duge periode sedenja ili stajanja. Često menjajte položaj da biste podstakli protok krvi.

Alternativna medicina

Iako nisu dobro proučene, brojne alternativne terapije tvrde da su korisne za lečenje hronične venske insuficijencije. Ovo je stanje povezano sa proširenim venama u kojima vene nogu imaju problema sa vraćanjem krvi u srce.