Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Inseminacija – jedna od vrsta veštačke oplodnje

Veštačka Oplodnja

Inseminacija – jedna od vrsta veštačke oplodnje

Veštačka oplodnja inseminacijom je postupak za lečenje neplodnosti.

Sperma koja je obradjena i koncentrisana stavlja se direktno u matericu otprilike u vreme kada vaš jajnik oslobodi jedno ili više jajnih ćelija koje treba da budu oplođene.

Očekivani ishod intrauterine oplodnje je da sperma pliva u jajovod i oplodi jaje koje čeka, što rezultira trudnoćom. U zavisnosti od razloga za neplodnost, IUI se može uskladiti sa vašim normalnim ciklusom ili sa lekovima za plodnost.

 

Zašto je potrebna veštačka oplodnja?

Sposobnost para da zatrudni zavisi od mnogo različitih faktora. Intrauterina inseminacija se najčešće koristi kod parova koji imaju:

Donatora sperme

Za žene koje treba da koriste spermu donatora da bi zatrudnele, IUI se najčešće koristi za postizanje trudnoće. Smrznuti uzorci sperme donora se dobijaju iz sertifikovanih laboratorija i odmrzavaju se pre IUI procedure.

Neobjašnjiva neplodnost

IUI se često izvodi kao prvi tretman za neobjašnjivu neplodnost zajedno sa lekovima koji izazivaju ovulaciju.

Neplodnost povezana sa endometriozom

Za neplodnost povezanu sa endometriozom, upotreba lekova za dobijanje jajne ćelije dobrog kvaliteta zajedno sa izvođenjem IUI često je prvi pristup lečenju.

Blagi muški faktor neplodnosti (subfertilnost)

Analiza sperme vašeg partnera, jedan od prvih koraka u medicinskoj proceni neplodnosti, može pokazati ispodprosečnu koncentraciju sperme, slabo kretanje (pokretljivost) sperme ili abnormalnosti u veličini i obliku sperme (morfologija). IUI može da prevaziđe neke od ovih problema jer priprema sperme za proceduru pomaže da se odvoje visoko pokretne, normalne sperme od onih slabijeg kvaliteta.

Neplodnost faktora grlića materice

Vaš grlić materice, na donjem kraju materice, pruža otvor između vaše vagine i materice. Sluz koju proizvodi grlić materice u vreme ovulacije pruža idealno okruženje za spermu da putuje iz vaše vagine do jajovoda. Ali, ako vam je sluz grlića materice previše gusta, to može ometati putovanje sperme. Sam grlić materice takođe može sprečiti da sperma stigne do jajeta. Ožiljci, poput onih uzrokovanih biopsijom ili drugim procedurama, mogu uzrokovati zgušnjavanje grlića materice. IUI zaobilazi vaš grlić materice, deponujući spermu direktno u vašu matericu i povećavajući broj spermatozoida koji su dostupni za susret sa jajetom na čekanju.

Ovulatorni faktor neplodnosti

IUI se takođe može izvesti za žene koje imaju neplodnost uzrokovanu problemima sa ovulacijom, uključujući odsustvo ovulacije ili smanjen broj jajnih ćelija.

Alergija na spermu

Retko, alergija na proteine u semenu može izazvati neplodnost. Ejakulacija u vaginu izaziva crvenilo, peckanje i otok na mestu gde sperma dolazi u kontakt sa kožom. Kondom može da vas zaštiti od simptoma, ali i da spreči trudnoću. Ako je vaša osetljivost ozbiljna, IUI može biti efikasan, pošto se mnogi proteini iz sperme uklanjaju pre ubacivanja sperme.

 

Veštačka oplodnja i rizici 

Intrauterina inseminacija je relativno jednostavna i sigurna procedura, a rizik od ozbiljnih komplikacija je nizak. Rizici uključuju:

 • Infekcija. Postoji mali rizik od razvoja infekcije kao rezultat procedure.
 • Krvarenje. Ponekad proces postavljanja katetera u matericu izaziva malu količinu vaginalnog krvarenja. Ovo obično nema uticaja na mogućnost trudnoće.
 • Višestruka trudnoća. Sam IUI nije povezan sa povećanim rizikom od višestruke trudnoće – blizanaca, trojki ili više. Ali, kada se uskladi sa lekovima koji izazivaju ovulaciju, rizik od višeplodne trudnoće značajno se povećava. Višestruka trudnoća ima veći rizik od jedne trudnoće, uključujući rani porođaj i nisku porođajnu težinu.

 

Veštačka oplodnja – kako se pripremiti za postupak?

Intrauterina oplodnja uključuje pažljivu koordinaciju pre same procedure:

 • Priprema uzorka sperme. Vaš partner daje uzorak sperme u ordinaciji, ili se bočica zamrznute sperme donora može odmrznuti i pripremiti. Pošto nespermalni elementi u semenu mogu izazvati reakcije u telu žene koje ometaju oplodnju, uzorak će biti ispran na način koji odvaja visoko aktivnu, normalnu spermu od sperme nižeg kvaliteta i drugih elemenata. Verovatnoća postizanja trudnoće povećava se korišćenjem malog, visoko koncentrisanog uzorka zdrave sperme.
 • Praćenje ovulacije. Pošto je tajming IUI ključan, praćenje znakova predstojeće ovulacije je kritično. Da biste to uradili, možete koristiti kućni komplet za predviđanje ovulacije urina koji detektuje kada vaše telo proizvodi porast ili oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH). Ili, može se uraditi metoda snimanja koja omogućava vašem lekaru da vizualizuje vaše jajnike i rast jajne ćelije (transvaginalni ultrazvuk). Takođe vam se može dati injekcija humanog horionskog gonadotropina (HCG) ili lekova koji će vam omogućiti ovulaciju jedne ili više jajnih ćelija u pravo vreme.
 • Određivanje optimalnog vremena. Većina IUI se radi dan ili dva nakon otkrivanja ovulacije. Vaš lekar ili drugi pružalac nege će imati plan naveden za vreme vašeg postupka i šta možete očekivati.

 

Šta možete očekivati?

Postupak za intrauterinu oplodnju traje oko 15 do 20 minuta i obično se obavlja u ordinaciji ili klinici. Sama procedura IUI traje samo minut ili dva i ne zahteva lekove ili lekove protiv bolova. Vaš lekar ili posebno obučena medicinska sestra obavlja proceduru.

 

Kako izgleda postupak?

Dok ležite na stolu za pregled, stavljate noge u uzengije. Vaš lekar ubacuje spekulum u vaginu – slično onome što doživljavate tokom Papa testa. Tokom postupka, lekar ili medicinska sestra:

 • Pričvršćuje bočicu koja sadrži uzorak zdrave sperme na kraj dugačke, tanke, fleksibilne cevi (kateter)
 • Ubacuje kateter u vaginu, kroz cervikalni otvor i u matericu
 • Gura uzorak sperme kroz cev u matericu
 • Uklanja kateter, a zatim i spekulum

Posle procedure

Nakon oplodnje, kratko vreme ležite na leđima. Kada se postupak završi, možete se obući i nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Možda ćete imati lagane mrlje dan ili dva nakon procedure.

 

Rezultati

Sačekajte dve nedelje pre nego što uradite test trudnoće kod kuće. Prerano testiranje može dati rezultat koji je:

 • Lažno negativan. Ako hormoni trudnoće još nisu na merljivim nivoima, rezultat testa može biti negativan kada ste, u stvari, trudni.
 • Lažno pozitivan. Ako koristite lekove koji izazivaju ovulaciju, kao što je HCG, lek koji još uvek cirkuliše u vašem telu može ukazivati na trudnoću kada zaista niste trudni.

Vaš lekar vas može uputiti da se vratite oko dve nedelje nakon što vaš kućni komplet dobije rezultate za test krvi, koji je osetljiviji u otkrivanju hormona trudnoće nakon oplodnje.

Ako ne zatrudnite, možete ponovo pokušati IUI pre nego što pređete na druge tretmane plodnosti. Često se ista terapija koristi tri do šest meseci kako bi se maksimizirale šanse za trudnoću.