Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Suzenje očiju kod beba

Suzenje očiju kod beba

Suzenje očiju kod beba – šta treba da znate?

Suzenje očiju uz koje se često javlja i konjuktivitis predstavlja čestu pojavu kod beba nakon rodjenja. Uglavnom se javlja na jednom oku a uzrok je blokiran ili neprohodan suzni kanal. U toku intrauterinog razvoja Hasnerova membrana postoji na samom kraju suznog kanala. To je tanka membrana koja se nakon rodjenja spontano otvara. Takodje često se desi da se ona ne otvori i ostane prisutna. Taj suzni kanal spaja unutrašnji ugao oka sa nosnom šupljinom i ako membrana ostane ona sprečava odlazak suza iz oka ka nosu. Potom dolazi do nakupljanja suza u suznim kesama i povećava se rizik od infekcije očiju.

 

Simptomi

Vrlo često će kapci biti lepljivi a može se javiti otok kapaka i crvenilo u očima. Ukoliko se pojavi i sekret žućkaste boje to je znak da se infekcija već pojavila i tada je neophodno potražiti pomoć oftalmologa.

 

Kako se leči?

U 95% slučajeva kanal će se sam otvoriti u prvoj godini života. Detetu treba ispirati oči često fiziološkim rastvorom i tupferima kako bi bile čiste i bez sekreta. Takodje se može primenjivati redovna masaža suznog kanala koja pomaže u otčepljivanju. Ukoliko problem ostane i nakon prve godine života on se rešava sondiranjem suznog kanala.