Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna  jetra je  najčešća hronična bolest jetre koja se definiše  nakupljanjem masti u jetri,   u procentu većem od 5%. Za razliku od alkoholne bolesti jetre, gde je unos alkoholnih pića i toksično dejstvo alkohola glavni uzrok, kod nealkoholne masne jetre je u pitanju složeni metaboličko hormonski proremećaj,  koji je podstaknut opterećenjem jetre prevelikim  unosom uglenih hidrata, najviše prostih šećera.

Postoje dva tipa nealkoholne bolesti jetre, od kojih je drugi tip tezi i karakteriše se zapaljenskim procesom u jetri, hroničnim i agresivnim tokom koji se može potvrditi u laboratorijskim analizama enzima jetre,  koji su uvelk poviseni. O ozbilnosti ovog tipa govori i podatak  da tokom 10 godina,  oko 20 posto bolesnika sa ovim tipom razvije  cirozu jetre, a 10 posto  umre. Bolest je podmukla i bez tipičnih simptoma do krajnjeg stadijuma,  kada su opcije lečenja ograničene.

Zbog svega navedenog veoma je vazno dijagnostikovati  bolest u ranim stadijumima,  kada su mogućnosti  i uspeh lečenja bolji. U našoj bolnici se obavljanu incijalni pregledi (ultrazvučni pregled jetre, analize enzima jetre) na saveremenim aparatima koji jasno prikazuju stepen masne infiltracije jetre,  na osnovu čega se može utvrditi tip bolesti i odrediti adekvatno i pravovremeno lečenje.

Dr Dragan Stanojević