Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Nealkoholna masna jetra

Masna Jetra

Nealkoholna masna jetra

Masna jetra

Masna jetra(NEALKOHOLNA) predstavlja stanje u kome se u jetri dogodi nakupljanje masti u procentu većem od 5% i to se definiše kao hronična bolest jetre. Kod alkoholne masne jetre glavni uzrok je toksično dejstvo alkohola dok je kod nealkoholne masne jetre u pitanju poremećaj metabolizma i hormona. On je podstaknut prevelikim unosom ugljenih hidrata i prostih šećera.

Predstavlja najčešće hronično oboljenje jetre. Faktori rizika za nastanak nealkoholne masne jetre su gojaznost,insulinska rezistencija,dislipidemija,hipertenzija. Kod većine obolelih ne javljaju se nikakvi simptomi a kada se otkrije zahteva uzastopno praćenje. Ukoliko se simptomi pojave oni dolaze u vidu:

-Natečenog stomaka

-Povećanja grudi kod muškaraca

-Crvenih dlanova i svraba kože

-Povišene temperature

Nealkoholne bolesti jetre možemo podeliti na dva tipa. Teži tip oboljenja jetre predstavlja zapaljenski proces koji ima hroničan i agresivni tok. Potvrdjuje se laboratorijskim analizama enzima jetre. Tokom deset godina otprilike 20 prosto pacijenata razvije cirozu jetre a 10 posto završi smrtnim ishodom. Uglavnom se javlja bez simptoma do poslednjeg stadijuma kada je lečenje u velikoj meri ograničeno.

Masna jetra – lečenje 

Zbog ozbiljnosti bolesti i njenog brzog napredovanja jako je važna rana dijagnostika. Adekvatno i pravovremeno lečenje se može odrediti na osnovu stepena infiltracije jetre, ultrazvučnim pregledom i analizama enzima jetre. Lečenje može da obuhvata lečenje same bolesti jetre i pratećih bolesti metabolizma,promenom životnih navika i lekovima. U krajnjim stadijumima bolesti najčešće je jedini lek transplantacija.