Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Spinalna fuzija

Spinalna Fuzija

Spinalna fuzija

Spinalna fuzija je operacija za trajno povezivanje dva ili više pršljenova u kičmi, eliminišući kretanje između njih.

Spinalna fuzija uključuje tehnike dizajnirane da oponašaju normalan proces zarastanja slomljenih kostiju. Tokom fuzije kičme, vaš hirurg postavlja kost ili materijal sličan kostiju u prostor između dva kičmena pršljena. Metalne ploče, šrafovi i šipke se mogu koristiti za držanje pršljenova zajedno, tako da mogu da zarastu u jednu čvrstu celinu.

 

Zašto je potrebna spinalna fuzija?

Spinalna fuzija trajno povezuje dva ili više pršljenova u vašoj kičmi kako bi se poboljšala stabilnost, ispravio deformitet ili smanjio bol. Vaš lekar može preporučiti fuziju kičme za lečenje:

 • Deformiteti kičme. Fuzija kičme može pomoći u ispravljanju deformiteta kičme, kao što je bočna krivina kičme (skolioza).
 • Slabost ili nestabilnost kičme. Vaša kičma može postati nestabilna ako postoji abnormalno ili prekomerno kretanje između dva pršljena. Ovo je uobičajena nuspojava teškog artritisa u kičmi. Spinalna fuzija se može koristiti za vraćanje stabilnosti kičme u takvim slučajevima.
 • Hernija diska. Spinalna fuzija se može koristiti za stabilizaciju kičme nakon uklanjanja oštećenog (hernije) diska.

 

Spinalna fuzija – rizici

Fuzija kičme je generalno sigurna procedura. Ali kao i kod svake operacije, fuzija kičme nosi potencijalni rizik od komplikacija.

Potencijalne komplikacije uključuju:

 • Infekcija
 • Slabo zarastanje rana
 • Krvarenje
 • Ugrušci krvi
 • Povreda krvnih sudova ili nerava u i oko kičme
 • Bol na mestu sa kojeg se uzima koštani transplantat.

Kako se pripremate

Priprema pre operacije može uključivati podrezivanje dlaka preko hirurškog mesta i čišćenje područja posebnim sapunom ili antiseptikom. Pored toga, hirurški tim može naručiti praćenje bilo koje nezdrave bakterije u vašem nosu uzimanjem uzorka brisa. Obavestite svog doktora o svim lekovima koje uzimate. Možda će biti zatraženo da prestanete da uzimate neke lekove pre operacije.

 

Šta možete očekivati tokom fuzije kičme

Hirurzi izvode fuziju kičme dok ste pod opštom anestezijom, tako da ste u nesvesti tokom postupka. Hirurzi su razvili različite tehnike za izvođenje operacije kičmene fuzije. Tehnika koju vaš hirurg koristi zavisi od lokacije pršljenova koji se spajaju, razloga za fuziju kičme, a u nekim slučajevima i vašeg opšteg zdravlja i oblika tela.

Generalno, postupak uključuje sledeće:

 • Rez. Da bi dobio pristup kralješcima koji se spajaju, hirurg pravi rez na jednoj od tri lokacije: na vratu ili leđima direktno preko kičme, sa obe strane kičme, ili u stomaku ili grlu, tako da hirurg može da pristupi kičma sa prednje strane.
 • Priprema koštanog grafta. Koštani transplantati koji zapravo spajaju dva pršljena mogu doći iz banke kostiju ili iz vašeg sopstvenog tela, obično iz vaše karlice. Ako se koristi vaša sopstvena kost, hirurg pravi rez iznad vaše karlične kosti, uklanja mali deo i zatim zatvara rez.
 • Fuzija. Za trajno spajanje pršljenova, hirurg postavlja materijal koštanog grafta između pršljenova. Metalne ploče, šrafovi ili šipke mogu se koristiti da pomognu da se pršljeni drže zajedno dok koštani transplantat zaceli.

U odabranim slučajevima, neki hirurzi koriste sintetičku supstancu umesto koštanih transplantata. Ove sintetičke supstance pomažu u promociji rasta kostiju i ubrzavaju fuziju pršljenova.

 

Posle fuzije kičme

Obično je potreban boravak u bolnici od dva do tri dana nakon fuzije kičme. U zavisnosti od lokacije i obima operacije, možda ćete osetiti bol i nelagodnost, ali bol se obično može dobro kontrolisati lekovima.

Nakon što odete kući, obratite se svom lekaru ako pokažete znake infekcije, kao što su:

 • Crvenilo, osetljivost ili otok
 • Drenaža rane
 • Jeza
 • Groznica

Može proći nekoliko meseci da se zahvaćene kosti u kičmi zarastu i spoje. Vaš lekar vam može preporučiti da neko vreme nosite protezu kako bi kičma bila pravilno poravnata. Fizikalna terapija može da vas nauči kako da se krećete, sedite, stojite i hodate na način koji održava kičmu pravilno poravnatu.

 

Rezultati

Spinalna fuzija je obično efikasan tretman za frakture, deformitete ili nestabilnost kičme. Ali rezultati studije su više mešani kada je uzrok bolova u leđima ili vratu nejasan.

Može biti teško da budete sigurni šta tačno uzrokuje bol u leđima, čak i ako se na rendgenskim snimcima pojave hernija diska ili koštani mamuzi. Mnogi ljudi imaju rendgenske dokaze o problemima sa leđima koji im nikada nisu izazivali bol. Dakle, vaš bol možda nije povezan sa bilo kojim problemom koji je otkriven na vašim skeniranjima slike.

Čak i kada fuzija kičme pruža olakšanje simptoma, to vas ne sprečava da u budućnosti razvijete još bolova u leđima. Većina degenerativnih stanja u kičmi je uzrokovana artritisom, a operacija neće izlečiti vaše telo od te bolesti.

Imobilizacija dela kičme stvara dodatni stres i opterećenje na oblastima oko spojenog dela. Ovo može povećati brzinu kojom se ta područja vaše kičme degeneriraju – tako da će vam možda biti potrebna dodatna operacija kičme u budućnosti.