Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Liposukcija – procedura i rezultati

Oblikovanje Tela

Liposukcija – procedura i rezultati

Oblikovanje tela liposukcijom predstavlja hirurška procedura koja koristi tehniku usisavanja za uklanjanje masti sa određenih delova tela, kao što su stomak, kukovi, butine, zadnjica, ruke ili vrat. Liposukcija takođe oblikuje (konturiše) ove oblasti. Drugi nazivi za liposukciju uključuju lipoplastiku i oblikovanje tela.

Liposukcija se obično ne smatra opštom metodom gubitka težine ili alternativom za gubitak težine. Ako imate prekomernu težinu, verovatno ćete izgubiti više kilograma kroz ishranu i vežbanje ili kroz barijatrijske procedure – kao što je operacija želudačnog bajpasa – nego liposukcijom.

Možda ste kandidat za liposukciju ako imate previše telesne masti na određenim mestima, ali inače imate stabilnu telesnu težinu.

 

 

Zašto je potrebna liposukcija?

Liposukcija se koristi za uklanjanje masti sa delova tela koji nisu reagovali na ishranu i vežbanje, kao što su:

 • Stomak
 • Nadlaktice
 • Zadnjica
 • Listovi i gležnjevi
 • Grudi i leđa
 • Kukovi i butine
 • Brada i vrat

Pored toga, liposukcija se ponekad može koristiti za smanjenje grudi ili lečenje ginekomastije.

Kada dobijate na težini, masne ćelije se povećavaju u veličini i zapremini. Zauzvrat, liposukcija smanjuje broj masnih ćelija u određenom području. Količina uklonjene masti zavisi od izgleda područja i zapremine masti. Rezultirajuće promene konture su generalno trajne – sve dok vaša težina ostane stabilna.

Nakon liposukcije, koža se oblikuje u nove konture tretiranih područja. Ako imate dobar ton i elastičnost kože, koža će verovatno izgledati glatko. Međutim, ako je vaša koža tanka i slabo elastična, koža na tretiranim područjima može izgledati opuštena.

Oblikovanje tela liposukcijom ne poboljšava celulitne rupice ili druge nepravilnosti na površini kože. Isto tako, liposukcija ne uklanja strije.

Da biste bili kandidat za liposukciju, morate biti dobrog zdravlja bez uslova koji bi mogli da zakomplikuju operaciju – kao što su ograničen protok krvi, koronarna arterijska bolest, dijabetes ili slab imuni sistem.

 

Oblikovanje tela liposukcijom – rizici

 Moguće komplikacije specifične za liposukciju uključuju:

 • Nepravilnosti kontura. Vaša koža može izgledati kvrgavo, talasasto ili uvelo zbog neravnomernog uklanjanja masti, slabe elastičnosti kože i neobičnog zarastanja. Ove promene mogu biti trajne.
 • Oštećenje ispod kože od tanke cevčice (kanile) koja se koristi tokom liposukcije može koži dati trajni pegasti izgled.
 • Akumulacija tečnosti. Pod kožom se mogu formirati privremeni džepovi tečnosti (seromi).
 • Utrnulost. Možda ćete osetiti privremenu ili trajnu utrnulost u zahvaćenom području. Moguća je i privremena iritacija nerava.
 • Infekcija. Infekcije kože su retke, ali moguće.
 • Unutrašnja punkcija. Retko, kanila koja prodire suviše duboko može probiti unutrašnji organ. Ovo može zahtevati hitnu hiruršku popravku.
 • Masna embolija. Komadići olabavljene masti mogu se odvojiti i zarobiti u krvnim sudovima i skupiti se u plućima ili otputovati u mozak.
 • Problemi sa bubrezima i srcem. Promene u nivou tečnosti dok se tečnosti ubrizgavaju i usisavaju mogu izazvati potencijalno po život opasne probleme sa bubrezima, srcem i plućima.
 • Toksičnost lidokaina. Lidokain je anestetik koji se često primenjuje sa tečnostima koje se ubrizgavaju tokom liposukcije kako bi se ublažio bol. Iako je generalno bezbedan, u retkim okolnostima može doći do toksičnosti lidokaina, izazivajući ozbiljne probleme sa srcem i centralnim nervnim sistemom.

Rizik od komplikacija se povećava ako hirurg radi na većim površinama vašeg tela ili radi više procedura tokom iste operacije. Razgovarajte sa svojim hirurgom o tome kako se ovi rizici odnose na vas.

 

Oblikovanje tela liposukcijom

Pre postupka

Pre vaše procedure liposukcije, hirurg može označiti krugove i linije na delovima vašeg tela koje treba tretirati. Fotografije se takođe mogu snimiti tako da se slike pre i posle mogu uporediti.

Način na koji se izvodi vaša procedura liposukcije zavisi od specifične tehnike koja se koristi. Vaš hirurg će izabrati odgovarajuću tehniku na osnovu vaših ciljeva lečenja, područja vašeg tela koje ćete tretirati i da li ste u prošlosti imali druge procedure liposukcije.

 • Tumescentna liposukcija. Ovo je najčešći tip liposukcije. Hirurg ubrizgava sterilni rastvor – mešavinu slane vode, koja pomaže u uklanjanju masti, anestetik (lidokain) za ublažavanje bolova i lek (epinefrin) koji izaziva sužavanje krvnih sudova – u područje koje se leči. Mešavina tečnosti izaziva oticanje i ukočenje pogođenog područja.Hirurg tada pravi male rezove na vašoj koži i ubacuje tanku cev koja se zove kanila ispod vaše kože. Kanila je povezana sa vakuumom koji usisava masti i tečnost iz vašeg tela. Vaša telesna tečnost se može dopuniti putem intravenske (IV) linije.
 • Liposukcija uz pomoć ultrazvuka (UAL). Ova vrsta liposukcije se ponekad koristi u kombinaciji sa tradicionalnom liposukcijom. Tokom UAL-a, hirurg ubacuje metalnu šipku koja emituje ultrazvučnu energiju ispod vaše kože. Ovo razbija zidove masnih ćelija i razlaže masnoću radi lakšeg uklanjanja. Nova generacija UAL-a pod nazivom VASER-potpomognuta liposukcija koristi uređaj koji može poboljšati konture kože i smanjiti mogućnost povreda kože.
 • Liposukcija uz pomoć lasera ​​(LAL). Ova tehnika koristi lasersko svetlo visokog intenziteta za razbijanje masti za uklanjanje. Tokom LAL-a, hirurg ubacuje lasersko vlakno kroz mali rez na koži i emulguje masne naslage. Masnoća se zatim uklanja pomoću kanile.
 • Liposukcija uz pomoć snage (PAL). Ova vrsta liposukcije koristi kanilu koja se kreće brzim pokretima napred-nazad. Ova vibracija omogućava hirurgu da lakše i brže izvuče čvrstu masnoću. PAL ponekad može izazvati manje bola i otoka i može dozvoliti hirurgu da ukloni masnoću sa većom preciznošću. Vaš hirurg može izabrati ovu tehniku ako je potrebno ukloniti velike količine masti ili ako ste ranije imali proceduru liposukcije.

 

Tokom postupka

Neke procedure oblikovanja tela mogu zahtevati samo lokalnu ili regionalnu anesteziju — anesteziju ograničenu na određeni deo vašeg tela. Druge procedure mogu zahtevati opštu anesteziju, što dovodi do privremenog stanja nesvesti. Možda ćete dobiti sedativ, obično putem IV injekcije, koji će vam pomoći da ostanete mirni i opušteni.

Hirurški tim će pratiti vaš otkucaj srca, krvni pritisak i nivo kiseonika u krvi tokom cele procedure. Ako dobijete lokalnu anesteziju i osećate bol tokom procedure, obavestite svog hirurga. Možda će biti potrebno prilagođavanje leka ili pokreta.

Postupak može trajati do nekoliko sati, u zavisnosti od obima uklanjanja masti.

Ako ste imali opštu anesteziju, probudićete se u sobi za oporavak. Obično ćete provesti najmanje nekoliko sati u bolnici ili klinici kako bi medicinsko osoblje moglo da prati vaš oporavak. Ako ste u bolnici, možete ostati preko noći da biste bili sigurni da niste dehidrirani ili u šoku od gubitka tečnosti.

 

Posle procedure

Očekujte bol, otok i modrice nakon procedure. Vaš hirurg može propisati lekove koji pomažu u kontroli bola i antibiotike kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Nakon procedure, hirurg može ostaviti vaše rezove otvorene i postaviti privremene drenaže kako bi podstakao drenažu tečnosti. Obično morate da nosite usku kompresionu odeću, koja pomaže u smanjenju otoka, nekoliko nedelja.

Možda ćete morati da sačekate nekoliko dana pre nego što se vratite na posao i nekoliko nedelja pre nego što nastavite sa svojim normalnim aktivnostima – uključujući vežbanje.

Tokom ovog vremena očekujte neke nepravilnosti kontura dok se preostala masnoća slegne na svoje mesto.

 

Oblikovanje tela liposukcijom – rezultati

Nakon liposukcije, otok obično nestaje u roku od nekoliko nedelja. Do tog vremena, tretirano područje bi trebalo da izgleda manje glomazno. U roku od nekoliko meseci očekujte da će tretirano područje imati mršaviji izgled.

Prirodno je da koža gubi čvrstinu sa starenjem, ali rezultati liposukcije su generalno dugotrajni sve dok održavate svoju težinu. Ako dobijete na težini nakon liposukcije, vaša distribucija masti može se promeniti. Na primer, možete akumulirati masnoću oko stomaka bez obzira na to koja su područja prvobitno tretirana.