Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Prostata – kancerogena oboljenja i bakterije u crevima

Prostata – kancerogena oboljenja i bakterije u crevima

Prostata i uznapredovali rak prostate može da nastavi da raste i ako uzimate hormonsku terapiju. Nova studija implicira bakterije u crevima koje proizvode testosteron, podstičući tumor. Ovaj revolucionarni uvid takođe može ponuditi novi pristup lečenju.

Dok se velika većina raka prostate može lečiti, procenjuje se da će 2022. godine skoro 34.000 pacijenata umreti od bolesti – najnaprednijeg oblika poznatog kao rak prostate otporan na kastraciju (CRPC). Ovi tumori nastavljaju da i kada je njihova „zaliha goriva“ — testosterona — smanjena terapijom deprivacije androgena (ADT). Razlozi koji stoje iza napredovanja do CRPC-a nisu poznati, ali bliži pogled na našu crevnu mikrobiotu, može dati neke odgovore.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u prestižnom časopisu Science, kada uzimate ADT, bakterije u vašem crevu počnu da proizvode testosteron. Ovo može da obezbedi ćelijama raka prostate alternativno „snabdevanje gorivom“, što rezultira rakom koji može nastaviti da raste.

Obično, trilioni bakterija i drugih mikroorganizama žive na našim telima i u njima, u velikoj meri nam pomažu kroz funkcije kao što su pomoć u varenju hrane i regulaciji našeg imunološkog sistema. Ali određene bakterije mogu imati opasne posledice za neke pacijente sa rakom prostate.

 

Prostata – odnos kacera i bakterija u crevima

Studije na miševima i pacijentima sa rakom prostate, pokazale su odnose između crevnih bakterija, nivoa hormona, ishoda i terapije antibioticima. Otkrili su da pacijenti sa rakom prostate na ADT-u imaju veće količine određenih vrsta bakterija (Akkermansia i Ruminococcus). One imaju sposobnost da prave androgene. Kada su ove „loše“ bakterije u crevima – one koje proizvode testosteron – transplantirane sa pacijenata sa CRPC u miševe sa hormonski osetljivim karcinomom prostate, istraživači su videli da tumori rastu i postaju otporni na lečenje. S druge strane, čini se da su neke vrste bakterija korisne. Kod pacijenata, više bakterija Prevotella u crevima je povezano sa poboljšanim preživljavanjem.

Istraživači su takođe testirali efekat antibiotika na mišjim modelima raka prostate. Tretman ovih miševa antibioticima ubio je crevne bakterije… i usporio napredovanje tumora. Slično tome, davanje miševima više bakterija Prevotella takođe je usporilo rast tumora.

Gledajući unapred, bakterijski „otisci prstiju“ mogu identifikovati muškarce sa crevnom mikrobiotom koji mogu imati koristi od intervencije. Iako je potrebno mnogo više posla na ljudima kako bi se osigurala efikasnost i sigurnost, to može na kraju dovesti do upotrebe fekalne transplantacije „dobrih bakterija“ ili terapije antibioticima. Pacijenti sa rakom prostate možda će jednog dana moći da uzimaju neku vrstu napitka obogaćenog „dobrim“ bakterijama kako bi se suprotstavili proizvodnji androgena.

Ostala pitanja ostaju bez odgovora. Na primer: kako bakterije u crevima osećaju nizak nivo testosterona, podstičući ih da sintetišu hormon? Otkrivanje misterija iza CRPC-a je ključno za borbu protiv ove bolesti. Ako se ovi nalazi o crevnim bakterijama koje proizvode androgene potvrde na klinici, lekari i pacijenti mogu imati nove – i možda neočekivane – odbrane.