Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Skolioza kod dece i odraslih

Skolioza

Skolioza kod dece i odraslih

Skolioza je dijagnostikovana vašem detetu a kod vas se javlja osećaj konfuzije kada krenete da istražujete alternativne metode lečenja. Kako da postupite? Čiji savet da poslušate? Da li je ne raditi ništa najbolja strategija? Da li je proteza neophodna i kada? Šta ako se preporučuje operacija a Vi to ne želite?

Mnogi odrasli pacijenti takodje doživljavaju slične frustracije i traže alternativna rešenja kada konvencionalni lekari nude samo nekoliko prihvatljivih opcija. Kada je pacijent dete ili adolescent u rastu, postoji veća hitnost zbog ograničenog prozora mogućnosti da se preduzmu koraci za pozitivan uticaj na skoliozu. Nečinjenje retko rešava ili poboljšava skoliozu. Međutim, preduzimanje pravih konzervativnih koraka može poboljšati život sa skoliozom.

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom biranja metode lečenja su:

 

Skolioza – rezultati lečenja

Slike pre/posle i rendgenski snimci najbolje govore priču! Fotografije/rendgenski snimci treba da budu dugoročni da bi pokazali da li su rezultati trajni. Rezultati bi trebali biti od istog praktičara kome razmišljate da poverite lečenje.

Rendgenski protokoli

Da li se rendgenski snimci snimaju na licu mesta ili nezavisno? Koliko često se preporučuje rendgen? Rendgen nikada ne bi trebalo da se pravi odmah nakon vežbe protiv skolioze ili odmah nakon skidanja proteza. Ovo neće dati pravi prikaz kičme.

Skolioza – ciljevi lečenja

Ciljevi lečenja mogu se razlikovati za adolescente i odrasle. Što se tiče Kobovog ugla, oboje bi trebalo da teže stabilizaciji. Cilj nam je da smanjimo rotaciju i poboljšamo držanje za sve pacijente. Za adolescente, cilj nam je da smanjimo Kobov ugao, kada je to moguće.

Dokazi i dugovečnost

Da li postoji evidencija i/ili sve veći broj dokaza koji podržavaju koncepte i tehnike koje se podučavaju? Mnoge alternative za lečenje skolioze su u povojima i istraživanja su relativno oskudna za mnoge tehnike. Ovde su klinička iskustva individualnog praktičara izuzetno važna, kao i rezultati pacijenata.

Lekar/praktičar

Uzmite u obzir iskustvo praktičara, znanje o skoliozi, rezultate, reputaciju, kritike, stavove i strast prema procesu. Jel praktičar iskren i kompetentan? Da li koriste taktiku zastrašivanja? Da li praksa leči skoliozu puno radno vreme ili samo povremeno? Postoje varijacije među praktičarima iste tehnike.

Sagitalna/poprečna ravan

Da li se terapija odnosi na sagitalnu ravan? Rotacija? Skolioza je trodimenzionalno stanje. Sva tri nivoa moraju biti adresirana da bi se poboljšalo držanje.

Skolioza – individualna i grupna nastava

Svaka vrsta instrukcija ima prednosti i nedostatke. Skolioza je veoma nijansirano stanje i ne postoje dve iste kičme. Preferiramo individualne instrukcije radi pojednostavljenja procesa i vremenske efikasnosti. Individualna pažnja obezbeđuje temeljnije razumevanje procesa.

Lakoća upotrebe

Da li je proces izvodljiv? Može li se lako integrisati u svakodnevni život? Koliko vremena je potrebno za svakodnevnu praksu? Da li je posvećenost preterana (to nije realno) ili zahteva mnogo rekvizita (nisu uvek dostupni)?

Skupa/glomazna oprema

Potreba za dodatnom opremom može značajno povećati troškove i prostor. Ako je potrebna glomazna posebna oprema, onda se koncepti ne mogu lako uklopiti u svakodnevni život. Kada se metodologija ne može lako integrisati/praktikovati, to neće biti nešto što se može koristiti na putovanju ili van kuće.

ADL-ovi za skoliozu

Da li ćete naučiti kako da nosite torbu ili ranac, povučete kofer, podignete ruku u školi, posegnete za predmetima u ormariću, otkrijete najbolji način da sedite, stojite ili se odmarate da biste izbegli napredovanje? Ovo su bitne komponente smanjenja asimetričnog opterećenja i progresije. Ne razumeju svi biomehaniku skolioze ili odvajaju vreme da se pozabave skoliozom na ovaj način.

Da li tehnika ima neželjene efekte?

Pacijenti su nam rekli da su imali vrtoglavicu, bol tokom lečenja itd. sa drugim alternativama za lečenje skolioze. Osim osećaja korišćenja mišića koji se ne koriste često, to ne bi trebalo da se desi! Ako osetite simptome ili neželjene efekte koji vam se ne čine u redu, budite oprezni.

Skolioza – struktura programa i praćenje

Koliko traje program? Schroth je dizajniran da se nauči i praktikuje u kratkom vremenskom periodu. Tako se decenijama radi u Nemačkoj. Nekoliko Šrot praktikanata u SAD koristi uranjanje, ali to je važno. Schroth metodu je najbolje naučiti uranjanjem jer pacijent može brže da shvati koncepte što ga čini manje zbunjujućim. Štaviše, rastućim adolescentima su potrebne veštine za borbu protiv skolioze u sadašnjosti – ne tokom šesnaest ili dvadeset nedelja. Da li se preporučuju ponovne posete? Koja vrsta/dužina praćenja je potrebna?

Nerazumna obećanja

Kao i sa bilo čim drugim, kada su u pitanju alternative za lečenje skolioze, ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, obično jeste. Trebalo bi da imate nadu, ali i razumna očekivanja.

 

Skolioza i praktičari Schroth metode

Schroth metoda je možda najpoznatija alternativa za lečenje skolioze. Praktičari Schroth metode imaju različite obuke, iskustva i protokole. Najnovija verzija je Schroth Best Practice (SBP) koja dolazi direktno od unuka Katharine Schroth. Među njegovim prednostima je to što je manje zbunjujuće za učenje, fokusira se na poboljšano angažovanje mišića putem vežbi za uspravnu skoliozu, kao i što uključuje tehnike/koncepte za korekciju kičme koji olakšavaju ugradnju u tok dana. Za pacijente sa veoma teškim krivinama, originalne Schroth vežbe su zadržane.

Filozofije, stilovi podučavanja i usluge podrške nakon obuke po Schroth metodi razlikuju se od praktičara do praktičara. Pitajte od koga/gde je praktičar učio, stepen iskustva u lečenju skolioze kao što je Schroth prilično nijansiran (praksa skolioze sa punim ili skraćenim radnim vremenom), kao i o uslugama podrške i praćenju. Unapred informacije će dati najbolju ideju o tome šta možete očekivati. Nadamo se da smo pružili mnogo hrane za razmišljanje kako bismo vam pomogli da razlikujete protokole/programe koji će najbolje odgovarati potrebama vašeg deteta.