Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Akne kod odraslih

Akne

Akne kod odraslih

Šta su akne?

Akne mogu biti frustrirajuće, posebno kada ne nestanu nakon tinejdžerskih godina. Verovali ili ne, akne mogu nastaviti da pogađaju odrasle i nakon adolescencije, ili se prvi put razviju u odraslom dobu. Ovo može biti posebno uznemirujuće za odrasle žene, kod kojih je veća verovatnoća da će dobiti akne nakon 20. godine u poređenju sa muškarcima.

Akne kod odraslih žena mogu izgledati veoma slične tinejdžerskim aknama. Dok se obično smatra da akne kod odraslih utiču na vilicu i bradu, mogu se pojaviti na bilo kom delu lica ili trupa. Odrasle žene mogu imati začepljene pore, upaljene kvrge ispunjene gnojem ili duboko ukorenjene ciste. Nažalost, opcije lečenja koje su dobro funkcionisale u tinejdžerskim godinama možda neće funkcionisati tako dobro kod odraslih žena sa aknama, zbog faktora koji izazivaju kao što su hormonska neravnoteža, stres i ishrana.

 

Zbog čega se javljaju akne kod odraslih žena?

Postoji mnogo razloga zbog kojih odrasle žene mogu dobiti akne. Hormonski poremećaji uzrokovani trudnoćom, menstrualnim ciklusom, menopauzom i oralnim kontraceptivima mogu doprineti nastanku akni modifikovanjem proizvodnje određenih hormona. Ovi hormoni stimulišu proizvodnju ulja u koži, podstičući rast bakterija koje izazivaju akne.

Stres može povećati proizvodnju supstanci koje aktiviraju lojne žlezde u koži pacijenata sa aknama. Potrošnja mlečnih proizvoda i hrane sa visokim glikemijskim indeksom takođe je povezana sa pojavom akni. Određeni proizvodi za kosu ili kožu mogu začepiti pore i izazvati komedonalne akne (mitisere i bele tačke). Dermatolog vam može pomoći da odredite odgovarajući tretman za vrstu akni koju imate.

 

Lečenje akni

Akne su medicinsko stanje, ali ih treba lečiti samo ako vam akne ili tragovi koji su ostali iza njih smetaju. Molimo vas da posetite dermatologa za najbolje dostupne opcije ako želite da tražite lečenje.

Vaš dermatolog može propisati kombinaciju lokalnih (kožnih) i oralnih tretmana. Neki od ovih lekova možda nisu prikladni ako ste trudni ili dojite, ili imate rizike. Pitajte svog dermatologa o proizvodima za kosu i kožu koji mogu da iritiraju, začepljuju pore ili podstiču proizvodnju ulja u koži, što pogoršava vaše akne. 

Za pojedince sa tamnim mrljama ili ožiljcima, konsultujte se sa dermatologom da biste dobili personalizovani tretman prilagođen vašim problemima kože. Svakodnevno koristite toniranu kremu za sunčanje širokog spektra i ponovo je nanosite svaka dva sata kako biste sprečili pogoršanje tragova akni. Ako vam one izazivaju značajan mentalni stres, pitajte svog doktora o resursima za mentalno zdravlje. Pored toga, traženje lečenja akni može vam pomoći da se osećate bolje. Razmislite o pridruživanju onlajn ili ličnim grupama za podršku u vašoj oblasti.

 

Posledice akni

Stepen do kojeg akne izazivaju emocionalni stres varira i nije povezan sa ozbiljnošću akni ili ožiljaka od akni. Neke žene sa aknama mogu doživeti poremećaj u svom ličnom i profesionalnom životu jer se plaše stigmatizacije u odnosima i zaposlenju. Odrasle žene takođe mogu verovatnije tražiti lečenje aktivnih akni kada izbočine i ožiljci od akni potraju.

Ožiljci od akni mogu biti unakaženi. Trajne promene u teksturi kože u obliku udubljenja ili podignutih ožiljaka možda se neće lako prikriti šminkom. Uzdignuti ožiljci takođe mogu dovesti do draženja kože i pogoršanja teksture i pigmenta kože.

Emocionalni rezultat povezan sa aknama može uključivati povećan rizik od razvoja depresije u poređenju sa pacijentima koji ih nemaju. Kliničke studije pokazuju da teške akne mogu negativno uticati na kvalitet života uporedo sa dugotrajnim bolestima kao što su artritis, dijabetes, bol u leđima i astma. Ako ih imate, velike ožiljke ili tamne mrlje bilo koje težine koje utiču na vaše mentalno zdravlje, možda ćete imati koristi od ranije intervencije oralnim lekovima.