Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Brahiterapija

Brahiterapija lečenje tumora radioanktivnim izvorom

Brahiterapija je postavljanje radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora.

U toku brahiterapije radioaktivni izvor može biti ostavljen na mestu, samo kratak vremenski period ili trajno, u zavisnosti od vrste malignog tumora. Da bi se izvor zračenja precizno postavio koriste se specijalni kateteri ili aplikatori.

Postoje dva osnovna tipa brahiterapije, i to intrakavitalna i intersticijska.
Intrakavitalnom brahiterapijom radioaktivni izvor se postavlja u prostor u blizini lokacije tumora, kao što su grlić materice, vagina ili rektum.
Intersticijskom brahiterapijom radioaktivni izvor se postavlja direktno u tkivo tumora, kao što su prostata, dojka ili grlić materice.

U našoj bolnici brahiterapija se izvodi aparatom koji se popularno zove visokodozažni daljinski afterlouder, koji dozvoljava radio-onkologu da završi brahiterapijski tretman veoma brzo i to u trajanju 10 do 20 min. Snažan radioaktivni izvor putuje kroz uske cevčice, takozvane katetere do samog tumora u vremenskom trajanju koje je precizno proračunato od strane radijacionog onkologa, a zavisi od vrste i karakteristika samog tumora. Pacijent je u mogućnosti da napusti bolnicu u veoma kratkom vremenskom periodu posle brahiterapije.

U zavisnosti od vrste i karakteristika tumora može biti neophodno sprovesti nekoliko brahiterapijskih procedura i to u ponovljnim intervalima nakon nekoliko dana ili nedelja.