Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Brahiterapija

BRAHITERAPIJA – LEČENJE TUMORA ZRAČENJEM

 

Brahiterapija je postavljanje radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora.

U toku brahiterapije radioaktivni izvor može biti ostavljen na mestu, samo kratak vremenski period ili trajno. To zavisni od vrste malignog tumora.
Da bi se izvor zračenja precizno postavio koriste se specijalni kateteri ili aplikatori.

Postoje dva osnovna tipa brahiterapije, i to intrakavitalna i intersticijska.

Intrakavitalnom brahiterapijom radioaktivni izvor se postavlja u prostor u blizini lokacije tumora, kao što su grlić materice, vagina ili rektum.

Intersticijskom brahiterapijom radioaktivni izvor se postavlja direktno u tkivo tumora, kao što su prostata, dojka ili grlić materice.

U našoj bolnici brahiterapija se izvodi aparatom koji se popularno zove visokodozažni daljinski afterlouder. On dozvoljava radio-onkologu da završi brahiterapijski tretman veoma brzo i to u trajanju 10 do 20 min.

 

Lečenje tumora brahiterapijom

Snažan radioaktivni izvor putuje kroz uske cevčice, takozvane katetere do samog tumora. U vremenskom trajanju koje je precizno proračunato od strane radijacionog onkologa, a zavisi od vrste i karakteristika samog tumora.
Pacijent je u mogućnosti da napusti bolnicu u veoma kratkom vremenskom periodu posle brahiterapije.

U zavisnosti od vrste i karakteristika tumora može biti neophodno sprovesti nekoliko brahiterapijskih procedura i to u ponovljnim intervalima nakon nekoliko dana ili nedelja.

 

Pogledajte naš CENOVNIK