Operativni zahvat uklanjanja katarakte (katarakta je stanje zamućenja prirodnog, biološkog očnog sočiva, čime se remeti i slabi funkcija vida) pri čemu se ugrađuje veštačko sočivo na mesto gde se nalazilo prirodno.
Procedura uklanjanje katarakte se obavlja u operacionoj sali pod sterilnim uslovima u trajanju od 15-tak minuta i potpuno je bezbolna.
Nakon širenja zenica, operacija se obavlja u lokalnoj (peribulbarni blok) i/ili kapljično anesteziji. Pravi se mali rez veličine oko 3 mm na ivici rožnjače kroz koju se ispira predhodno ultrazvučno usitnjeno prirodno sočivo, te se ugrađuje savitljivo intraokularno veštačko sočivo.

Operacija fakoemulzifikacije (PHACO) – ultrazvučni operativni zahvat sa malim rezom – Alcon infiniti phaco aparat

Postavljanje veštačkog intraokularnog sočiva u oko – Operativni mikroskop poslednje generacije

Nakon operacije katarakte u bolnici se ostaje 2 sata, te ubrzo po operaciji možete da idete kući, uz obaveznu pratnju. Operisano oko će biti zavijeno, a postoperativna terapija kapima traje nekoliko nedelja posle intervencije.
Uobičajeno je da se već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja. Vraćanje normalnim životnim obavezama u roku nekoliko dana od procedure
Postavljanje veštačkog sočiva u idealan položaj
Fakoemulzifikacija ili operacija katarakte se može koristiti uz druge korektivne metode, kao npr. uz lasersku intervenciju LASIK ili PRK za precizniju korekciju astigmatizma (cilindra).

Veštačko intraokularno sočivo

Šta treba znati pre operacije katarakte
Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte se preporučuje da disciplinovano poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku. Pre intervencije potrebno je uraditi nekoliko pregleda:
Laboratorijske analize
Analize je potrebno završiti nekoliko dana pre pregleda kod interniste. To podrazumeva biohemijske analize krvi, koje se rade ujutro, pre doručka:
– Kompletna krvna slika
– Urea
– Kreatinin
– Glikemija
– Protrombinsko vreme krvarenja
Internistički pregled
Pregled sa EKG nalazom nužan je za dozvolu specijaliste za ovu vrstu intervencije. Rezultati internističkog pregleda važe mesec dana.
Bris oba oka treba uraditi pre operacije katarakte kako bi se utvrdilo da u oku nema bakterija koje mogu izazvati infekciju posle operacije. Pet dana pred zakazanu operaciju ukapaju se antibiotske kapi, četiri puta dnevno u oba oka.
Priprema
Katarakta se danas operiše u dnevnoj bolnici, u lokalnoj anesteziji. Tu se pacijent zadrži dva do tri sata kako bi se dobro pripremio, a sama intervencija traje oko 15 minuta. Obavezan je razgovor sa anesteziologom koji prisustvuje sve vreme operacije katarakte zajedno sa oftalmologom.Pred samu operaciju oko koje se operiše anestezira se kapima i proširi zenica. Tokom intervencije pacijent komunicira sa doktorom, čuje šta se dešava, ali ne oseća nikakav bol. Ukoliko oseti bol tokom operacije, odmah to treba da kaže doktoru.
Na dan operacije
Ukoliko pacijent redovno uzima lekove to treba da učini i na dan kada očekuje intervenciju. Šest sati pre intervencije ne sme jesti niti piti. Ne treba jesti ništa slatko i alkohol izbegavati 24 sata pre operacije. Pacijent treba da obezbedi pratnju i prevoz na dan operacije, kao i za sutrašnju kontrolu.
Posle operacije
Svaki pacijent posle operacije odleži još dva sata da se odmori, a potom ide kući. Operisano oko mu je prekriveno specijalnom gazom sa kojom će spavati, zbog zaštite. Gazu sa oka skida samo kada stavlja kapi po instrukcijama koje daje doktor. Kod kuće se treba opustiti i odmarati, slobodno se može jesti i gledati televizija. Dan posle operacije dolazi se na prvu kontrolu u zakazano vreme! Normalno je da pacijent posle intervencije oseća blago grebuckanje i nelagodnost u oku. Takođe, može imati zableštanja na izvoru svetlosti i oko može biti blago crveno. Svi ovi simptomi su normalni i postepeno nestaju narednih nekoliko dana, dok se oko sasvim oporavi.

Važno!

Bitno je znati da ne treba:
– Dirati ili trljati oči rukama;
– Ne dozvoliti da u oko uđe: voda, sapun i šampon u narednih 7 dana;
– Ne umivati se narednih 7 dana;
– Ne podizati težak teret i ne saginjati se;
– Ne kupati se u jezeru, reci ili bazenu u narednih mesec dana;
– Izbegavati zadimljene prostorije, gužvu u gradskom prevozu;
– Ne šminkati se niti koristiti maskaru narednih mesec dana;
Najvažnija napomena za sve koji operišu kataraktu je da ne trljaju oči

CategoryGlava
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011/ 3970 999