Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

UPALA/CISTA BARTOLINIJEVE ŽLEZDE

UPALA/CISTA BARTOLINIJEVE ŽLEZDE

Lečenje Upale i Ciste Bartolinijeve Žlezde u Uroginekološkoj Praksi

 

Upala ili cista Bartolinijeve žlezde predstavljaju medicinsko stanje koje može izazvati nelagodnost i komplikacije u genitalnom području žene. Lečenje ovih stanja zahteva pažljivo praćenje i adekvatne terapijske mere koje će ublažiti simptome i sprečiti dalje komplikacije.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnoza upale ili ciste Bartolinijeve žlezde obično se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, koji može obuhvatiti palpaciju i vizualizaciju genitalnog područja. Ponekad se može zahtevati i ultrazvuk ili druge dijagnostičke procedure kako bi se potvrdila dijagnoza i isključile druge moguće bolesti.

LEČENJE

Lečenje upale ili ciste Bartolinijeve žlezde može uključivati različite terapijske pristupe, u zavisnosti od ozbiljnosti simptoma i stanja pacijentkinje. To može uključivati:

  1. Toplotne obloge: Toplotne obloge mogu pomoći u smanjenju bola i otoka oko Bartolinijeve žlezde.
  2. Antibiotici: U slučaju bakterijske infekcije, lekar može preporučiti antibiotike kako bi se suzbila infekcija.
  3. Drenaža: U nekim slučajevima, ukoliko postoji velika cista ili gnojni apsces, može biti potrebno izvršiti drenažu kako bi se oslobodio gnoj i ublažili simptomi.
  4. Hirurško uklanjanje: U retkim slučajevima kada se cista Bartolinijeve žlezde ponavlja ili ne reaguje na druge terapije, može biti potrebno hirurško uklanjanje.

OPORAVAK

Oporavak nakon lečenja upale ili ciste Bartolinijeve žlezde obično je brz, posebno uz primenu odgovarajuće terapije. Pacijentkinja može osetiti olakšanje od simptoma u roku od nekoliko dana, ali je važno pratiti uputstva lekara i redovno se javljati na kontrolne preglede radi praćenja stanja.

NAPOMENA: Ovaj opis je informativne prirode i ne zamenjuje individualne konsultacije sa kvalifikovanim lekarom. Svaka pacijentkinja bi trebala detaljno razgovarati sa svojim lekarom o simptomima, dijagnostičkim opcijama i planu lečenja koji je najbolji za nju.

Pogledajte naš CENOVNIK

 

Naši lekari specijalisti

Dr Andrija Antić

Specijalista opšte hirurgije

Dr Andrija Antic specijalista opste hirurgije MSB bolnice

Prof dr Sci. Med. Miroslav Granić

Specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Miroslav Granic onkoloski hirurg MSB bolnice

Dr Jelena Petrović Šunderić

Specijalista opšte i digestivne hirurgije

Dr Jelena Petrović Šunderić Hirurg Koloproktolog

Prof Dr Nenad Ivančević

Specijalista opšte abdominalne hirurgije

Prof. dr Nenad Ivancevic Grudni hirurg MSB bolnice

Milos Nedeljkovic