Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Dr Lukas Rasulić- Kombinacija vitamina kao pomoć nervima

Dr Lukas Rasulic

Dr Lukas Rasulić- Kombinacija vitamina kao pomoć nervima

Upotreba vitamina B grupe u lečenju hroničnih oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema je u širokoj upotrebi, ali se primena kod povreda perifernih nerava često, bez pravog razloga, zanemaruje. Vitamin B6 ima ulogu u proizvodnji neurotransmitera i formiranju mijelina zbog čega povoljno deluje na nervni sistem, a ovaj vitamin neophodan je i za pravilnu apsorpciju vitamina B12 koji takođe ima zaštitnu ulogu.

– Dodatak vitamina B12, a posebno vitamina B6 u akutnoj fazi lečenja povređenog nerva može biti korisno za ubrzanje regeneracije nerva, ali i u prevenciji širenja oštećenja. Zato se dodatak ova dva vitamina B6 i B12 u adekvatnim terapijskim dozama može smatrati obaveznim u akutnoj fazi povrede perifernog nervnog sistema – navodi neurohirurg, prof. dr Lukas Rasulić, načelnik odeljenja za hirurško lečenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema funkcionalne neurohirurgije i hirurško lečenje bola u Kliničkom centru Srbije.

Profesor dodaje da je ova kombinacija korisna za ubrzanje regeneracije nerva kroz stimulaciju proliferacije mijelina i Švanovih ćelija, dok se ograničenje oštećenja i zaštitni efekat uglavnom postižu smanjenjem oksidativnog stresa i demijelinizacije. U kasnoj fazi vitamin B12 ima analgetski efekat jer poboljšava brzinu provodljivosti nerva i njihovu regeneraciju. Takođe, kod neuropatskog bola ublažavaju se simptomi.

– Vitamin B6 je preporučen radi pojačavanja efekata vitamina B12 zbog čega ga trebamo smatrati standardnom terapijom kod povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema – zaključuje prof. dr Rasulić.

Vitamin B6 je značajan i u postoperativnom periodu, ali i kod hroničnih oštećenja za ublažavanje simptoma.