Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Dr Lukas Rasulić- Kombinacija vitamina kao pomoć nervima

Dr Lukas Rasulic

Dr Lukas Rasulić- Kombinacija vitamina kao pomoć nervima

Prof. dr Lukas Rasulic Neurohirurg objašnjava da se vitamin B koristi u lečenju oboljenja nervnog sistema ali se jako retko upotrebljava kod povreda perifernig nerava bez ikakvog razloga. B6 vitamin sadrži značajnu ulogu kod proizvodnje neurotransmitera i formiranja mijelina i na taj način jako dobro deluje na nervni sistem. Takodje on pomaže kod pravilne apsorpcije vitamina B12 koji ima veliku zaštitnu ulogu.

Ukoliko se u akutnoj fazi lečenja povredjenog nerva doda vitamin B12 i B6 oni značajno utiču na ubrzanje oporavka tog nerva kao i u zaustavljanju širenja oštećenja. Dodavanje ova dva vitamina možemo smatrati obaveznim u terapiji povreda nervnog sistema – govori neurohirurg, načelnik odeljenja za hirurško lečenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema funkcionalne neurohirurgije i hirurško lečenje bola u Kliničkom centru Srbije, Prof. dr Lukas Rasulic Neurohirurg.

Doktor dodaje da kombinacija ova dva vitamina jako pozitivno utiče na ubrzanje regeneracije nerva a u kasnoj fazi B12 vitamin ima analgetski efekat zato što poboljšava provodljivost nerva i njegovu regeneraciju. Simptomi se ublažavaju i kod neuropatskog bola.
Značajan je i u postoperativnom periodu kao i kod hroničnih oštećenja gde može značajno smanjiti simptome.