Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Ultrazvuk abdomena: Ključna dijagnostička metoda za otkrivanje problema u trbuhu

ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena: Ključna dijagnostička metoda za otkrivanje problema u trbuhu

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase za stvaranje detaljnih slika unutrašnjih organa u trbuhu. Ova tehnika se široko primenjuje u medicini radi otkrivanja, praćenja i dijagnoze različitih stanja i bolesti trbušnih organa. U ovom blog tekstu, istražićemo šta je ultrazvuk abdomena, kako se izvodi i zašto je važan u dijagnostici trbušnih problema.

Šta je ultrazvuk abdomena i kako funkcioniše?

Ultrazvuk abdomena je medicinski postupak koji koristi visokofrekventne zvučne talase kako bi se stvorile slike unutrašnjih organa u trbušnoj regiji. Ultrazvučni talasi se emituju putem specijalnog uređaja koji se pomera preko kože trbuha. Kada se ti talasi reflektuju od organa, senzori na uređaju registruju povratne signale i na osnovu njih se formiraju detaljne slike. Ova tehnika omogućava lekarima da procene stanje organa kao što su jetra, žučna kesa, bubrezi, pankreas, slezina i creva. Ultrazvuk abdomena je bezbolan, neinvazivan i ne koristi jonizujuće zračenje, što ga čini sigurnim i čestim dijagnostičkim alatom u medicini.

Primena ultrazvuka abdomena u dijagnostici trbušnih problema

Ultrazvuk abdomena ima široku primenu u dijagnostici različitih trbušnih problema. Ova neinvazivna metoda omogućava lekarima da dobiju detaljne slike trbušnih organa i procene njihovo stanje. Evo nekih uobičajenih primena ultrazvuka abdomena u dijagnostici:

 1. Procena jetre: Ultrazvuk abdomena se koristi za otkrivanje masnih naslaga, cista, tumora, upale ili oštećenja jetre. Takođe pomaže u praćenju napredovanja bolesti jetre kao što su ciroza ili hepatitis.
 2. Dijagnostika žučne kese i žučnih puteva: Ultrazvuk može otkriti prisustvo žučnih kamenaca, upalu žučne kese ili suženja žučnih puteva. Takođe se koristi za praćenje funkcije žučne kese tokom obroka.
 3. Procena bubrega: Ultrazvuk abdomena može identifikovati prisustvo bubrežnih kamenaca, tumora, cista ili upale bubrega. Takođe se koristi za procenu veličine i funkcije bubrega.
 4. Dijagnostika pankreasa: Ultrazvuk pomaže u otkrivanju tumora, cista ili upale pankreasa. Takođe se može koristiti za praćenje stanja pankreasa kod osoba sa dijabetesom.
 5. Procena creva: Ultrazvuk abdomena se koristi za otkrivanje abnormalnosti u crevima kao što su upala, divertikulumi, tumori ili suženja. Može pomoći u dijagnostici bolesti kao što su upalna crevna bolest ili sindrom iritabilnog creva.

Ove su samo neke od mnogih primena ultrazvuka abdomena u dijagnostici trbušnih problema. Zahvaljujući svojoj bezbednosti, pristupačnosti i informativnosti, ultrazvuk abdomena je neizostavan alat za lekare u pravovremenom otkrivanju i dijagnostikovanju trbušnih oboljenja.

Priprema za ultrazvuk abdomena i sam postupak

Priprema za ultrazvuk abdomena je obično jednostavna i ne zahteva posebne mere. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se pripremili za ovaj dijagnostički postupak:

 1. Ispunjavanje zahteva: U nekim slučajevima, može biti potrebno da unapred zakazujete termin za ultrazvuk abdomena. Pratite uputstva i zahteve koje vam je dao vaš lekar ili medicinski tehničar.
 2. Postupak na prazan stomak: Za većinu ultrazvuka abdomena, obično se preporučuje da ne jedete ili pijete ništa najmanje 6 do 8 sati pre samog pregleda. To je zato što hrana i piće mogu uticati na jasnoću slika organa.
 3. Uklanjanje metalnih predmeta: Pre ultrazvuka, možda ćete morati da uklonite metalne predmete kao što su nakit, pojasevi ili kopče. To je zato što metal može ometati kvalitet slika koje se dobijaju tokom postupka.
 4. Odeća za pregled: Obično će vam biti traženo da skinete odeću sa predela stomaka i da nosite medicinski ogrtač ili haljinu koju vam pruže. To će omogućiti lakši pristup području koje treba pregledati.

Sam postupak ultrazvuka abdomena je relativno brz i udoban. Evo uobičajenih koraka koje možete očekivati tokom pregleda:

 1. Položaj na krevetu: Ležaćete na leđima na krevetu ili stolu za ultrazvuk. Lekar ili tehničar će naneti gel na kožu trbuha kako bi poboljšao prenos zvučnih talasa.
 2. Kretanje senzora: Lekar ili tehničar će prelaziti senzorom preko vašeg trbuha. Senzor emituje i prima zvučne talase, stvarajući sliku organa na ekranu.
 3. Vođenje lekara: Lekar će pažljivo pregledati slike i analizirati rezultate. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da promeni položaj tela ili primeni dodatni pritisak kako bi dobio jasnije slike.
 4. Završetak pregleda: Kada pregled bude završen, lekar će vam pružiti informacije o rezultatima i daljim koracima, ukoliko su potrebni.

Ultrazvuk abdomena je siguran i bezbolan postupak koji obično traje oko 30 minuta. Nakon završetka pregleda, možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez ograničenja.

Prednosti i ograničenja ultrazvuka abdomena

Ultrazvuk abdomena ima mnoge prednosti kao dijagnostička metoda, ali takođe ima i neka ograničenja. Evo pregleda prednosti i ograničenja ultrazvuka abdomena:

Prednosti ultrazvuka abdomena:

 1. Bezbednost: Ultrazvuk abdomena je bezbedan za pacijente svih dobnih grupa, uključujući trudnice i decu. Ne koristi jonizujuće zračenje kao što je slučaj sa rendgenom ili CT skenerima.
 2. Bezbolnost: Postupak ultrazvuka abdomena je bezbolan i većini pacijenata ne predstavlja nelagodnost. Nema potrebe za ubrizgavanjem kontrastnih sredstava.
 3. Neinvazivnost: Ultrazvuk abdomena je neinvazivan, što znači da ne zahteva probijanje kože ili ulazak u telo. Slike se dobijaju spolja, preko kože, koristeći gel i senzore.
 4. Real-time slike: Ultrazvuk omogućava dobijanje realno-vremenskih slika unutrašnjih organa, što omogućava lekarima da odmah procene stanje i funkciju organa.

Ograničenja ultrazvuka abdomena:

 1. Ograničenja dubine: Ultrazvuk može imati ograničenja u prikazu dubokih organa ili organa koji su prekriveni gasovima ili kostima.
 2. Ograničenja kod gojaznih osoba: Deblji sloj masnog tkiva kod gojaznih osoba može ometati kvalitet slika ultrazvuka abdomena.
 3. Ograničenja u vizualizaciji detalja: Ultrazvuk ne može uvek pružiti istu detaljnost slika kao druge dijagnostičke metode poput CT skenera ili MRI-a.
 4. Zavisnost o tehniku: Kvalitet ultrazvuka abdomena može zavisiti o iskustvu i veštinama lekara ili tehničara koji izvodi pregled.

Uprkos ograničenjima, ultrazvuk abdomena je široko prihvaćena i korisna dijagnostička metoda koja pruža važne informacije o trbušnim organima. Lekar će pažljivo proceniti prednosti i ograničenja ultrazvuka u svakom konkretnom slučaju i preporučiti najbolji pristup za dijagnostiku i praćenje trbušnih problema pacijenta.

Ultrazvuk abdomena je dragocena dijagnostička metoda koja omogućava detaljan pregled trbušnih organa bez potrebe za invazivnim postupcima. Njegova široka primena u medicini omogućava ranu detekciju problema i pruža važne informacije za postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg lečenja. Ukoliko imate simptome ili zabrinutost vezanu za trbušne probleme, obratite se svom lekaru radi preporuke za ultrazvuk abdomena i ostvarite prednosti ove neinvazivne metode dijagnostike.