Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Tumor dojke – prevencija i lečenje

Tumor Dojke - Prevencija i Lečenje

Tumor dojke – prevencija i lečenje

Tumor dojke je složena bolest. Postoji nekoliko podtipova raka dojke i mnogo opcija za lečenje. Iako mnogi ljudi mogu imati slične dijagnoze ili im je propisan sličan tretman, iskustva dve osobe nisu potpuno ista.

Ulazak u svet lečenja raka dojke može biti zbunjujući i zastrašujući. Prva stvar koju treba da znate je da je vrsta lečenja koja će vam biti potrebna određena vašom dijagnozom. To znači da je važno razumeti šta su vaši lekari pronašli.

 

Šta uzrokuje rak dojke?

Mnogo različitih stvari može uticati na vaše šanse da dobijete rak dojke. Ne postoji jedan jedini uzrok. To je rezultat kombinacije načina na koji živimo svoje živote, naših gena i našeg okruženja.

Ne možemo predvideti ko će dobiti rak dojke. I ne možemo sa sigurnošću reći šta je moglo izazvati nečiji rak dojke. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti da smanjite svoje šanse da ga dobijete.

 

1.Starost i rizik od raka dojke

Starenje je najznačajniji rizik za razvoj raka dojke. Većina karcinoma dojke (80%) javlja se kod žena starijih od 50 godina. I što ste stariji, veći je rizik. Dok u slučaju muškaraca većina njih koji su oboleli od raka dojke imaju preko 60 godina.

2.Rizici koje ne možete kontrolisati

Pored starenja, neke druge stvari oko kojih ne možete učiniti ništa mogu uticati na rizik od raka dojke.

Kada ste počeli da imate menstruaciju.
Žene koje su počele menstruaciju u ranom dobu (pre 12 godina) imaju neznatno povećan rizik od raka dojke. Što ste ranije započeli menstruaciju, veći je rizik.

Međutim, ovo povećanje rizika je malo.

Kada prođete kroz menopauzu.
Ako prođete kroz kasniju menopauzu (prosečna starost je 52 godine), šanse za dobijanje raka dojke su malo povećane.

Gusto tkivo dojke.
Gustina grudi je količina tkiva dojke u poređenju sa masnim tkivom u vašim grudima. Ako imate veliku količinu tkiva dojke u poređenju sa masti, imate „veliku gustinu grudi“. Ovo povećava rizik od raka dojke.

Gustina grudi prirodno varira između žena i može se meriti samo na mamografu.

Tumor dojke – smanjenje rizika

Mastektomija
Mastektomija je operacija uklanjanja dojki. Može se koristiti za lečenje raka dojke i takođe može smanjiti šanse za razvoj stanja kod malog broja žena koje imaju visok rizik.

Uklanjanjem što je moguće više tkiva dojke, mastektomija može smanjiti rizik od raka dojke do 90%.

Međutim, kao i kod svih operacija, postoji rizik od komplikacija, a uklanjanje dojki može imati značajan uticaj na sliku o vašem telu i seksualne odnose.

Ako želite, obično možete izabrati rekonstrukciju dojke ili tokom operacije mastektomije ili kasnije.

Tokom operacije rekonstrukcije dojke, vaš originalni oblik grudi se ponovo kreira pomoću implantata za dojke ili tkiva sa drugih mesta u vašem telu.

Alternativa je upotreba proteza za dojke. Ovo su veštačke grudi koje se mogu nositi u grudnjaku.

Alternativa mastektomiji je mastektomija bez bradavica, gde se uklanja cela mlečna žlezda, ali se koža dojke čuva. Ovo trenutno nije široko dostupno, ali se češće koristi i može postići odlične rezultate.

Saznajte više o svom telu i grudima nakon tretmana.

Lek
Dostupna su 3 leka za žene koje imaju povećan rizik od raka dojke:

Tamoksifen – za žene koje imaju ili nisu prošle menopauzu
Anastrozol – za osobe koje su prošle menopauzu
Raloksifen – za osobe koje su prošle menopauzu

Ovi lekovi se obično uzimaju jednom dnevno tokom 5 godina. Oni mogu smanjiti rizik od raka dojke dok ih uzimate, a možda i nekoliko godina nakon toga.

Neželjeni efekti ovih lekova mogu uključivati:

  • vrelinu
  • znojenje
  • osećati se bolesno
  • umor
  • grčeve u nogama

Takođe postoji mali rizik od ozbiljnijih problema, kao što su oslabljene kosti (osteoporoza), krvni ugrušci ili rak materice.

Ako vam lekar predlaže uzimanje lekova za smanjenje rizika od raka dojke, pitajte ga o prednostima i rizicima svakog leka.

Tumor dojke – lečenje

Lečenje raka dojke uključuje uklanjanje ćelija, ubijanje ćelija i kontrolu ćelija.
Da biste to uradili, moraćete da zatražite od svog lekara kopiju izveštaja o patologiji sa vaše biopsije igle/jezgra, lumpektomije ili mastektomije za vašu evidenciju.

Sa ovim informacijama u ruci, moći ćete da razumete čitav niz opcija lečenja.

Ciljanje na ćelije raka i njihovo okruženje.
Lečenje raka dojke uključuje uklanjanje ćelija, ubijanje ćelija i kontrolu ćelija promenom njihovog susedstva ili okruženja.

Hirurgija

Uklanja sve ćelije, dobre i loše, sa definisane lokacije. Ovo menja životnu sredinu izazivajući inflamatornu reakciju potrebnu za lečenje.

Terapija zračenjem

Ubija sve što se deli zdravih i malignih ćelija na njenom putu. Koristi se od činjenice da je većina zdravih ćelija obično sposobna da se oporavi od oštećenja zračenja i/ili ponovo izraste, ostavljajući ozračenu dojku netaknutom. Kao i operacija, menja okruženje izazivajući inflamatornu reakciju potrebnu za lečenje.

Hemoterapija

Ubija ćelije raka na mnogo različitih načina, među njima i izazivanjem fatalnih mutacija u DNK ćelije. Generalno, efekti hemoterapije su prilično slični efektima terapije zračenjem, oba ometaju rast ćelija raka.

Hormonska terapija

Bilo da je u pitanju tamoksifen, inhibitor aromataze, ili čak ablacija jajnika (uklanjanje ili blokiranje jajnika) cilja na specifične ćelije raka, menjajući ćelijske funkcije potrebne za preživljavanje i/ili rast ćelija. Istovremeno, menja i okruženje. Tako izaziva drugačiji hormonski milje u celom telu, uključujući dojku i okolinu direktno oko tumora.

Ciljane terapije

Menjaju jedan od nekoliko ključnih procesa neophodnih za rast i/ili opstanak ćelija raka i verovatno menjaju okruženje na načine koji još nisu u potpunosti shvaćeni.

Imunoterapija

Menja odgovor odbrambenih sistema tela tako što uklanja blokadu koju su neki kanceri postavili na njih, slično kao uklanjanje blokade na putu. Ovo omogućava imunološkom sistemu da napadne rak ili da okruženje učini manje pogodnim za njegov rast.
Pokazalo se da komplementarni pristupi i pristupi životnom stilu, kao što su smanjenje stresa, gubitak težine ili povećana fizička aktivnost, pomažu u smanjenju rizika od recidiva. To može biti zato što menjaju okruženje tela, smanjuju upalu i na taj način pomažu da ćelije raka ostanu u mirnijem stanju.

 

Potreban je tim

Kada dobijete dijagnozu, važno je sastaviti tim. Mesto gde se lečite može imati već postojeće multidisciplinarne timove sa svim zastupljenim specijalistima. Ili, možda ćete morati da sastavite svoj tim. U prošlosti, vaš hirurg vam je dao dijagnozu, a zatim odabrao intervenciju (lumpektomija, mastektomija i tako dalje) kako bi sprečio ponavljanje raka dojke.

Nakon toga, bili ste prebačeni radijacionom terapeutu, a zatim onkologu na hemoterapiju. Sada je ovaj niz obrnut. Često je prvi korak hemoterapija ili hormonska terapija, nakon čega sledi operacija, a završava se zračenjem. Kao rezultat toga, u zavisnosti od vrste tumora koji imate i da li ste izabrali da učestvujete u kliničkom ispitivanju, možda ćete prvo dobiti hemoterapiju, hormonsku terapiju i/ili ciljanu terapiju.

 

Izbori lečenja su zasnovani na tri primarne odluke.

Šta ćete uraditi da biste lečili sve ćelije raka koje se možda već nalaze u ostatku vašeg tela? U tu svrhu se koriste sistemske terapije — hemoterapija, hormonska terapija i ciljane terapije.

Kako ćete tretirati ono što mi zovemo lokalno područje, a to su dojke i limfni čvorovi ispod ruke? Izbori za ovo su obično kombinacije lokalnih terapija uključujući operaciju i zračenje.

Kako ćete sprečiti da se rak vrati? Vaše opcije ovde obično uključuju promene u načinu života kao što su gubitak težine, vežbanje i smanjenje stresa.

Nijedna od ovih odluka nije jednostavna. Iako ovo može biti zastrašujuće, važno je zapamtiti da ste vi pacijent i da morate da donesete izbore koji su najbolji za vas, a ne za vašeg doktora ili tim. Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor. Zbog toga često može biti dobra ideja dobiti drugo mišljenje.