Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Sezonske alergije – zaštitite se na vreme

Sezonske alergije

Sezonske alergije – zaštitite se na vreme

Sezonske alergije počinju sa prvim znacima proleća, tj. procvetalim drvećem i cvećem.

Ako ste jedan od miliona ljudi koji imaju sezonske alergije, to podrazumeva kijanje, začepljenost, curenje iz nosa i druge dosadne simptome. Sezonske alergije – koje se nazivaju i polenska groznica i alergijski rinitis – mogu vas učiniti nesrećnim. Ali pre nego što se zadovoljite plastičnim cvećem i veštačkom travom, isprobajte ove jednostavne strategije kako biste sezonske alergije držali pod kontrolom.

 

Smanjite svoju izloženost okidačima alergija

Da biste smanjili svoju izloženost stvarima koje izazivaju znakove i simptome alergije (alergeni):

 • Ostanite u zatvorenom prostoru tokom suvih, vetrovitih dana. Najbolje vreme za izlazak napolje je posle dobre kiše, što pomaže u uklanjanju polena iz vazduha.
 • Izbegavajte košenje travnjaka, čupanje korova i druge baštenske poslove koji izazivaju alergene.
 • Skinite odeću koju ste nosili napolju i istuširajte se da biste isprali polen sa kože i kose.
 • Ne kačite veš napolju – polen se može zalepiti za posteljinu i peškire.
 • Nosite masku za lice ako radite vanjske poslove.
 • Preduzmite dodatne korake kada je broj polena visok

Znaci i simptomi sezonske alergije mogu se pojaviti kada ima puno polena u vazduhu. Ovi koraci vam mogu pomoći da smanjite izloženost:

 • Proverite prognoze polena i trenutne nivoe polena.
 • Ako se predviđa visok nivo polena, počnite da uzimate lekove za alergije pre nego što se pojave simptomi.
 • Zatvorite vrata i prozore noću ako je moguće ili u bilo koje drugo vreme kada je nivo polena visok.
 • Izbegavajte aktivnosti na otvorenom u ranim jutarnjim satima kada je nivo polena najveći.
 • Održavajte vazduh u zatvorenom prostoru čistim

Ne postoji čudesni proizvod koji može eliminisati sve alergene iz vazduha u vašem domu, ali ovi predlozi mogu pomoći:

 • Koristite klima uređaj u svojoj kući i automobilu.
 • Ako imate prinudno grejanje ili klimatizaciju u svojoj kući, koristite visokoefikasne filtere i pratite redovne rasporede održavanja.
 • Održavajte unutrašnji vazduh suvim pomoću odvlaživača.
 • Koristite prenosivi visokoefikasni filter za čestice vazduha (HEPA) u svojoj spavaćoj sobi.
 • Često čistite podove usisivačem koji ima HEPA filter.

 

Probajte lek bez recepta

Nekoliko vrsta lekova bez recepta može pomoći u ublažavanju simptoma alergije. To uključuje:

 • Oralni antihistaminici. Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju kihanja, svraba, začepljenog ili curenja iz nosa i suzenja očiju. Primeri oralnih antihistaminika uključuju cetirizin (Alergija Zirteka), feksofenadin (Allegra Alergija) i loratadin (Claritin, Alavert).
 • Kortikosteroidni sprejevi za nos. Ovi lekovi poboljšavaju nazalne simptome. Primeri uključuju flutikazon propionat (Flonase Allergi Relief), budezonid (Rhinocort Allergi) i triamcinolon (Nasacort Allergi 24 Hour). Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima o dugotrajnoj upotrebi kortikosteroidnih sprejeva za nos.
 • Kromolin natrijum sprej za nos. Ovaj sprej za nos može ublažiti simptome alergije blokiranjem oslobađanja agenasa imunog sistema koji izazivaju simptome. Najbolje funkcioniše ako se lečenje započne pre izlaganja alergenima. Smatra se veoma bezbednim tretmanom, ali obično ga treba koristiti 4 do 6 puta dnevno.
 • Oralni dekongestivi. Oralni dekongestivi kao što je pseudoefedrin (Sudafed) mogu pružiti privremeno olakšanje od začepljenosti nosa. Neki lekovi za alergije kombinuju antihistaminik sa dekongestivom. Primeri uključuju cetirizin-pseudoefedrin (Zirtec-D 12 sati), feksofenadin-pseudoefedrin (Allegra-D 12-časovna alergija i kongestija) i loratadin-pseudoefedrin (Claritin-D). Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je upotreba dekongestiva dobra za lečenje simptoma alergije.

 

 

Sezonske alergije i redovno ispiranje sinusa

Ispiranje nosnih prolaza fiziološkim rastvorom (ispiranje nosa) je brz, jeftin i efikasan način za ublažavanje nazalne kongestije. Ispiranje direktno ispire sluz i alergene iz nosa.

Slani rastvori se mogu kupiti gotovi ili kao setovi za dodavanje u vodu. Ako koristite komplet ili domaći fiziološki rastvor, koristite flaširanu vodu da biste smanjili rizik od infekcije.

Domaći rastvori treba da imaju 1 litar (1 litar) vode, 1,5 kašičice (7,5 mililitara) soli za konzerviranje i 1 kašičicu (5 mililitara) sode bikarbone.

Isperite uređaj za ispiranje nakon svake upotrebe čistom vodom i ostavite otvoren da se osuši na vazduhu.

 

 

Sezonske alergije – alternativni tretmani

Brojni prirodni lekovi su korišćeni za lečenje simptoma polenske groznice. Tretmani koji mogu poboljšati simptome uključuju ekstrakte žbunaste ljuske, spirulinu (vrsta sušenih algi) i druge biljne lekove. Na osnovu ograničenog broja dobro osmišljenih kliničkih ispitivanja, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali bezbednost i efikasnost ovih lekova.

Rezultati studija akupunkture su pokazali moguću ograničenu korist, ali rezultati studija su pomešani.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što pokušate sa alternativnim tretmanima.

 

 

Sezonske alergije – šta kada kućni lekovi nisu dovoljni?

Za mnoge ljude, izbegavanje alergena i uzimanje lekova bez recepta je dovoljno za ublažavanje simptoma. Ali ako su vaše sezonske alergije i dalje uznemirujuće, nemojte odustati. Dostupan je niz drugih tretmana.

Ako imate teške sezonske alergije, vaš zdravstveni radnik može vam preporučiti da uradite kožne testove ili krvne testove kako biste tačno saznali koji alergeni izazivaju vaše simptome. Testiranje može pomoći da se utvrdi koje korake treba da preduzmete da biste izbegli specifične okidače i da identifikujete koji tretmani će verovatno biti najbolji za vas.

Za neke ljude, vakcine protiv alergija (imunoterapija alergenima) mogu biti dobra opcija. Takođe poznat kao desenzibilizacija, ovaj tretman uključuje redovne injekcije koje sadrže male količine supstanci koje izazivaju vaše alergije. Vremenom, ove injekcije smanjuju reakciju imunog sistema koja izaziva simptome. Za neke alergije, lečenje se može dati u obliku tableta ispod jezika.