Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Kako hrana utiče na zdravlje organizma

Prednosti Zdrave Ishrane

Kako hrana utiče na zdravlje organizma

Prednosti zdrave ishrane

Prednosti zdrave ishrane su to što obezbeđuje sve:

Energiju koja vam je najpotrebnija da budete aktivni tokom celog dana.
Hranljive materije koje su vam potrebne za rast i oporavak, pomažući vam da ostanete jaki i zdravi i pomažu u sprečavanju bolesti povezanih sa ishranom, kao što su neki kanceri.
Održavanje aktivnosti i zdrava uravnotežena ishrana takođe vam može pomoći da održite zdravu težinu.

Nedostaci nekih ključnih hranljivih materija – kao što su vitamin A, B, C i E, i cink, gvožđe i selen – mogu oslabiti delove vašeg imunološkog sistema.

 

Kako hrana utiče na zdravlje?

Hrana koju jedemo daje našim telima “informacije” i materijale koji su im potrebni za pravilno funkcionisanje. Ako ne dobijemo prave informacije, naši metabolički procesi trpe i naše zdravlje opada.

Ako dobijemo previše hrane ili hrane koja našem telu daje pogrešna uputstva, možemo postati gojazni,

Hrana koju unosimo je ključna za naše zdravlje, ona deluje na naš organizam kao lek – utiče na prevenciju i lečenje mnogih bolesti.

 

Dijabetes tipa 2

Održavanje zdrave težine i uravnotežena ishrana sa malo zasićenih masti i visokim sadržajem vlakana koja se nalaze u integralnim žitaricama mogu pomoći da se smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

 

Kardiovaskularna oboljenja

Zdrava ishrana koja je obogaćena voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim mlečnim proizvodima pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja tako što održava krvni pritisak i nivo holesterola.

Unos porcije masne ribe – losos i pastrmka – jednom nedeljno takođe može pomoći da se smanji rizik od razvoja srčanih bolesti. Visok nivo omega-3 masnih kiselina u masnoj ribi je dobar za zdravlje srca.

 

Prednosti zdrave ishrane – jačanje kostiju i zuba

Ishrana bogata kalcijumom održava vaše zube i kosti jakima i može pomoći u usporavanju gubitka koštane mase (osteoporoze) povezane sa starenjem.

Kalcijum se obično povezuje sa mlečnim proizvodima, ali kalcijum možete dobiti i ako jedete:

-sardine, sardele ili losos u konzervi (sa kostima)
-tamnozeleno povrće – kao što su kelj i brokoli
-namirnice obogaćene kalcijumom – kao što su proizvodi od soje, voćni sokovi i žitarice

Pošto vitamin D pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum, pobrinite se da izađete napolje (vaše telo dobija vitamin D od sunca) i da u ishrani imate dosta hrane koja sadrži vitamin D – kao što su masna riba i obogaćene žitarice.

 

 

Kontrolisanje telesne težine

Zdrava ishrana koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica i umerenu količinu nezasićenih masti, mesa i mlečnih proizvoda može vam pomoći da održite stabilnu težinu.

Dobar izbor ove hrane svaki dan ostavlja manje prostora za hranu koja sadrži mnogo masti i šećera – što je vodeći uzrok debljanja. Zajedno sa vežbanjem, zdrava ishrana u pravim razmerama vam takođe može pomoći da izgubite težinu, snizite nivo holesterola i krvnog pritiska i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.