Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Kifoza – uzroci i lečenje

Kifoza Uzroci i Lečenje

Kifoza – uzroci i lečenje

Šta je kifoza?

Kifoza predstavlja zakrivljenos kičme. Normalna kičma, gledana od pozadi, izgleda ravno. Međutim, kičma zahvaćena kifozom pokazuje dokaze zakrivljenosti kičmenih kostiju (pršljenova) prema napred u gornjem delu leđa, dajući abnormalno zaobljen ili „grbav“ izgled.

Kifoza se definiše kao zakrivljenost kičme koja meri 50 stepeni ili više na rendgenskom snimku, dijagnostičkom testu koji koristi nevidljive snopove elektromagnetne energije za proizvodnju slika unutrašnjih tkiva, kostiju i organa na filmu. Normalna kičma se može savijati od 20 do 45 stepeni zakrivljenosti u gornjem delu leđa. 

 

Koje su različite vrste kifoze?

Posturalna kifoza
Posturalna kifoza ili posturalna zaobljena kifoza je torakalna kifoza veća od 50 stepeni sa pršljenom normalnog oblika. Ova vrsta kifoze je fleksibilna i često se poboljšava vežbama.

Šojermanova kifoza
Scheuermann-ova kifoza se odnosi na vrstu kifoze gde su pršljeni razvili klinasti oblik. Ova vrsta kifoze je rigidnija i može se pogoršati sa rastom. Ovo se dešava kod 0,4 procenta populacije, pri čemu su podjednako pogođeni muškarci i žene.

Kongenitalna kifoza
Dijagnoza kongenitalne kifoze pretpostavlja razliku u obliku jednog ili više pršljenova. Ova razlika je prisutna pri rođenju. Dete se pri rođenju primećuje da ima spoljnu krivinu kičme. Ova kriva može postati uočljivija sa rastom.

 

Šta uzrokuje kifozu?

Kifoza može biti urođena (prisutna pri rođenju) ili zbog stečenih stanja koja mogu uključivati sledeće:

 • Metabolički problemi
 • Neuromuskularna stanja
 • Osteogenesis imperfecta, takođe nazvana bolest krhkih kostiju; stanje koje uzrokuje lom kostiju uz minimalnu silu.
 • Spina bifida
 • Scheuermann-ova kifoza: stanje koje uzrokuje da se pršljeni savijaju napred u gornjem delu leđa; uzrok Scheuermannove kifoze je nepoznat i obično se viđa kod muškaraca.
 • Posturalna kifoza: najčešći tip kifoze, generalno postaje primetan u adolescenciji i može biti povezan sa pogrbljenjem u odnosu na abnormalnost kičme. Vežba se koristi za ispravljanje držanja.

 

Koji su simptomi kifoze?

Sledeći su najčešći simptomi kifoze. Međutim, svaki pojedinac može drugačije doživeti simptome. Simptomi mogu uključivati:

 • Razlika u visini ramena
 • Glava se savija napred u poređenju sa ostatkom tela
 • Razlika u visini ili položaju lopatice
 • Kada se savijate napred, visina gornjeg dela leđa izgleda veća od normalne
 • Zategnuti mišići zadnjeg dela butine
 • Bol u leđima može biti prisutan, ali retko je dovoljno značajan da utiče na normalnu aktivnost

 

Lečenje kifoze

Osim mogućeg bola, kifoza – osim urođene vrste – retko proizvodi štetne efekte na važne organe i strukture unutar tela. Stoga se lečenje zasniva na simptomima koje osoba može da doživi. Na primer, za one koji se žale na bol, koriste se vežbe za jačanje mišića jezgra i lekovi za ublažavanje bolova. Za one koji se brinu o tome kako se zakrivljenost pojavljuje, mogu se koristiti vežbe učvršćenja ili posturalne vežbe.

Operacija je potrebna samo u teškim slučajevima kifoze.

Prilikom odlučivanja o lečenju kifoze, uzimamo u obzir uzrast deteta i preostalu količinu rasta. Takođe uzimamo u obzir stepen deformiteta i prisustvo/odsustvo bolova u leđima.

Vežbanje

Za blago povećanje kifoze i fleksibilne posturalne krivine često se propisuje fizikalna terapija. Dnevni program vežbanja kod kuće koji se fokusira na jačanje jezgra i istezanje i jačanje ekstenzora leđa često je uspešan u upravljanju pojavom problema i bolom povezanim sa kifozom.

Proteza

Milvaukee proteza ili supraklavikularna proteza se koriste za sprečavanje pogoršanja, a često čak i korekciju kifoze kod dece koja aktivno rastu. Protezu prepisuje ortoped, a izrađuje ga ortotičar. Proteza je indikovana kod dece koja aktivno rastu sa krivinama kifoze veće od 65 stepeni. Proteza se obično propisuje da se nosi 23 sata dnevno dok adolescent ne odraste.

Hirurgija

Adolescent sa teškom kifozom koja uzrokuje bol ili zabrinutost za izgled može izabrati da se ovaj deformitet popravi operacijom. Operacija kifoze je zadnja fuzija kičme sa instrumentima. Sama operacija traje četiri do pet sati uz boravak u bolnici od tri do četiri dana. Oporavak obično traje četiri do šest nedelja kod kuće.

Ova operacija uključuje izlaganje kostiju i mišića kičme kroz rez napravljen ravno po sredini leđa. Rez je samo dužina deformiteta kojoj je potrebna korekcija. Kosti kičme se oslobađaju i pripremaju.

Zatim se u pedikule postavljaju vijci od 2 inča od titanijuma. Svaki pršljen ima jaku kost sa obe strane koja se naziva pedikula. Središte kičmenog stuba je šuplje, formirajući kanal za smeštaj kičmene moždine i cerebrospinalne tečnosti. Izuzetno se vodi računa o zaštiti kičmene moždine. Koraci koje preduzimamo uključuju postavljanje pedikularnog šrafa koristeći rendgenski snimak u realnom vremenu (fluoroskopija) za vođenje i kontinuirano praćenje aktivnosti kičmene moždine. Ovo se radi tako što se na dete postavljaju elektrode od glave do nožnih prstiju i mere se signali. Specijalista koji se zove neurofiziolog je zadužen za tumačenje praćenja kičmene moždine i obaveštavanje hirurga o svim promenama.

Kada su svi zavrtnji na pedikulu na svom mestu, kifoza se koriguje. Ovo je manevar koji izvodi hirurg koji omogućava korekciju luka u kičmi. Šipke, napravljene od kobalt hroma, se zatim provlače kroz zavrtnje i zavrtnji se zaključavaju. Kostni transplantat se uzima sa samog rebra pacijenta. On se iseče na male šibice i pakuje duž zadnjeg dela kičme da bi se stvorila fuzija kičme. Na kraju, mišićni slojevi se zatvaraju šavovima koji se rastvaraju unutar tela. Spoljni sloj kože je zatvoren leptir zatvaračima ili trakama za šavove. Ovi lepljivi šavovi otpadaju sami, nakon što se koža ponovo spoji.