Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Jelena Vukicevic: NEURALGIJA TRIGEMINUSA

Neuralgija trigeminusa

Jelena Vukicevic: NEURALGIJA TRIGEMINUSA

Neuralgija trigeminusa se manifestuje jakim napadima bola koji je lokalizovan sa jedne strane lice ili dela lica. Bol će se najčešće javiti spontano ili uz pokret glave ili donje vilice. U preiodu izmedju bolnih napada pacijent je miran ali napet zbog očekivanja da će se bol vratiti. Karakteristike bola su da je oštar,slično kao udar nožem i javlja se u predelu gornje vilice. Takodje je karakteristična i pojava grča zbog bolova. Uz bol može se javiti crvenilo lica,suzenje oka ili curenje nosa. Ovi bolni napadi traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta a sa napredovanjem bolesti mogu trajati i duže. Najčešće pogadja žene posle 40 godina života.

Postoje dve vrste neuralgije trigeminusa:
1. simptomatska, koja je posledica tumora oko trigeminusa gde postoje i neurološki ispadi, ispad senzibiliteta ili slabljenje snage žvakanja.
2. idiopatska, ona je nepoznate etiologije i prisutan je samo bol bez neuroloških ispada

Neuralgija trigeminusa se dijagnostikuje najbolje uz skener ili magnetnu rezonancu mozga radi utvrdjivanja uzroka bola. Lečenju idiopatske neuralgije može da se pristupi na dva načina, medikamentozno i hirurško. Lekovi koji se koriste su karbamazepin ili difenilhidatoin koji se piju dok bol ne prestane. Ukoliko ovi lekovi ne daju pozitivan efekat prelazi se na difetoin,valproat ili baclofen. Kada lečenje lekovima ne daje nikakve rezultate prelazi se na hirurško lečenje.