Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Jelena Vukicevic: KARCINOM PROSTATE

Jelena Vukicevic: KARCINOM PROSTATE

Rak prostate

Najčešći karcinom kod muškaraca je dugo bio karcinom pluća ali ga je poslednjih godina smenio karcinom prostate koji je sada na prvom mestu po učestalosti. Javlja se kod muškaraca starijih od 50 godina a uzrok nastanka nije poznat. Faktori koji mogu da utiču na pojavu raka prostate su način života, gojaznost ili genetika. Takođe od velikog značaja je hormonska zavisnost jer se rak prostate ne poajvljuje kod muškaraca koji su pre puberteta kastrirani.

 

Rak prostate – prvi simptomi

Najčešći simptomi raka prostate su urinarne smetnje, teškoće kod mokrenja, učestalo mokrenje i osećaj da bešika nije kompletno ispražnjena. Ti prvi simptomi su kod mnogih pacijenata izazvani metastazama u kičmi ili karlici, posle čega se javljaju i bolovi. Nešto redji simptomi su krvarenja ili povećane limfne žlezde.

 

Dijagnoza raka prostate

Dijagnostikuje se detaljnim pregledom, digitalnim rektalnim pregledom, ultrazvukom abdomena, prostate i bešike. Najsigurnija dijagnostička metoda je biopsija prostate koja se izvodi transrektalno.

 

Rak prostate – lečenje

Ukoliko je lokalizovan karcinom prostate je izlečiv. U zavisnosti od opšteg stanja pacijenta lečenje je hirurško radikalnom prostatektomijom. Ova intervencija podrazumeva uklanjanje prostate u celini zatim uklanjanje limfnih žlezda obostrano,vezikula i prostatične uretre. Takodje se može uključiti i radikalna zračna terapija.

Ako se u trenutku dijagnostikovanja prikažu i metastaze bolesti ona tada nije izlečiva.