Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

Jelena Vukicevic: KARCINOM PROSTATE

Karcinom prostate je zauzeo prvo mesto u učestalosti karcinoma muškog pola i smenio je, tj.potisnuo rak pluća sa prvog mesta. Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina. Uzrok nastanka ovog karcinoma nije poznat, ali postoje određeni faktori rizika za nastanak: način života, ishrana bogata životinjskim mastima i gojaznost, kao i genetska predispozicija. Posebno od značaja je hormonska zavisnost bazirana na činjenici da se rak prostate ne može javiti u muškaraca koji su kastrirani pre puberteta.

Koji su simptomi karcinoma prostate?

Najčešći prvi znaci urinarne opstrukcije su progresivne teškoće u mokrenju, učestalo mokrenje i osećaj nekompletnog pražnjenja mokraćne bešike. U mnogih bolesnika prvi simptomi su izazvani metastazama u kostima kičme i karlice, pa onda dominiraju bolovi. Ređi znaci su recidivni tromboflebitisi, krvarenja ili uvećane limfne žlezde.

Dijagnoza karcinoma prostate

U dijagnostici, uz detaljan klinički pregled, najbolje rezultate daje digitalni , rektalni pregled, ultrazvučni pregled abdomena , bešike i prostate i određivanje vrednosti PSA (prostata specifičan antigen). Biopsija prostate je jedina metoda kojom se sa sigurnošću dijagnostikuje karcinom. Izvodi se transrektalno, uz korišćenje ultrazvučne vizualizacije prostate.

Lečenje karcinoma prostate

Lokalizovan karcinom prostate je potencijalno izlečiv. Ukoliko je pacijent dobrog opšteg stanja, starosti do 70 godina, optimalna terapija je hirurška (radikalna prostatektomija). Ovom intervencijom se otklanja prostata u celini, zajedno sa vezikulama i prostatičnom uretrom. Istovremeno se otklanjaju ilijačne i opturatorne limfne žlezde obostrano. Kod starijih pacijenata sa lokalizovanom bolešću sprovodi se radikalna zračna terapija.

Ukoliko su u trenutku dijagnostikovanja bolesti prisutne metastaze, bolest nije izlečiva.