Gojaznost

Gojaznost je ozbiljno hronično oboljenje koje dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija sa posledičnim smanjenjem kvaliteta i dužine života. Kaže se da se životni vek skraćuje za mesec dana za svakih pola kilograma preko idealne telesne težine.
Gojaznost se danas smatra jednim od najvećih zdravstvenih problema u svetu. Ona se danas ne razmatra samo kao estetski problem već pre svega kao zdravstveni problem koji je vezan za povećano oboljevanje i umiranje. Tokom poslednjih par decenija procenat stanovništva sa gojaznošću raste čak i u zemljama u razvoju, uključujući i našu zemlju. Posebno zabrinjava što se gojaznost sve češće javlja i u dečjem uzrastu.
Naročito brine to što se dijabetes pojavljuje već u pubertetu, kao i povišeni krvni pritisak koji dovodi do ateroskleroze i promena na srcu.

Gojaznost se definiše pomoću indeksa telesne mase

BMI= TT (kg)/TV (m2)
*Legenda: BMI= body mass index, TT = telesna težina, TV (m2) =telesna visina na kvadrat
Normalna uhranjenost: BMI =18-24.9kg/m2
Prekomerna TT : 25-29.9kg/m2
Gojaznost I stepena: 30-34.9kg/m2
Gojaznost II stepena: 35-39.9kg/m2
Gojaznost III stepena: iznad 40kg/m2

Ko su pacijenti centra za gojaznost?

Program lečenja u Centru za gojaznost je prilagođen odraslim osobama od 18 do 65 godina starosti, indeksa telesne mase iznad 30kg/m2.

Među glavne zdravstvene komplikacije gojaznosti spadaju:

Povišen krvni pritisak
Oboljenja mozga, srca i krvnih sudova
Šečerna bolest
Povišena masnoća u krviIntertim
Oboljenja kičme i zglobova
Neke vreste raka
Oboljenja probavnog trakta (hijatus hernija, refluks, upala pankreasa, kamenci u žučnoj kesi)
Pikvikov sindrom ili slip apnea sindrom
Psihički poremečaji (depresija i dr.).

Pri razmatranju posledica gojaznosti treba imati u vidu sledeće činjenice:

Šečerna bolest može biti posledica čak i umerene gojaznosti jer masno tkivo povećava rezistenciju na inzulin
Oko 30% osoba koje imaju preko težinu 15 kg od idealne imaju povišen krvni pritisak.
Isto tako, osobe sa telesnom težinom koja je za 10% veća od normalne imaju za 20% veći rizik da obole od kardiovaskularnih oboljenja. Ovo se posebno odnosi na tzv. androidni tip gojaznosti (stomak izgleda jabuke).
Gojazne osobe imaju 53 puta veći rizik od povišenog holesterola u krvi. Jedna trećina osoba sa povišenim holesterolom isti može regulisati pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću.Intertim
Gojaznost povećava rizik od nastanka karcinoma debelog creva i prostate kod muškarca te dojke, materice i jajnika kod žena (rizik je veći za 3 do 7 puta)
Gojazne osobe imaju mnogo veću učestalost kamenaca u žučnoj kesi zbog povišenog holesterola (kod gojaznih žena je taj rizik veći za 6 puta)
Sleep apnea ili hiperventilacioni sindrom je češći kod gojaznih osoba i karakteriše se kratkim prekidima disanja u snu sa posledičnim nepravilnostima srčanog rada i mogućim srčanim infarktom.

Lečenje gojaznosti:

 • Redukcija kalorijskog unosa
 • Povecanje fizičke aktivnosti
 • Promena načina života
 • Terapija lekovima
 • Hirurški način lečenja gojaznosti
 • Najbolji način lečenja gojaznosti predstavlja kombinaciju redukcione dijete (dijete sa smanjenim unosom kalorija), fizičke aktivnosti i promene načina života i ishrane.
 • Lečenje gojaznosti se mora voditi pod kontrolom lekara! Lečenje gojaznosti bez stručnog nadzora može dovesti do brojnih komplikacija kao što su poremečaji tečnosti i elektrolita, ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema, nedostatak minerala i vitamina, pojave ili pogršanje žučnih kamenaca, osteoporoze i dr.
 • Lekarskim pregledom se prvo utvrđuje stepen i eventualni uzrok gojaznosti (nekada to može biti oboljenje žlezda sa unutrašnjim lučenjem), a potom se za svakog bolesnika, uzimajući u obzir njegove zdravstvene i druge specifičnosti, pravi individualni plan lečenja.

Opšta uputstva u lečenju gojaznosti:

Gojaznost se uvek leči pod nadzorom lekara.
Primena neproverenih metoda lečenja nosi velike rizike po zdravlje pacijenta.
Bezbedan gubitak u telesnoj težini je ½ do 1 kg nedeljno.
Fizička aktivnost i promena načina života su obavezni sastavni delovi lečenja gojaznosti.

 1. 10 новембра, 2019

  Postovani, imam problem sa gojaznoscu. 26 godina i 125kg na 176cm visine. Zanima me koja je procedura i cena? Hvala

  • 10 новембра, 2019

   Postovana,
   preporucili bismo Vam cuvenog ruskog endokrinologa dr Borisa Slonimskog koji jednom mesecno dolazi kod nas da leci pacijente od gojaznosti, dijabetesa i ostalih endokrinoloskih problema. Doktor je narocito poznat po lecenju gojaznosti. Ako ste zainteresovani, mozemo Vas zakazati za njegov sledeci dolazak 21.12. Prvo se mora obaviti razgovor sa nasom doktorkom Martinovic koja je saradnik doktora Slonimskog i ovaj pregled je besplatan. Pregled kod dr Slonimskog kosta 12.000 dinara.

   Naravno da uvek postoji i opcija hirurskog skidanja viska kilograma ili gastric bypass-a ili neka druga operacija smanjenja zeluca, hiruske intervencije koje takodje obavljamo, ali bismo Vam mi savetovali da prvo pokusate na ovaj nacin pa tek onda pristupite hirurskom resenju problema.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011-3970-666